Odesa a fost atacată cu rachete

8 mai 2023
Vizualizari: 109

Apropierea zilei de 9 mai, sărbătorită în Rusia ca fiind Ziua victoriei URSS asupra Germaniei naziste, determină forțele ruse să intensifice atacurile asupra teritoriului Ucrainei.

„Rusia a tras opt rachete cu rază lungă de acțiune asupra regiunii sudice Odesa în cursul nopții de duminică spre luni spre luni”, au anunțat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat, informează CNN, citat de News.ro.

„În jurul miezului nopții, ocupanții ruși au atacat regiunea Odesa cu bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. În total, opt rachete au fost lansate din zona Capului Tarhankut (din Crimeea ocupată)”, a precizat forța aeriană ucraineană, scrie News.ro.

„Rusia a lansat un val de atacuri cu drone, rachete și rachete aeriene asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, Moscova intensificând atacurile în timp ce se pregătește pentru mult prețuita sărbătoare de Ziua Victoriei, care celebrează înfrângerea Germaniei naziste în 1945. (…) 16 lovituri cu rachete au vizat orașele din regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv și Odesa, pe lângă cele  61 de lovituri aeriene și 52 de salve de rachete asupra pozițiilor ucrainene și zonelor populate, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în actualizarea sa de dimineață privind luptele. Rusia a intensificat bombardamentele și asupra orașului Bahmut, sperând să îl cucerească până marți, a declarat generalul ucrainean de rang înalt care conduce apărarea orașului asediat, după ce grupul de mercenari Wagner al Rusiei a părut să renunțe la planurile de retragere din acest oraș”, mai notează News.ro.

Ordonanța privind măsurile de reducere a cheltuielilor ar putea să intre în transparență decizională, marți, scrie News.ro, conform surselor politice.

„Prin măsurile care vor fi incluse în Ordonanță, se va ajunge la o reducere între 5 și 7 miliarde de lei la buget. Ordonanța ar prevede o reducere de 10% la cheltuielile la bunuri și servicii dar și îngheșțarea angajărilor la stat pe o perioadă de un an de zile”, mai scrie News.ro.

O anchetă care a scos la iveală faptul că mai mulți legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanțe toxice, având o concentrație de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, îl determină pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, să ceară oprirea subvențiilor pentru agricultorii care folosesc astfel de substanțe.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiștilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume și sunt obligați prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm și asemenea situații trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfășurare a proceselor biologice și să câștige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanțe care nu sunt permise”, a declarat ministrul Petre Daea, scrie Cotidianul.

Ambasada Germaniei la București a anunțat că Republica Federală Germania sprijină din nou proiectul „Susținerea cadrelor didactice din învățământul în limbă germană din România”, cu o sumă totală de 900.000 de euro.

„Potrivit comunicatului de presă al Ambasadei Germaniei în România, această finanțare este destinată promovării limbii germane la nivel de limbă maternă în școlile și în instituțiile de învățământ de stat din România și de a reduce deficitul de cadre didactice calificate. Prin perfecționarea periodică a profesorilor vorbitori de limba germană și prin elaborarea de manuale moderne în limba germană, proiectul își propune să le permită elevilor din România să continue învățarea limbii germane la nivel nativ. Mai mult, tinerii vorbitori de limbă germană vor fi motivați să urmeze o carieră didactică, mai spune sursa citată. Proiectul este implementat de Fundația Saxonia din județul Brașov. Prin urmare, ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer, și directorul general al Fundației Saxonia, Klaus-Harald Sifft, au semnat astăzi, la Ambasada Germaniei la București, acordul de finanțare pentru suma de 900.000 de euro. Peste 900 de profesori și educatori beneficiază astfel de indemnizații”, notează News.ro.

Revista „Time” a publicat scrisoarea-apel a unui specialist important din domeniul inteligenței artificiale avansate, Eliezer Yudkowsky, care avertizează asupra riscurilor construcției unei inteligențe artificiale mult prea puternice.

„În aceeași zi în care Elon Musk și un grup de experți au cerut o pauză de șase luni în dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, Eliezer Yudkowsky, fondator al Machine Intelligence Research Institute, un institut axat pe identificarea potențialelor riscuri legate de inteligența artificială, a trimis revistei americane Time o scrisoare deschisă în care cere oprirea pe termen nedeterminat a dezvoltării acesteia. Eliezer Yudkowsky susține că pauza de șase luni de la antrenarea sistemelor de inteligență artificială (IA) generativă, cum ar fi ChatGPT, propusă de Elon Musk și grupul de experți, deși binevenită, nu e suficientă”, relatează Libertatea.

Eliezer Yudkowsky consideră că omenirea nu este pregătită să facă față, astăzi, unei asemenea provocări.

„În lumea de astăzi, se pot trimite prin e-mail șiruri de ADN către laboratoare, care vor produce proteine la cerere, permițând astfel unei inteligențe artificiale inițial limitate la internet să construiască forme de viață artificiale sau să treacă direct la producția moleculară postbiologică. În aceste condiții, riscul distrugerii omenirii este cât se poate de real”, subliniază Yudkowsky, scrie Libertatea.

„Dacă nu poți fi sigur că creezi o inteligență artificială conștientă de sine, acest lucru este alarmant nu doar din cauza implicațiilor morale ale părții conștient de sine, ci și pentru că a fi nesigur înseamnă că nu ai nicio idee despre ceea ce faci, iar acest lucru este periculos și ar trebui să te oprești”, mai spune cercetătorul, arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Odesa a fost atacată cu rachete was last modified: mai 8th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: