România, la un pas de o criză politică

19 dec. 2024
Vizualizari: 565

Când mai toată lumea credea că negocierile pentru formarea noului guvern merg într-o direcție bună, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD se retrage de la masa discuțiilor pentru formarea Executivului. Vestea  ieșirii PSD de la masa discuțiilor dinamitează practic formarea noului guvern și poate arunca țara în criză.

„Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e «silă» să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se «murdăresc». PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap, așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”, a scris premierul pe Facebook, relatează Agerpres.

Marcel Ciolacu a adăugat că atât el, cât și partidul pe care îl conduce au înțeles perfect votul românilor.

„Tocmai de aceea am considerat că suntem obligați să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări ! Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci și instituțiile financiare internaționale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, inițiind demersurile coagulării unei coaliții mai largi, formată din toate partide pro-europene. Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici”, a mai precizat Ciolacu, mai scrie Agerpres.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că retragerea Partidului Social Democrat de la masa discuțiilor pentru formarea Executivului va adânci criza.

„Asta înseamnă că PSD va avea candidat la prezidențiale. Doi – optează pentru un guvern de serviciu. Trei – împinge întreaga responsabilitate pe umerii lui Iohannis și a PNL, acest partid fiind obligat, într-un fel sau în altul, să facă front comun cu Iohannis, chiar dacă nu vrea să își asume susținerea lui Iohannis, în condițiile în care știm de ultimatumul USR. Consecințele sunt o adâncire a crizei, iar PNL va avea întreaga responsabilitate a următoarelor luni de guvernare, ceea ce îl va costa enorm”, a declarat, joi, pentru Agerpres, profesorul Cristian Pîrvulescu.

Situația formării noului Guvern era și așa foarte complicată, după ce USR părăsise negocierile prezentând, miercuri, o listă cu opt puncte obligatorii pentru intrarea Uniunii la guvernare.

„Ei nu au înțeles nimic din votul românilor. Practic, se încearcă să se facă exact același lucru și noi să avem așteptări diferite. Nu se poate așa ceva. Am venit cu opt puncte astăzi, care, practic, se regăsesc și în programul de guvernare. (…) Mi s-a părut că în tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor, în sensul că nu ai cum să le promiți oamenilor că vei face lucruri pentru ei, dacă nu te poți asigura că ai bani pentru asta. Primul, cel mai important, este adoptarea urgentă a bugetului pe 2025, în Parlament, până luni. Se poate face asta, dacă există dorință politică, pentru că Guvernul a depășit termenul legal, cel de 15 octombrie. Nota de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru 2025 trebuie făcute publice imediat, pentru că acest Guvern a secretizat-o practic. Adică nu doresc să ne spună care este adevărul”, a susținut Elena Lasconi, scrie Agerpres.

Alte solicitări ale USR vizează demiterea în Parlament a președintelui AEP și constituirea unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a „influențelor străine”.

Cum ne putem aștepta ca, după trei luni sau după șase luni, când o să avem alegeri prezidențiale, nu o să fie exact același rezultat și nu o să se anuleze din nou și acele alegeri? Dacă sunt probleme, atunci trebuie făcut acum ceva”, a explicat Lasconi, notează Agerpres.

„USR mai cere demiterea imediată a conducerii serviciilor secrete; organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale, «pentru un control civil real și eficient» al acestora; reformarea și depolitizarea CCR; adoptarea imediată de către Guvern a unei ordonanțe privind măsuri fiscale pentru anul viitor. Uniunea Salvați România mai vrea ca toate partidele din alianță să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim, urmată de alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul. Elena Lasconi a menționat însă că la această propunere «au strâmbat din nas» toți cei prezenți. A opta propunere este declanșarea procedurilor de organizare a referendumului «Fără penali», inițiativă susținută prin semnătura a peste un milion de cetățeni”, mai arată Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 19 decembrie, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că face un apel la președinții PSD-PNL-USR-UDMR să dea dovadă de înțelepciune și să revină la masa negocierilor.

„România este într-o situație foarte complicată. Avem un război la graniță. Avem atacuri hibride la adresa României care au dus la anularea alegerilor prezidențiale, situație nemaiîntâlnită. Avem o situație foarte complicată în Uniunea Europeană, unde statele care sunt considerate motoarele Uniunii au probleme interne de formare a guvernului, de alegere anticipate și altele. Și ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală și parlamentară”, a spus Iohannis, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, scrie Libertatea.

„Așa ceva trebuie evitat cu orice preț. De aceea, având în vedere unele declarații publice făcute în ultimele ore, mă adresez tuturor liderilor politici, partidelor care vor intra în Parlament. Nu este momentul unor certuri mărunte”, mai arată Libertatea.

După ce Nicușor Dan a anunțat că va candida independent la președinția României, Vlad Gheorghe, președintele partidului DREPT, a anunțat, miercuri, că formațiunea sa îi va susține necondiționat.

„DREPT, primul partid care îi susține candidatura lui Nicușor Dan la președinție. Partidul DREPT a decis azi susținerea candidaturii lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025, punându-i candidatului independent la dispoziție infrastructura sa națională de strângere de semnături și campanie”, a transmis Vlad Gheorghe, scrie Libertatea.

„Am demonstrat că avem capacitatea de a strânge semnăturile necesare, atât prin membri, cât și prin aliați, și că putem susține o campanie națională atât pe teren, cât și online. Prin urmare, îi punem la dispoziție candidatului independent Nicușor Dan tot suportul necesar, fără a-i cere nimic în schimb”, a adăugat Vlad Gheorghe, mai arată Libertatea.

„Potrivit șefului partidului DREPT (Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți), Nicușor Dan este singurul candidat independent care a demonstrat că poate coagula forțele reformiste din societate, atât partide politice, cât și ONG-uri”, notează Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Presa mai scrie azi că procesul lui Mario Iorgulescu a luat sfârșit.

Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel București la opt ani și opt luni de închisoare, după ce a provocat un accident rutier în urma căruia un tânăr de 24 de ani și-a pierdut viața. Decizia magistraților este definitivă”, notează News.ro.

Acționarul principal al FC Rapid, Dan Șucu, a devenit, miercuri, acționarul majoritar al clubului din prima ligă italiană Genoa.

„Genoa Cricket and Football Club anunță că, în urma deciziei privind majorarea de capital în valoare de 45.356.262 euro, din care 5.356.262 euro cu titlu gratuit și alți 40.000.000 euro plătiți la 14 decembrie, Consiliul de Administrație s-a întrunit astăzi și a aprobat oferta prezentată de antreprenorul român Dan Șucu. Antreprenorul român, prin intermediul propriului instrument de investiții, a subscris integral la majorarea de capital, obținând în schimb o participație de aproximativ 77% în Genoa CFC, lăsând în minoritate acționarii anteriori”, precizează Genoa, pe site-ul official, scrie News.ro.

Premierul populist slovac, Robert Fico, face previziuni sumbre pentru Ucraina.
„Ucraina nu va fi invitată să intre în NATO. Ea va pierde o treime din teritoriu. Forțe militare străine vor fi prezente în ea. Este probabil rezultatul conflictului nebun care se desfășoară în Ucraina de trei ani. Însă o dată, respect faptul că este vorba o încălcare a dreptului internațional din partea Rusiei, însă Occidentul a împins Ucraina într-o situație proastă. Aceasta este poziția mea, pe care nimeni nu o poate schimba”, a declarat Robert Fico, scrie News.ro.

„Robert Fico a recunoscut că Rusia a încălcat dreptul internțaional prin faptul că a invadat Ucraina, însă a acuzat Occidentul de faptul că a împins Ucraina «într-o situație proastă»”, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

România, la un pas de o criză politică was last modified: decembrie 19th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: