Propunerile Guvernului legate de plăţile cash vor fi revizuite

8 nov. 2023
Vizualizari: 289

După mai multe întâlniri cu mediul de afaceri și cu reprezentanții băncilor, premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că în prima ședință de Guvern va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash.

„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară! Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern”, a scris Ciolacu pe Facebook, scrie Agerpres.

„Într-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul a precizat că toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi”, mai scrie Agerpres.

„Ministerul Finanțelor a publicat marți seara proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se revine la plafoanele prevăzute în Legea 70 din 2015 în ceea ce privește plățile cu numerar. În nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, autoritățile motivează decizia prin faptul că «societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului»”, mai scrie Agerpres.

Așa cum scriam ieri, o parte dintre cetățenii români din Fâșia Gaza au reușit să părăsească zona de conflict. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și că se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

„Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE”, a informat MAE, printr-un comunicat transmis Agerpres, în noaptea de marți spre miercuri.

„MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare. MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”, se mai arată arată în comunicatul MAE, scrie Agerpres.

Și premierul Ciolacu va ajunge miercuri la Cairo.

„Premierul Marcel Ciolacu se va afla în avionul special care îi va duce pe ce 103 cetățeni români refugiați din Gaza, în România. Practic, el îi va întâmpina și însoți «acasă» pe cei scăpați din coșmarul din Fâșie”, scrie Gândul.

„Alți peste 100 de cetățeni români, sau cu dublă cetățenie, așteaptă în continuarea să fie evacuați din enclava palestiniană unde trupele israeliene țintesc locațiile Hamas”, mai arată Gândul.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea de modificare a Codului penal care prevede pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru neplata cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilită prin act notarial.

„Potrivit actului normativ, săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere a faptei de neplată, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească sau notarială se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, scrie Agerpres.

Partidul Umanist Social Liberal își întărește organizația: PMP Jud. Hunedoara a trecut in corpore la PUSL.

„Organizația județeană Hunedoara a Partidului Mișcarea Populară (PMP) s-a alăturat Partidului Umanist Social Liberal. Astfel, organizația PUSL Hunedoara, județ unde umaniștii au deja o filială puternică, se consolidează și mai mult. Aceasta mutare politică importantă vine la scurt timp după ce filiala PER Arad s-a alăturat umaniștilor și demonstrează, încă o dată, că PUSL este o alternativă viabilă și un partid cu șanse reale să fie parte și din următoarea configurație a Parlamentului”, se arată într-un comunicat al PUSL, scrie România liberă.

Cotidianul scrie azi că gazul rusesc nu va mai tranzita Ucraina, după ce contractul Naftogaz va expira în anul 2024.

„Nu vom iniția continuarea acestui tranzit. Contractul se va încheia – tranzitul va înceta”, a declarat președintele consiliului de administrație al Naftogaz, Oleksi Cernâșov, într-un interviu pentru Radio Svoboda, potrivit Diez, notează Cotidianul.

Cernâșov a precizat că Ucraina nu a încălcat acordul înainte de termen, deoarece țările europene au acum nevoie de gazul rusesc.

 „Nu există absolut niciun alt motiv, dar nu putem priva astăzi unele țări din UE, care, de altfel, sunt partenerii noștri, de posibilitatea de a primi combustibil albastru și de a se pregăti pentru iarnă. Mai ales țările care nu au acces la mare”, a mai declarat Oleksi Cernâșov, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În finalul Revistei scriem despre un atac cu rachete asupra Israelului care ar putea intra în istorie.

„Rebelii yemeniți au revendicat luni un atac împotriva Israelului, iar în timpul acestui raid de la distanță – între Israel și Yemen sunt aproximativ 2.200 de kilometri – armata israeliană ar fi reușit să doboare o rachetă balistică Qader, derivată din sistemul iranian Shahab 3, în afara atmosferei, ceea ce ar fi o premieră”, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

„Yemenul a intrat în istorie ca fiind prima țară care a inițiat o luptă spațială”, a declarat pe X Gregory Brew, cercetător la Eurasia Group, notează News.ro. 

„Într-un comunicat de presă, armata israeliană a anunțat pur și simplu că sistemele forțelor sale aeriene au urmărit traiectoria rachetei și au interceptat-o «la momentul și în locul cel mai potrivit din punct de vedere operațional»”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

 

Propunerile Guvernului legate de plățile cash vor fi revizuite was last modified: noiembrie 8th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: