Preşedintele USR cere demiterea preşedintelui AEP

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a președintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis „cele mai mari fraude electorale” din istoria recentă.

„Sute de voturi furate, procese verbale falsificate şi un sistem electoral în derivă – toate acestea se întâmplă sub ochii lui Toni Greblă, care trebuie să îşi dea demisia. PSD – PNL şi complicele lor, Toni Greblă, distrug democraţia din România. Ne vom apăra voturile cu toate mijloacele. Nu vom permite ca voturile noastre să fie manipulate şi furate de un sistem corupt construit de Ciolacu şi Ciucă. Greblă şi cei care l-au pus acolo trebuie să plătească pentru această fraudă în desfăşurare şi distrugerea încrederii oamenilor în alegeri”, a scris pe Facebook, Cătălin Drulă, arată Agerpres.

La Bucureşti, deşi procesul electoral s-a terminat încă de duminică seară, sunt sectoare în care rezultatele alegerilor sunt contestate de primarii în funcţie.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand susţinea miercuri dimineaţă că peste 1.000 de buletine de vot, în alb, au dispărut de la Secţia de votare nr. 29, la Centrul Social „Sf. Lazăr”, din Capitală.

„Au mai dispărut 1000 voturi. Din pixul PNL PSD. Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă a celor de la PSD şi PNL. Peste 1.000 de buletine de vot, în alb, de la Secţia de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr, s-au evaporat. Număr de magie marca PSD-PNL! Să recapitulăm situaţia de aici, conform procesului-verbal s-a primit un număr total de 2.220 de buletine de vot, din care au fost valabil exprimate 885 de voturi. Un număr de 24 de voturi au fost nule, iar 290 de buletine de vot au fost neîntrebuinţate şi anulate. Unde sunt 1021 de buletine de vot? În ce urnă de votare au fost depuse?”, scrie Clotilde Armand pe Facebook, arată News.ro.

„Clotilde Armand acuză fraude la vot, susţinând că dispar voturi sau că sunt operate modificări în procesele verbale după numărarea voturlui, în defavoarea sa. Ea a depus şi o plângere penală împotriva preşedintelui AEP Toni Greblă. Contracandidatul său George Tuţă, susţinut de PSD-PNL, susţine că el este câştigătorul alegerilor. Conform rezultatevot.ro, care afişează rezultate parţiale neoficiale, George Tuţă înregistrează până acum 36,53% din voturi, iar Clotilde Armand are un scor de 35,85%. Prezenţa la vot la alegerile locale în Sectorul 1 a fost 46,31%”, mai scrie News.ro.

Candidatul ADU la Primăria Sectorului 2, Radu Mihaiu, acuză Biroul Electoral de Sector că tergiversează soluționarea problemelor semnalate privind procesul electoral.

„Sunt multiple nereguli. Pe prima pe care am sesizat-o am făcut foarte repede întâmpinare către Biroul Electoral de Sector și încă este nerezolvată. S-au înlocuit cifrele la mine către o altă contracandidată, către doamna Bughiu. Deci 333 de voturi care trebuiau să fie ale mele au fost trecute la ea și voturile doamnei Bughiu au fost trecute la mine. Cei din secția de vot au recunoscut greșeala, că au transcris greșit datele în procesul verbal, încă nu s-a rezolvat această problemă. Biroul Electoral de Sector încearcă să tergiverseze renumărarea. Toate acestea sunt o luptă contracronometru pentru că Biroul Electoral de Sector închide din pix procese verbale în secții care nu s-au închis. La secția de vot au dispărut voturi, au dispărut pur și simplu, voturi care nu s-au mai regăsit”, declară Radu Mihaiu, scrie B1TV.

USR pierde Braşovul. Candidatul Alianţei PNL-PSD, George Scripcaru, care, potrivit numărătorilor paralele ale partidelor, a câştigat funcţia de primar al municipiului Braşov, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a obţinut cele mai multe voturi deoarece a fost singurul candidat care a prezentat electoratului un program.

„Nu a fost uşor să câştig pentru că am avut de-a face cu aparat userist zgomotos, cu care am avut de-a face şi în 2020 (când a pierdut alegerile în faţa candidatului USR, Allen Coliban – n.r.), când l-am tratat poate cu o anumită simplitate. Mie nu-mi plac campaniile cum a fost aceasta.  Am reţinut toate postările unor personaje cunoscute din Braşov la adresa mea şi le voi menţine ca şi amintire, voi reciti textele, modul de adresare mizerabil la adresa mea, inuman. (…) Diferenţa dintre mine şi ceilalţi candidaţi este că eu am prezentat un proiect pentru municipiul Braşov, nu am venit doar cu lozinci, doar cu simple afirmaţii. (…) Şi cred că am procedat bine. Le mulţumesc celor care m-au votat, dar şi celor care nu m-au votat şi îi asigur că nu voi împărţi oamenii în două categorii”, a afirmat George Scripcaru, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru 20 iunie 2024, data la care  se va discuta şi despre posibilitatea transferului unui sistem Patriot către forţele armate ucrainiene.

„Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la: Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024; Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025; Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România; Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei; Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L”, scrie România liberă.

Răsturnare de situație privind pactul Green Deal, după alegerile europarlamentare de duminică.

„Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca, în negocierile din zilele următoare, să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie, prevăzută în pachetul emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la scurt timp după ce Dreapta reconfigurată şi-a proclamat victoria în alegerile europene”, scrie publicația Politico.eu, citată de Antena 3 CNN.

„Weber a declarat, pentru Politico, că interdicţia a fost o «greşeală», promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în «zilele următoare»”, mai arată Antena 3 CNN.

Seară liniştită!