Declaraţii optimiste

5 apr. 2021
Vizualizari: 443

Sub presiunea mișcărilor de stradă din ultimele zile, premierul Florin Cîțu vorbește despre 1 iunie a.c. ca fiind data la care ar trebui să revenim la normalitate și propune un comitet interministerial care să îl sprijine în atingerea acestui obiectiv.

„Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Vom începe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, a declarat Florin Cîțu, luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, notează Agerpres.

Premierul „a precizat că acest comitet interministerial va include toate ministerele și, de asemenea, se ia în calcul invitarea unor sindicate și patronate”, mai arată Agerpres.

Numeroși analiști, medici, protestatari au reclamat faptul că închiderea magazinelor mai devreme, în weekend, în localitățile cu rată mai mare de infectare, duce la o creștere a aglomerației în aceste magazine și, implicit, la creșterea riscului de infectare. Chestiunea a fost luată în discuție în ultimele zile și de specialiștii coaliției. Premierul Florin Cîțu a subliniat, luni, că nu se va schimba ora de închidere a magazinelor în weekend.

„Am discuții permanente cu rețelele de magazine, am discutat și înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puțin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior. Am avut o discuție permanentă cu retailerii, ei înțeleg foarte bine situația prin care trece România și au fost alături de noi și anul trecut, când am trecut prin starea de urgență. În acest moment, lucrurile rămân așa cum sunt, pentru că dau rezultate”, a spus premierul într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, mai notează Agerpres.

Presa mai scrie că, având un punct de vedere diferit în această chestiune, PSD s-a adresat justiției.

„Social-democrații au contestat, în contencios administrativ, la Curtea de Apel București măsura Guvernului de a închide magazinele la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile unde rata de infectare este peste 4 și mai mică de 7,5 la mie. PSD a contestat și măsura de închiderea a magazinelor la ora 18.00 pe durata săptămânii, în localitățile unde incidența depășește 7,5 la mie”, scrie News.ro.

„Această măsură are un impact cu efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei. PSD susține că proprietatea privată stă la baza economiei de piață, fiind expresia economică a liberei inițiative a cetățeanului; consideră că proprietatea privată este un factor esențial al progresului economic general și al bunăstării individuale, militează pentru promovarea descentralizării în economie și administrația publică și pentru concretizarea rolului social activ al statului, ca forță de echilibru în societate, elaborează și susține programe concrete de protecție socială și de asigurare a locurilor de muncă pentru categoriile defavorizate, aplicând imperativul justiției sociale; promovează solidaritatea umană, spiritul comunitar de întrajutorare, respectul persoanei și al familiei, în vederea creșterii coeziunii sociale și a unor relații de respect între cetățean și instituțiile statului”, arată PSD în contestația depusă în instanță, mai scrie News.ro.

Grecia anunță că va extinde restricțiile, pentru zborurile interne, până pe 12 aprilie și, pentru zborurile internaționale, până pe 19 aprilie.

„Potrivit Reuters, conform restricțiilor, pasagerii care zboară către Grecia trebuie să aibă un test PCR negativ cu 72 de ore înainte de sosire și să fie supuși testării aleatorii pentru COVID-19. Toți călătorii străini vor intra în carantină timp de șapte zile. Călătorii israelieni care au fost complet vaccinați cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie nu vor trebui să fie plasați în carantină ca urmare a unui acord bilateral privind turismul dintre cele două țări. Majoritatea zborurilor din țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene sunt interzise, ​​cu excepția a 10 țări, inclusiv Marea Britanie. Pentru zborurile interne, este permisă doar călătoria esențială. Școlile, magazinele neesențiale și restaurantele sunt închise în Grecia, dar autoritățile intenționează să permită redeschiderea magazinelor mici, cu anumite reguli, de luni, iar în școli sunt așteptate să se reia cursurile  în cursul acestei luni”, notează News.ro.

Presa scrie că și autoritățile din Slovenia se gândesc să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca la persoanele peste 60 de ani.

„Autoritățile slovene iau în calcul să oprească folosirea vaccinului produs de AstraZeneca pentru persoanele sub vârsta de 60 ani, într-o decizie similară celor luate de Germania și Olanda”, arată Agenția  de presă dpa, citată de Libertatea.

„Decizia ar urma să se aplice până când investigațiile în derulare vor arăta dacă există o legătură cauzală între vaccinul companiei AstraZeneca și trombozele cerebrale care au apărut în unele cazuri în mai multe țări după administrare. Un total de 13,4% dintre sloveni au primit deja prima doză de vaccin anti-COVID-19, iar 6,5%, și pe cea de-a doua”, mai scrie Libertatea.

Seară frumoasă!

Declarații optimiste was last modified: aprilie 5th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: