Comisia Europeană vrea să reducă finanțarea acordată Ungariei

6 apr. 2022
Vizualizari: 347

Premierul Nicolae Ciucă este tot mai aproape de funcția de președinte al PNL.

„Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat, la finalul BEx al PNL de marți, că a fost luată decizia de a fi făcută o derogare de la condiția de vechime prevăzută în statutul partidului pentru ca Nicolae Ciucă să poată candida la șefia formațiunii. El a adăugat că premierul își va depune miercuri candidatura”, scrie News.ro.

„O decizie a fost legată de o derogare de la statut referitoare la condiția de vechime din partid, pentru candidatura domnului Nicolae Ciucă. Există o mare așteptare pentru această candidatură. Premierul e un lider puternic, sigur va asigura o legătură mult mai puternică între partid și Guvern. În momentul de față, premierul Nicolae Ciucă se bucură de o largă susținere în PNL”, a afirmat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, mai notează News.ro.

„Prim-ministrul nu îndeplinește condiția statutară de 5 ani de vechime în PNL, deoarece s-a înscris în formațiune pe 18 octombrie 2020 pentru a putea candida la alegerile parlamentare, unde a obținut un mandat de senator. Aceeași derogare de vechime a primit-o și Florin Cîțu, în luna august a anului trecut, pentru a putea candida la funcția de președinte al PNL”, mai arată News.ro.

Despre candidatura premierului Ciucă la președinția PNL scrie și HotNews care titrează:PNL îi pregătește scaunul de președinte lui Nicolae Ciucă.

„Premierul Nicolae Ciucă își pregătește zilele acestea proiectul pe care urmează să-l prezinte în fața liberalilor pentru a fi ales președinte PNL. De altfel, din postura de unic candidat, Nicolae Ciucă pare a avea deja sarcinile trasate, iar lucrurile se mișcă într-un ritm extrem de alert”, relatează HotNews.

„Astfel, la congresul extraordinar din 10 aprilie 2022, premierul urmează să fie uns și șeful PNL, de notat fiind că nu are niciun contracandidat. Ciucă va fi secondat de Lucian Bode care va candida pe postul de secretar general al PNL”, mai scrie HotNews.

Grupul USR cere demisia ministrului Mediului, Tanczos Barna, împotriva căruia a înaintat moțiunea simplă intitulată: „Amar de mediu. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat”.

Deputații USR consideră că ministrul Mediului ar trebui să plece „nu numai de la Guvern”, ci și din orice funcție politică mai deține.

„Această moțiune nu ar fi fost necesară dacă domnul încă ministru Tanczos ar fi avut bunul-simț să se retragă singur din funcție după ce un reportaj Recorder a arătat românilor ce fel de personaj a ajuns să se îngrijească de pădurile acestei țări. Incompetența ar putea fi o scuză valabilă pentru domnia sa. S-au mai văzut cazuri de miniștri incompetenți. Semnatarii acestei moțiuni cred însă că e vorba de mai mult decât atât. Incompetența e dublată de rea-voință militantă, cinism și eforturi conștiente de sabotare a propriului mandat. Domnul ministru nu respectă nici cetățenii acestei țări în guvernarea căreia a ajuns, nici moștenirea pe care noi toți trebuie să o lăsăm urmașilor noștri”, se arată în textul moțiunii, scrie Agerpres.

„Coada politică de topor care a ajuns ministru al Mediului este principalul vinovat pentru dispariția pădurilor noastre, pentru distrugeri provocate mediului care pot fi oprite cu ușurință, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităților oferite de economia verde și pentru disprețul arogant cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenția asupra problemelor”, se mai spune în moțiune, scrie Agerpres.

„USR afirmă că hidrocentrala «ilegală» de la Mihăileni «e o catastrofă provocată de mâna omului cu sprijinul ministrului», pentru că toată zona va fi inundată, locuitorii – relocați, mediul – distrus, «justiția – călcată în picioare»”, mai notează Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a deschis, marți, la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova.

„Rezultatele Conferinței Internaționale de sprijin pentru Republica Moldova, pe care am coprezidat-o azi, la Berlin: 659,5 mil. euro împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară; angajamente de relocare a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova; 71,3 mil. euro pentru ajutor umanitar”, a scris Bogdan Aurescu, marți, pe Twitter, relatează News.ro.

După victoria din alegeri, premierul maghiar Viktor Orban este pus în fața unei noi decizii a președintelui Comisiei Europene: Ungaria ar putea rămâne fără o parte dintre fondurile europene.

„Decizia anunțată marți de Ursula von der Leyen este doar începutul unui proces relativ lung, care s-ar putea termina cu un vot în Consiliul European pentru suspendarea finanțării europene, scrie Politico. Intenția executivului UE fusese deja semnalată luni de comisarul european pentru Buget Johannes Hahn, care a invocat suspiciunile de corupție de la Budapesta. Comisia Europeană va declanșa un nou mecanism care ar putea reduce finanțarea acordată Ungariei, din cauza erodării standardelor pentru statul de drept ale blocului comunitar, a declarat, marți, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Bruxelles a introdus acest mecanism după ce a acuzat în mod repetat Budapesta și Varșovia că au subminat standardele democratice, inclusiv independența justiției”, notează Libertatea.

Criticii Guvernului Orban, din Ungaria sau de la Bruxelles, au atras în mod repetat atenția asupra corupției din jurul premierului, vorbind inclusiv despre presupusa fraudare a fondurilor europene. Guvernul de la Budapesta a refuzat să adere la Parchetul European nou înființat, o măsură dorită, spre exemplu, de opoziție”, mai notează Libertatea.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Comisia Europeană vrea să reducă finanțarea acordată Ungariei was last modified: aprilie 6th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: