Preşedintele Joe Biden candidează pentru un nou mandat

25 apr. 2023
Vizualizari: 101

Coaliția caută în aceste zile soluții să reducă cheltuielile bugetare. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că la nivelul coaliției de guvernare sunt în discuție două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat și impozitarea suplimentară a venitului care depășește salariul brut al Președintelui țării.

„Este o discuție. Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în Constituție – dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia cuiva unul din aceste drepturi, sub nicio formă în ordonanță nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei și ești și portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât își acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituțional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB), membru al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, organizează în data de 26 aprilie 2023 grevă japoneză pe durata întregii zile de muncă, iar pe 11 mai vor fi pichetate sediile Parlamentului și INS.

„Ca urmare a situației salariale discriminatorii la care sunt supuși angajații Institutului Național de Statistică (INS) de o lungă perioadă de timp, tratați ca o categorie inferioară de funcționari publici și ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenți față de numeroasele notificări, adrese și acțiuni de protest, solicită de urgență: aplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022, cu tema «Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică»; stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuși angajații Institutului Național de Statistică din sediul central și din direcțiile teritoriale de statistică; uniformizarea grilei de salarizare din sediul central și din direcțiile teritoriale de statistică”, se spune într-un comunicat al sindicatului INS, scrie Agerpres.

„Greva japoneză se va desfășura simultan în Institutul Național de Statistică București și în 26 de direcții teritoriale de statistică: București, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vaslui”, mai notează Agerpres.

Crima de la Onești, care a ținut prima pagină a ziarelor în urmă cu doi ani, revine în atenția presei odată cu condamnarea definitivă în acest caz a lui Gheorghe Moroșan.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Criminalul de la Onești, cel care a ucis doi muncitori într-un balcon a fost condamnat definitiv la 37 de ani și 4 luni închisoare, pedeapsa fiind redusă la maximul general de 30 de ani. Soția lui Gheorghe Moroșan a primit și ea o condamnare de 12 ani de închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate. De asemenea, instanța a obligat la plata unor daune morale de 2 milioane de euro”, scrie Evenimentul Zilei.

Valoarea tichetelor de masă se va majora în această vară.

„Sindicatele care s-au prezentat astăzi la Palatul Victoria au propus majorarea tichetelor de masă până la valoarea de 40 de lei, de la 1 iulie. (…) Potrivit unor surse, valoarea tichetelor ar putea crește de la 30 de lei la 35 de lei la 1 iulie 2023 și la 40 de lei din mai 2024”, scrie România liberă.

„Deputata ungară Dóra Dúró, vicepreședintă a parlamentului de la Budapesta, afirmă într-un interviu publicat luni, 24 aprilie, de ziarul rus Izvestia, că aderarea Ucrainei la NATO este posibilă «doar dacă Rusia aprobă acest lucru sub forma unui acord specific»”, scrie The Kyiv Independent, notează Libertatea.

„Atâta timp cât granițele Ucrainei sunt contestate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO împiedică Kievul să se alăture alianței. Fără riscul de a declanșa un război, intrarea Ucrainei (în NATO, n.r.) este posibilă doar dacă Rusia aprobă acest lucru sub forma unui acord specific”, a declarat Dúró, în interviu, mai arată Libertatea.

„Potrivit lui Dúró, acordarea de către Ucraina a autonomiei teritoriale pentru regiunea Transcarpatia, unde locuiesc majoritatea etnicilor maghiari din țară, precum și pentru alte regiuni cu populații de naționalitate non-ucraineană ar fi un «pas în direcția corectă»”, mai notează Libertatea.

„Joe Biden și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat Finala prezidențială din 2024, o posibilă reeditare a luptei cu Trump”, titrează azi Libertatea.

„Președintele Joe Biden și-a anunțat așa cum era de așteptat candidatura pentru un al doilea mandat prezidențial, într-o înregistrare video postată pe internet marți dimineață, în care i-a îndemnat pe alegători să-l lase «să termine treaba» începută. Este neclar deocamdată dacă vreun rival democrat important va alege să candideze împotriva actualului președinte la alegerile primare, dar chiar și așa, liderul de la Casa Albă ar avea prima șansă. Prin urmare, Biden s-ar putea întâlni în finala prezidențială cu Donald Trump, care și-a anunțat deja candidatura pentru 2024, sau cu Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, un alt posibil candidat republican”, relatează Libertatea

„Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a lansat într-o serie de critici la adresa autorităților ruse și a acțiunilor din Ucraina, luni, în ședința de Consiliu de Securitate a ONU, prezidată la New York de ministrul rus de externe Serghei Lavrov”, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„Tensiunile dintre marile puteri sunt la cote istorice. La fel sunt și riscurile de conflict, prin accident sau calcul greșit”, a mai avertizat Guterres la ședința Consiliului de Securitate al ONU, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala
Președintele Joe Biden candidează pentru un nou mandat was last modified: aprilie 25th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: