Ţările UE, obligate să reducă consumul de energie electrică

14 sept. 2022
Vizualizari: 308

Cum iarna se apropie, pentru a evita colapsul energetic, UE anunță că va impune un pachetul final de măsuri al Executivului comunitar, urmând ca Guvernele statelor membre să pună la punct detaliile.

„Cele 27 de state membre UE, inclusiv România, vor trebui să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puțin 10%, dacă planul de măsuri conceput de Executivul comunitar va fi aprobat”, scrie Bloomberg, scrie Libertatea.

„Jumătate din cantitate ar trebui economisită în orele de vârf”, mai arată Libertatea.

„Comisia Europeană vrea și să plafoneze prețurile pentru producătorii de electricitate care nu folosesc gaze naturale la 180 de euro pentru un megawatt oră, mai jos decât plafonul de 200 de euro pentru un megawatt oră care se vehicula anterior”, mai scrie  Bloomberg, citat de Libertatea.

„O altă propunere care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană vizează o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili. Țările membre UE ar urma să introducă o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE și care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune și rafinare. Taxa va fi de cel puțin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepțională și temporară și este la latitudinea statelor membre să o introducă”, mai scrie Libertatea.

„Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat marți, în cadrul unei convorbiri telefonice, pe președintele rus Vladimir Putin să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina”, scrie Reuters, citat de Cotidianul.

„Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut lui Vladimir Putin, în cadrul convorbirii telefonice, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe o încetare a focului și pe retragerea completă a trupelor rusești cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. În cadrul convorbirii telefonice care a durat 90 de minute, Scholz a subliniat necesitatea de a asigura siguranța centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a făcut apel la Putin să continue să implementeze pe deplin acordul privind cerealele susținut de ONU, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit”, mai scrieCotidianul, adăugând că „Scholz și Putin au convenit să rămână în contact”.

Presa mai scrie că Summitul din Kazahstan oferă Rusiei, (lovită de sancțiunile UE) și Chinei o nouă ocazie de a-și extinde colaborarea economică.

„Președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping se întâlnesc joi în marja summitului Organizației de Cooperare Shanghai care are loc în Kazahstan. Kremlinul a confirmat întâlnirea și a precizat că cei doi vor prezenta „o alternativă la Occident”, relatează BBC, citat de Libertatea.

„Cei doi vor discuta despre războiul din Ucraina și despre alte ‘teme internaționale și regionale’”, a transmis Kremlinul, scrie Libertatea.

„Cu ocazia deplasării în Kazahstan, Putin se va întâlni și cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran, dar întâlnirea sa cu liderul Chinei «este de o importanță deosebită», a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Iuri Ușakov. El a spus că summitul are loc «pe fundalul unor schimbări politice la scară largă». China și Rusia au căutat de multă vreme să poziționeze SCO, fondată în 2001 cu patru țări ex-sovietice din Asia Centrală în componență, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale”, relatează Libertatea.

Potrivit unui comunicat al ANPC, transmis Agerpres, prin ordin al președintelui ANPC a fost stabilit un set de reguli necesare fluidizării comunicării cu mass media, atât la nivel național, cât și local.

„Îmi asum decizia de a comunica numele operatorilor economici sancționați. Consumatorii au dreptul să știe, iar noi avem obligația să le transmitem exact ce abateri și unde au constatat colegii noștri. Pe cei ce se consideră vătămați de acest ordin și mai ales de transparența comunicatelor Autorității, îi rog, îi sfătuiesc sau, mai bine chiar, îi somez să se pună în ordine! Nu noi suntem obligați să îi ascundem ochilor presei, ci ei au datoria să nu aibă abateri”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, notează Agerpres.

„În ordin se menționează că, la nivel local, comisarii șefi, comisarii șefi adjuncți sau purtătorii de cuvânt pot da declarații presei locale, după informarea și cu avizul președintelui ANPC – atunci când subiectele abordate nu fac obiectul unor comunicate de presă – către posturile de radio și televiziune locale sau în mediul online, doar pe problematica rezultatelor locale, respectiv regionale ale tematicilor de control naționale, mai exact cele derulate pe raza lor de competență, în cazul în care există. Comisarilor șefi, comisarilor șefi adjuncți, purtătorilor de cuvânt sau oricărui angajat al instituției, cu excepția președintelui ANPC sau a celor desemnați de acesta, li se interzice emiterea de opinii și puncte de vedere referitoare la rezultatele la nivel național ale acestor tematici sau la orice alte subiecte care privesc activitatea instituției, la nivel national”, se mai arată în comunicatul ANPC, scrie Agerpres.

România „va depune toate eforturile” pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a gazelor necesare Republicii Moldova, a declarat premierul Nicolae Ciucă marți, la Palatul Victoria, după o întrevedere cu omologul său moldovean, Natalia Gavrilița.

„Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, în cadrul discuțiilor dintre cei doi oficiali a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro”, scrie Agerpres.

În privința energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu și lung”, precizează sursa citată, mai arată Agerpres.

News.ro scrie că Elena Udrea a reușit să modifice procedurile din penitenciar privind vizitele copiilor la persoanele aflate în detenție.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Fostul ministru Elena Udrea, condamnată definitiv la șase ani de închisoare în Dosarul Gala Bute, afirmă, marți seară, că a obținut, cu ajutorul Avocatului Poporului, o derogare astfel încât mamele din penitenciar să-și poată vedea copiii fără existența unui geam despărțitor. Udrea anunță că acum se «luptă» cu sistemul astfel încât să poată fi alături fiicei sale de ziua ei, la împlinirea vârstei de 4 ani”, notează News.ro.

„Stau de cinci luni departe de copilul meu pentru că sunt ilegal în pușcărie, deoarece niște judecători au decis abuziv, pe de o parte, să nu aplice în dosarul meu o decizie a CCR pe care au aplicat-o la toate celelalte cazuri: Șova, Pop, Niță, Bica, Vâlcov etc. și să țină cont de o decizie CJUE pe care, pe de altă parte, au aplicat-o greșit”, a scris Elena Udrea, marți seară, într-o postare pe Facebook, mai notează News.ro.

Seară liniștită!

Țările UE, obligate să reducă consumul de energie electrică was last modified: septembrie 14th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: