Ce fac alte ţări europene cu banii alocaţi prin PNRR?

17 mai 2021
Vizualizari: 357

Odată cu scăderea ratei de incidență a pandemiei, România este la un pas de normalitate.

„Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București anunță, duminică, o rată de incidență a pandemiei de 1,06 la mie. Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a anunțat, duminică, 16 mai 2021, o rată de incidență a pandemiei de 1,06 la mie. Rata de incidență în București a scăzut constant în ultimele 30 de zile. Acum o lună, la mijlocul lui aprilie, acest indicator depășea 5 la mie”, notează România Liberă.

„Potrivit celor mai recente reglementări decise de Guvern, în cele mai multe dintre localitățile din România nu mai este obligatorie purtarea măștii în exterior, cu excepția spațiilor aglomerate, cum ar fi piețele, târgurile și stațiile de autobuz. De asemenea, în majoritatea școlilor din România, începând de luni, 17 mai 2021, se reiau cursurile cu prezența fizică a tuturor elevilor”, mai scrie România Liberă.

Odată cu relaxarea măsurilor sanitare, în Transilvania, autoritățile se pregătesc de pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, care are loc pe 22 mai și la care sunt așteptate să participe aproximativ 40.000 de credincioși catolici.

„Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferință de presă susținută în fața bisericii franciscane de la Șumuleu Ciuc că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruța sau cu mașinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poartă masca și să respecte distanța de 1,5 metri. Organizatorii pun la dispoziție rute de acces diferite pentru pelerini, în funcție de regiunea geografică din care vin, iar în șaua dintre muntele Șumuleul Mare și muntele Șumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanții vor fi repartizați pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcție de zona din care provin. (…) Organizatorii vor emite circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind așteptat ca numărul participanților să fie de aproximativ 40.000 persoane”, relatează Știrile Transilvaniei.

În timp ce politicienii de la București discută despre necesitatea prezentării și discutării în Parlament a Planului Național de Redresare și Reziliență, alte țări deja l-au depus la UE. Cotidianul prezintă o analiză interesantă a modului în care unele țări din UE vor folosi banii europeni și ce vor finanța prin intermediul PNNR.

„PNRR a fost depus de 14 țări – Portugalia, Franța, Germania, Grecia, Slovacia, Danemarca, Spania, Letonia, Luxembourg, Belgia, Italia, Austria, Ungaria și Slovenia. Germania dorește să digitalizeze întreaga producție (1,1 mld. euro în proiecte), să finanțeze proiecte de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial (859 mil euro) și clustere de inovare (232 mil). (…) Franța va pune accent pe dezvoltarea sectorului hi-tech și dorește ca până în 2025 să apară 3 unicorni în domenii precum: tehnologii cuantice, securitate cibernetică, cloud computing, big data, tehnologia comunicațiilor (5G/6G). În plus, Franța a dedicat o componentă întreagă finanțării afacerilor. IMM-urile vor primi până la 20 mld. euro în credite de angajat, scutiri de taxe și impozite, granturi pentru mici proiecte de eficiență energetică.(…) Portugalia are două componente întregi dedicate mediului privat – «Capitalizare și inovare în afaceri» și «Companiile 4.0», care implică atât finanțare directă către companii în vederea restabilirii acestora la nivelul de dinaintea pandemiei cât și finanțare prin instrumente financiare. (…) PNRR-ul Spaniei conține 4 componente dedicate IMM-urilor printre care sunt incluse programe pentru creșterea competitivității, digitalizare, internaționalizare și linii de sprijin financiar.(…) Italia va sprijini prin PNRR resuscitarea IMM-urilor și în special turismul”, relatează Cotidianul.

Protejarea mediului devine una dintre prioritățile Guvernului. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că intenționează să înființeze o structură specializată în cadrul parchetelor care să se ocupe de infracțiunile de mediu.

„În scopul realizării acestui obiectiv ambițios, al programului de guvernare și al nostru, este necesară o consultare amplă cu toate instituțiile interesate din arcul guvernamental, cu cele din cadrul autorității judiciare, precum și cu societatea civilă. Mulțumesc tuturor reprezentanților parchetelor și instituțiilor guvernamentale care au răspuns pozitiv și constructiv invitației noastre. Salutăm implicarea societății civile din domeniul protecției mediului, pe care contăm în continuare și cu care ne vom consulta și în etapele următoare. Ne dorim ca în scurt timp să prezentăm public cea mai bună soluție pentru modernizarea, specializarea și eficientizarea activității de cercetare și urmărire penală a infracțiunilor săvârșite împotriva mediului”, a afirmat Stelian Ion, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, scrie News.ro.

Presa mai scrie că TAROM a anulat zborurile programate sâmbătă, spre și dinspre aeroportul din Tel Aviv, pe fondul evenimentelor din Israel.

„Având în vedere evoluția evenimentelor din Israel, vă informăm de faptul că TAROM va anula zborurile de mâine, 15 mai 2021, spre/dinspre Tel Aviv, ROT153 și ROT154. Ținând cont de actuala situație, compania TAROM va permite pasagerilor să-și reprogrameze călătoria gratuit, în cazul celor ce dețin bilete de călătorie pe relația Tel Aviv. În situația în care pasagerii decid să-și anuleze zborul, TAROM va rambursa întreaga valoare a biletelor sub forma unui voucher, valoarea acestuia putând fi utilizată ulterior pentru procurarea altor bilete de avion TAROM”, a anunțat compania aeriană română, notează News.ro

Seară frumoasă!

Ce fac alte țări europene cu banii alocați prin PNRR? was last modified: mai 17th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: