Foştii parlamentari îşi cer pensiile speciale înapoi

16 apr. 2021
Vizualizari: 275

Salarizarea în sistemul public va fi modificată. Memorandumul care stă la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea bugetarilor a fost adoptat de Guvern, iar ministerele au la dispoziție 30 de zile să transmită propunerile privind salarizarea în sistemul public.

„Prin acest memorandum intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut. Și, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și va fi de asemenea în corelație cu eficiența instituțiilor publice. Acest guvern și-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esențiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susțină servicii publice de calitate, dar în același timp să garanteze și egalitate sustenabilitate, predictibilitate și echitate în salarizarea publică și în sistemul de pensii”, a afirmat ministrul Muncii, Raluca Turcan, scrie Adevărul.

În plină criză guvernamentală, premierul Florin Cîțu, care, de miercuri, a preluat interimar și portofoliul de la Sănătate, a declarat că se caută soluții ca numărul paturilor de ATI să crească cu  200 de paturi, în perioada imediat următoare.

„«Până duminică există toate premisele să ajungem la ținta de 1.600 de paturi și se fac planuri pentru a ajunge la 1.800 de paturi. Este o luptă pe care o ducem zi de zi. Înțeleg că se va rezolva și problema personalului, prin concursuri», a spus Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern și după întâlnirile cu directorii DSP din țară și cu managerii spitalelor COVID-19. «I-am îndemnat să caute în spitale, unde găsim spații, câteva soluții au fost prezentate astăzi. Noi accelerăm campania de vaccinare, dar este nevoie ca resursele din sistemul sanitar să fie folosite optim»”, a mai spus Florin Cîțu, scrie Libertatea.

CNBC redă o declarație a directorului general al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, care spune că oamenii vor avea nevoie, „probabil”, de un rapel al vaccinului pentru COVID-19 în decurs de 12 luni după ce s-au vaccinat complet.

„Un scenariu probabil este acela că va fi probabil necesară a treia doză, undeva între șase și 12 luni și apoi, ulterior, va exista o revaccinare anuală, dar toate acestea trebuie confirmate. Și, din nou, variantele vor juca un rol cheie”, a declarat Bourla pentru CNBC, în timpul unui eveniment cu CVS Health, notează Adevărul.

„Cercetătorii încă nu știu cât durează protecția împotriva virusului, după ce cineva a fost complet vaccinat. Pfizer a afirmat la începutul acestei luni că vaccinul său pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 91% în protejarea împotriva coronavirus-ului și de peste 95% împotriva formelor grave de boală până la șase luni după a doua doză”, mai scrie Adevărul.

„Folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea în masă și ierarhizarea comportamentului social ar putea fi în curând scoasă în afara legii în Europa, potrivit unui proiect de lege publicat online”, transmite CNBC, citat de Adevărul.

„Documentul de 81 de pagini, publicat prima oară de Politico, afirmă că «supravegherea nediscriminatorie a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este aplicată într-o manieră generalizată, tuturor persoanelor, fără diferențiere». Metodele de supraveghere pot include monitorizarea și urmărirea oamenilor în mediile digital și fizic”, scrie Adevărul.

„Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru CNBC: «Comisia urmează să adopte cadrul de reglementare privind inteligența artificială miercuri, 21 aprilie 2021. Orice text pe care l-ați putea vedea anterior nu este prin definiție, „legitim” – nu comentăm scurgerile de informații»”, mai arată Adevărul.

Foștii parlamentari își cer pensiile speciale înapoi.

„În ultimele zile, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Pensiile respective au fost abrogate prin lege, însă perioada 13-14 aprilie, 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensii special”, arată G4media.ro, citată de România liberă.

„Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL)”, mai scrie România liberă.

Agerpres scrie despre cererea formulată de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, de eliberare condiționată.

„Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiționat din închisoare, unde execută o pedeapsă de 3 ani și 6 luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Potrivit portalului instanțelor, Dragnea a depus cererea de eliberare condiționată pe 12 aprilie, iar instanța a stabilit termen pentru soluționare în data de 27 aprilie. Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Foștii parlamentari își cer pensiile speciale înapoi was last modified: aprilie 16th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: