CCR retrimite în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale

3 aug. 2023
Vizualizari: 309

Curtea Constituțională a admis miercuri, parțial, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Practic, în urma acestei decizii a CCR, Legea de modificare a pensiilor speciale revine în Parlament.

„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art. I-IV, art. XIII alin. (5) și (6) și art. XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale”, precizează CCR, în comunicatul de presă transmis miercuri, scrie News.ro.

„În esență, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani. Curtea reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu”, explică CCR, în documentul de presă, mai arată News.ro.

Președintele USR Cătălin Drulă acuză PSD și PNL că salvează pensiile speciale cu mâna Curții Constituționale.

„Republica specialilor. La asta asistăm zilele acestea. Vor să bage mâna în buzunarul cetățenilor, al firmelor, al mediului privat, al antreprenorilor, al celor care desfășoară activități independente, al tuturor contribuabililor pentru a finanța stilul de viață al specialilor. Am aflat astăzi de la Curtea Constituțională că pensiile speciale ale magistraților trebuie să rămână. Nu e nicio surpriză. Președintele CCR, Marian Enache, este un pesedist de frunte, fostă mână dreaptă a lui Ion Iliescu, și, practic, domnul Ciolacu de la Guvern a servit această falsă desființare a pensiilor speciale – așa cum USR a avertizat – numai ca CCR să o întoarcă repede în Parlament”, a declarat Cătălin Drulă, conform comunicatului de presă al USR, scrie News.ro.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că acest proiect legislativ ar fi fost făcut de PSD și PNL, astfel încât „să pice la CCR”.

„Decizia CCR nu reprezintă o noutate, pentru că toată lumea se aștepta să respingă proiectul legii pensiilor speciale, pentru că acest proiect a fost făcut de PSD și PNL să pice la CCR. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au făcut tot acest teatru doar de dragul propagandei politice, în speranța că îi vor păcăli pe români încă o dată”, susține AUR, într-un comunicat de presă transmis miercuri Agerpres.

Și Partidul Forța Dreptei critică PSD și PNL pentru modificările pensiilor speciale, care nu trec de CCR.

„Eliminarea pensiilor speciale a devenit mascarada complicităților dintre CCR și coaliția PSD-PNL, cu scopul de a promova o pseudo-reformă pentru păcălirea celor mai naivi. Decizia de astăzi a Curții Constituționale referitoare la pensiile speciale este pe cât de previzibilă, pe atât necinstită și lipsită de orice autoritate instituțională”, precizează un comunicat al Partidului Forța Dreptei scrie Agerpres.

„Forța Dreptei consideră că judecătorii CCR erau obligați fie să se recuze, fie să-și prezinte fiecare în parte argumentele pentru care, «aflându-se într-un flagrant conflict de interese», au hotărât să ia «o decizie favorabilă pecuniar propriei lor condiții»”, mai arată Agerpres.

„Rusia a atacat porturile de cereale ale Ucrainei în primele ore ale zilei de miercuri, inclusiv Izmail, un port interior de la Dunăre aflat în apropiere de granița cu România, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente, în timp ce Moscova își intensifică utilizarea forței pentru a reimpune o blocadă a exporturilor ucrainene”, scrie Reuters, citat de News.ro.

„Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că un siloz de cereale a fost avariat în portul dunărean Izmail din regiunea Odesa. (…) O sursă din industrie a confirmat pentru Reuters că Izmail a fost ținta principală a atacului rusesc, descriind nivelul pagubelor ca fiind «grav»”, mai arată News.ro.

„Portul Izmail, situat de partea cealaltă a fluviului Dunărea față de România, țară membră NATO, a servit ca principală rută alternativă de ieșire din Ucraina pentru transporturile de cereale de când Rusia și-a reimpus blocada de facto a porturilor ucrainene de la Marea Neagră la mijlocul lunii iulie”, notează Reuters, scrie News.ro.

„Prețul grâului la Chicago a sărit cu 4% în urma atacului de miercuri, comercianții fiind din nou îngrijorați că este o lovitură pentru aprovizionarea globală ca urmare a scoaterii de pe piață a Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume”, mai notează News.ro.

„Ucrainenii care trăiesc pe teritoriul ocupat de forțele ruse sunt forțați să dobândească cetățenia rusă, în caz contrar riscând să se confrunte cu represalii dure, inclusiv posibilitatea de a fi deportați sau arestați, conform unei cercetări susținute de autoritățile americane, dată publicității miercuri”, informează Reuters, citată de România liberă.

„Prim-ministrul rus, Mihail Mișustin, a declarat în mai că Moscova a acordat pașapoarte pentru aproape 1,5 milioane de persoane care locuiesc în părțile anexate ale regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din octombrie anul trecut”, scrie România liberă.

Ucrainenii de pe teritoriul ocupat care nu depun cereri pentru dobândirea cetățeniei ruse „sunt supuși amenințărilor, intimidării, restricțiilor privind ajutorul umanitar și nevoile de bază și posibil detenției sau deportării, toate menite să îi forțeze să devină cetățeni ruși”, se arată într-un raport al Laboratorului de cercetare umanitară, din cadrul Școlii de Sănătate Publică Yale, mai arată România liberă.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că speră ca în toamna acestui an să poată fi organizat un «summit de pace» care să pună capăt războiului pornit de Rusia contra țării sale și a estimat că discuțiile care se vor desfășura săptămâna aceasta în Arabia Saudită sunt un pas în această direcție”, transmite Reuters, citată de Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Toamna este foarte aproape, dar încă mai este timp pentru a pregăti summitul și pentru a implica majoritatea țărilor lumii”, a adăugat Președintele ucrainean, scrie Cotidianul.

„El a menționat mai departe că aproximativ 40 de țări vor fi reprezentate la discuțiile confidențiale care vor fi găzduite sâmbătă și duminică de Arabia Saudită la Jeddah și care vor aborda planul de pace propus de Zelenski, plan care cere retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina și restabilirea granițelor acestei țări recunoscute internațional, inclusiv cu peninsula Crimeea”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

 

CCR retrimite în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale was last modified: august 3rd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: