Varianta Omicron ameninţă Europa

29 nov. 2021
Vizualizari: 336

După ce Olanda a confirmat primele 13 cazuri ale variantei Omicron a COVID-19, acum, Cehia și Austria vin și ele cu primele cazuri confirmate.

„Olanda a confirmat, duminică, 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în rândul celor 61 de pasageri testați pozitiv la COVID-19 după ce au sosit, vineri, cu două zboruri din Africa de Sud. Între timp, Danemarca a anunțat că cele două cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron anunțate anterior sunt, acum, confirmate în urma secvențierii genomului”, scrie România liberă, citând surse Agerpres.

„În Cehia, cazul suspect a fost confirmat după teste suplimentare de laborator, a anunțat un purtător de cuvânt al spitalului din Liberec, potrivit agenției CTK. Pacientul este o femeie care s-a întors dintr-o călătorie în Namibia cu escală în Africa de Sud. (…) În Austria, Ministerul Sănătății a transmis că s-a confirmat, în Tirol, primul caz de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2”, mai notează România liberă.

Apariția noii tulpini a COVID-19, Omicron, a generat teamă pe scară largă pe motiv că ar putea fi o variantă în fața căreia actualele vaccinuri să nu fie la fel de eficiente.

„Varianta Omicron are aproximativ 30 de mutații la nivelul acestei proteine, inclusiv 10 în așa-numitul «domeniu de legare la receptor» (RBD), unde Delta avea doar două”, scrie Libertatea.

„Dacă notați mutațiile pe o imagine a structurii cristaline a proteinei spike și le raportați la toate activitățile principale ale anticorpilor despre care știm, pare oarecum terifiant – ca și cum majoritatea țintelor-cheie de anticorpi neutralizanți vor fi rupți în bucăți, deci ce va mai rămâne din protecția ta imunitară?”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, arată Libertatea.

„Întrebarea pe care și-o pun acum oamenii de știință este: câtă protecție mai oferă? Știm că cei care au primit ambele doze de vaccin se pot infecta cu varianta Delta – deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de aproximativ trei ori mai mici decât dacă nu ar fi fost vaccinați. Mai important, persoanele vaccinate au un risc de nouă ori mai mic de deces, dacă se infectează”, mai scrie Libertatea.

„În cele din urmă, există posibilitatea de a modifica vaccinurile existente pentru a se potrivi cu varianta Omicron, dacă se sustrag, într-adevăr, răspunsurile imune induse de vaccin într-o măsură semnificativă – ceva ce nu vom ști timp de câteva săptămâni. O astfel de posibilitate este calculată deja și de Moderna și de Pfizer”, mai arată Libertatea.

Și, în timp ce noua variantă a COVID-19 se răspândește în Europa, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, la nivel național, luni, sunt disponibile 254 de paturi la terapie intensivă pentru pacienții bolnavi de COVID-19.

„La nivel național, la acest moment, sunt disponibile 254 de paturi ATI: 7 în București, 6 în județul Argeș, 14 în județul Bacău, 3 în județul Bihor, 4 în județul Botoșani, 4 în județul Brașov, 5 în județul Călărași, 4 în județul Caraș-Severin, 26 în județul Constanța, 1 în județul Dâmbovița, 11 în județul Dolj, 13 în județul Galați, 9 în județul Gorj, 4 în județul Harghita, 4 în județul Hunedoara, 28 în județul Iași, 10 în județul Maramureș, 4 în județul Mehedinți, 4 în județul Mureș, 4 în județul Neamț, 9 în județul Olt, 1 în județul Prahova, 2 în județul Satu Mare, 10 în județul Sibiu, 19 în județul Suceava, 3 în județul Teleorman, 9 în județul Tulcea, 13 în județul Timiș, 3 în județul Vaslui, 20 în județul Vrancea, altele decât cele rezervate pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2”, notează Agerpres.

Și, tot GCS anunță că niciun oraș din România nu înregistrează o incidență a cazurilor de COVID-19, cumulată la 14 zile, mai mare de 6 la mia de locuitori.

„Orașele cu cea mai mare incidență sunt: Curtici (Arad) – 5,9, Miercurea Sibiului (Sibiu) – 5,63, Valea lui Mihai (Bihor) – 5,36, Geoagiu (Hunedoara) – 5,1, Cisnădie (Sibiu) – 4,59”, arată Agerpres.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat că, începând de marți, 30 noiembrie 2021, se va deschide lotul 2 Sebeș-Turda.

„Așa cum v-am spus vineri, am fost să verific ce se întâmplă pe lotul 2 Sebeș-Turda. Azi, de dimineață, i-am chemat la minister pe cei care se ocupă direct și care sunt beneficiarii – și anume CNAIR – și, având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate până mâine, odată cu finalizarea acestor lucrări, mâine după-masă se va da drumul la lotul 2 Sebeș-Turda, cu restricțiile pe care le-am anunțat inclusiv de vineri, și anume acel kilometru unde va fi circulația pe o singură bandă. (…) Fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-și au locul, pentru că nu e loc de festivism. Datoria statului față de cetățeni este una mare, de 30 de ani. Am făcut lucrul acesta pe repede-înainte, pentru că exista riscul să mai stăm 3-4-5-6 zile cu lucrările terminate și nefolosit acel tronson”, a spus Grindeanu, într-o conferință de presă, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Varianta Omicron amenință Europa was last modified: noiembrie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: