Noi critici la adresa Ungariei, în Parlamentul European

24 apr. 2023
Vizualizari: 233

Rotația premierilor în această vară ar putea aduce și o serie de schimbări privind impozitarea afacerilor. Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la Alba Iulia, că formațiunea sa susține impozitarea pe cifra de afaceri, măsură care ar urma să se regăsească în programul de guvernare pe care președintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta după preluarea funcției de Premier.

„Vreau să anunț aici, în premieră, (…), că la nivelul Partidului Social Democrat această decizie (impozit de 1% din cifra de afaceri – n.r.) va fi una care se va regăsi în programul de guvernare pe care președintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta imediat după preluarea funcției de prim ministru. PSD, repet, susține impozitarea pe cifra de afaceri. Este, până la urmă, un mecanism care aduce o echitate în materie de impozitare, întrucât 1% pe cifra de afaceri, această cotă de impozit, o plătesc IMM-urile, cele care desfășoară activități de producție și nu numai, se încadrează în cifră de afaceri de 500.000 de euro”, a declarat Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senatul României, scrie Agerpres.

„A nu se înțelege că acest mecanism de impozitare este un mod de a supraimpozita sau de a pedepsi în vreun fel companiile multinaționale. În niciun caz. Este, până la urmă, în spiritul Directivei europene care spune exact acest lucru: companiile trebuie să-și plătească impozitele acolo unde fac profitul. Dar, înainte de orice, este un mod de a aduce echitate în mecanismul de impozitare. Asta este dorința PSD, cu care, evident, vom merge în coaliție. Decizia va fi luată împreună cu PNL, sper din suflet ca, aici, PNL să nu mai șovăie”, a declarat Daniel Zamfir, mai arată Agerpres.

Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent.

„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producția a fost una modestă, nici în aceste condiții nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurență neloială între ceea ce producem noi și ceea ce intră din spațiul extracomunitar, din păcate, la prețuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că prețurile de producție au crescut cu 30%-40%, prețurile de achiziție au scăzut în același mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurență neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate și mai mare”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Vacanța de 1 mai oferă CFR posibilitatea de a suplimenta numărul trenurilor care se îndreaptă către litoral.

„Cu prilejul minivacanței de 1 mai, care prin tradiție este petrecută la malul mării, CFR Călători va asigura în perioada 27/28 aprilie – 1/2 mai 2023, în plus față de trenurile existente în programul de circulație, legături cu trenuri directe din București Nord, Iași, Suceava, Arad, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia”, transmite CFR Călători, notează România liberă.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu va mai candida la funcția de Președinte al României.

„Nu. Am candidat de vreo trei ori. Știu cu ce se mănâncă, știam de fiecare dată care sunt șansele mele în România la alegerile prezidențiale”, a declarat Kelemen Hunor, scrie News.ro.

„Trebuie să vină altcineva. Nu știu cine, asta vom decide la momentul oportun. E mult prea departe. Eu știu un singur lucru, că pe mine nu mă interesează”, a mai subliniat Kelemen Hunor, mai notează News.ro.

„Majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European i-au cerut Comisiei Europene «să utilizeze toate instrumentele» avute la dispoziție pentru a soluționa problema Legii ungare privind avertizorii de integritate, act normativ ce le permite cetățenilor să-i denunțe anonim pe cei care «pun la îndoială» concepția despre căsătorie, familie și gen”, transmite luni DPA, citată de Cotidianul.

„Într-o scrisoare comună, consultată de agenția de presă germană, liderii grupurilor PPE, S&D, Renew Europe, Verzilor și Stângii i-au solicitat șefei executivului comunitar, Ursula von der Leyen, să dea un răspuns ferm autorităților ungare cu privire la această chestiune. În mod suprinzător, legea a fost blocată vineri de Președintele Ungariei, Katalin Novak, o confidentă a Premierului Viktor Orban. Noua lege conține un amendament, la o lege din 2014, care extinde lista domeniilor pentru care cetățenii pot raporta. În scopul «protejării modului de viață maghiar», amendamentul autorizează astfel denunțarea «oricărei puneri sub semnul întrebării a căsătoriei», înscrisă în Constituție din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. De asemenea, încurajează denunțul persoanelor care neagă «dreptul copiilor la o identitate corespunzătoare sexului lor la naștere». Legea a interzis studiile de gen, înregistrarea schimbărilor de sex la starea civilă și adopția de către cuplurile homosexuale”, scrie Cotidianul.

Pe fondul războiului din Ucraina, Polonia se înarmează, fiind pe cale să devină una dintre puterile militare ale Europei.

„Polonia construiește una dintre cele mai puternice armate din Europa și este pe cale să aibă cea mai puternică armată terestră din regiune în termen de doi ani”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, scrie Cotidianul.

„Dacă alegătorii, dacă poporul, ne mai dau un mandat, atunci ne putem întâlni din nou aici, la Wolomin, peste doi ani și vă pot arăta că armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa”, a afirmat Blaszczak, citat de agenția de presă PAP, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Noi critici la adresa Ungariei, în Parlamentul European was last modified: aprilie 24th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: