Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti

21 sept. 2022
Vizualizari: 194

Războiul din Ucraina revine în atenția presei din Europa, după o decizie de ultimă oră a Președintelui Putin. Președintele Rusiei reacționează la pierderile armatei sale din ultimele săptămâni și decretează mobilizarea militară parțială, pentru a putea susține trupele ruse din estul Ucrainei.

„Președintele rus Vladimir Putin tocmai a anunțat mobilizarea parțială militară în Rusia”, potrivit BBC, citat de News.ro.

„Putin a avertizat că Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână, adăugând că aceia care încearcă să utilizeze șantajul nuclear împotriva Rusiei vor descoperi că lucrurile se pot întoarce împotriva lor. El spune că Occidentul a arătat că scopul său este distrugerea Rusiei și că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun. Putin mai afirmă că va acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas”, relatează News.ro.

Adevărul redă discursul lui Vladimir Putin, după semnarea noului Decret.

„Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi. Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială. NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul. Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk. Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie și muniție.  Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost instruită de NATO. Regimul opresiv s-a intensificat în toată Ucraina. După 2014, politica terorii împotriva rușilor devine tot mai mare și mai teribilă. Acești oameni rămân pe teritoriile eliberate de neonaziști, e vorba despre Herson, Lugansk, Zaporojie, unde ați văzut barbarismul neonaziștilor în regiunile capturate de ei. Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Donețk, din Zaporojie, din Herson. Sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo, mulți au devenit refugiați, au fost bombardați constant de neonaziști care au atacat spitale, școli. Avem tot dreptul să ne opunem măcelăririi oamenilor și trebuie să le dăm o șansă. Administrațiile din Zaporojie, Herson au cerut să facă alipirea la Rusia, vom face tot ce putem să ne asigurăm de condițiile pașnice de organizare a acestor referendumuri“, a spus Vladimir Putin, notează Adevărul.

„Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-și consolida trupele în Ucraina”, a anunțat ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, avertizând că „aceasta reprezintă doar o mică parte din numărul oamenilor care puteau fi mobilizați în țară”, transmite AFP, mai scrie Adevărul.

„Potrivit ministrului, Rusia dispune de un potențial de mobilizare de 25 milioane de persoane”, mai notează Adevărul.

Imediat după aceste declarații, a venit și reacția Premierului României.

„Astăzi este Ziua Internațională a Păcii și în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declarațiile referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul ședinței de Guvern, scrie Agerpres.

„Parlamentarii ruși au adoptat marți amendamente cuprinzătoare la Codul Penal prin care introduc pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru acte de război, inclusiv pentru soldații care se predau, într-un moment în care armata rusă se confruntă cu pierderi semnificative în războiul din Ucraina”, relatează publicația independentă The Moscow Times, citată de Libertatea.

„Predarea voluntară și jafurile sunt pedepsite cu 10, respectiv 15 ani de închisoare, iar comiterea lor pe timp de „mobilizare, lege marțială și în timp de război” este menționată drept circumstanță agravantă. Dezertarea în timpul mobilizării sau pe timp de război va fi pedepsită cu până la 10 ani, conform proiectului de lege elaborat de membrii tuturor partidelor reprezentate în parlament. Obiectorii de conștiință (cei care refuză să ia parte la lupte din motive de conștiință sau religioase) sunt pedepsiți cu până la trei ani de închisoare în timpul războiului”, relatează Libertatea.

„Proiectul adoptat de Duma de Stat introduce conceptele de «mobilizare, lege marțială și timp de război», nemenționate anterior în Codul Penal rus, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Cikov, care a relatat pentru prima dată despre proiectul de lege. Analiștii speculează că introducerea noilor concepte deschide calea pentru mobilizarea generală pe fondul efortului Rusiei de a-și reface trupele epuizate în Ucraina”, mai scrie Libertatea.

Problema gazelor pentru România și Bulgaria ar putea fi rezolvată, odată cu finalizarea gazoductului care leagă Grecia de Bulgaria.

„România va beneficia de gaz din Azerbadjan, prin conducta care se pune în funcțiune între Grecia și Bulgaria”, a anunțat  ministrul Energiei, Virgil Popescu, scrie România liberă.

„Suntem invitați la operaționalizarea interconectorului Grecia Bulgaria, care va avea loc la 1 octombrie”, a precizat ministrul Virgil Popescu, notează România liberă.

„Ministrul Popescu a evitat însă să estimeze momentul în care România va începe efectiv să primească gaze prin acest interconector”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști was last modified: septembrie 21st, 2022 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: