CCR, în fața unei decizii istorice

27 nov. 2024
1.689 views

Curtea Constituțională a României (CCR) trebuie să decidă dacă primul tur al alegerilor prezidențiale din România va fi anulat, după ce au fost primit solicitări în acest sens, au declarat surse pentru Adevărul.

„Dosarele vor fi analizate și judecate mâine, 28 noiembrie. Ședința este programată de la ora 11.00. Dosarele vor fi analizate și judecate mâine, 28 noiembrie. Ședința este programată de la ora 11.00.  Potrivit informațiilor Adevărul, există două cereri de anulare a primului tur de scrutin. Cele două cereri ar fi fost depuse de doi candidați la președinție: Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Românie, și Cristian Vasile Terheș, susținut de PNCR. Cererile au fost înregistrate miercuri și au fost trimise spre repartizare”, relatează Adevărul.

„Potrivit Curții Constituționale, alegerile pot fi anulate în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, iar ordinea candidaților din al doilea tur să fie influențată din această cauză. O altă situație în care alegerile pot fi anulate, mai puțin obișnuită, este dacă participă numai doi candidați dintre care unul decedează după data limită de depunere a candidaturilor sau în turul al doilea. Astfel, alegerile se anulează de către Curtea Constituțională și se organizează noi alegeri în cel mult 45 de zile de la data anulării, cu reducerea la jumătate a termenelor prevăzute de prezenta lege, explică Autoritatea Electorală Permanentă. Cererea de anulare a alegerilor trebuie introdusă în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, și trebuie întărită cu dovezi”, mai arată Adevărul.

Mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok, iar compania nu a luat nicio măsură și a ignorat cu desăvârșire sesizările autorităților române, acuză Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM – autoritatea de reglementare în telecomunicații. Acesta spune că, atât ANCOM, cât și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) au sesizat Comisia Europeană cu privire la activitatea TikTok în timpul campaniei prezidențiale.

„În campania pentru prezidențiale TikTok a ignorat cu desăvârșire toate tentativele și sesizările pe care AEP-ul le-a făcut în baza informațiilor pe care le avea despre o anumită campanie ce pare a fi fost sponsorizată într-un mod diferit de ceilalți competitori. TikTok nici nu a listat acea campanie sau candidatul acelei campanii drept un candidat politic și l-a lăsat la statutul de username nepolitic”, acuză vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, scrie Libertatea.

„Și acele mii de username-uri care au lucrat împreună cu algoritmul TikTok au favorizat împingerea mesajului acelui candidat. Din păcate, au dus la acest deznodământ pe care îl vedem astăzi. TikTok cu desăvârșire a ignorat aceste sesizări în mod constant pe parcursul campaniei”, mai spune Popescu, mai notează Libertatea.

„Ele sunt create, în opinia noastră, din informațiile publice pe care le-am extras, pentru a face parte dintr-un sistem încurajat de algoritmul TikTok. Și tot din informații publice vă spun că apar informații că aceste conturi au fost sponsorizate din surse externe statului român. Influenceri sau Tiktokeri sponsorizați pentru a împinge un mesaj. Și, repet, platforma a întors spatele comunicărilor cu instituțiile statului român”, mai arată Pavel Popescu, mai scrie Libertatea.

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială.

„Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituțiilor publice să interzică aplicația TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică și manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influențare a opiniei publice și proceselor decizionale prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, DNSC a transmis că monitorizarea conturilor de social media și investigarea tacticilor și tehnicilor de propagare a postărilor de pe rețelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuțiile instituției”, notează Cotidianul.

Premierul Marcel Ciolacu l-a sunat miercuri pe președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru a discuta despre pensiile militare.

„Executivul a transmis invitații către reprezentanții pensionarilor, urmând ca vineri să aibă loc discuții la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu a declarat marți că va discuta cu liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru a emite o Ordonanță de urgență care să rezolve problema pensiilor militare”, relatează Gândul.

„A fost o temă total incorect cum s-a dus ca și percepție publică. Și eu totuși, până la urmă, reprezint guvernul României, fiind prim-ministru și trebuie să am o atitudine. Noi am venit în legea pensiilor și am închis inechitățile, nu în zona personalului militar. Și acum vom veni ca să închidem inechitățile și în această zonă”, a  declarat Marcel Ciolacu, scrie Gândul.

Seară liniștită!

CCR, în fața unei decizii istorice was last modified: noiembrie 27th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: