Dilemele României

24 feb. 2025
Vizualizari: 155

România se află în fața unei mari dileme: Cum să se poziționeze în încheierea păcii din Ucraina. Să sprijine rezoluția CE sau pe cea a  SUA? Premierul Marcel Ciolacu spune că România ar face o „greșeală imensă” dacă s-ar poziționa de partea Statelor Unite sau de partea UE.

„Va fi o întâlnire și azi, un punct de vedere să vedem abordarea privind reconstrucția Ucrainei. Am spus-o și o să o mai spun, nu putem vorbi despre o pace durabilă fără implicarea SUA. Este normal să fie o poziționare între SUA și Europa, pentru că face parte dintr-un mecanism. Sunt ferm convins că vom vedea în perioada următoare că abordările sunt comune. Sunt două rezoluții propuse, una a SUA și una pe care o să o propună UE. România va trebui să susțină ambele rezoluții pentru că spun același lucru. Suntem într-un moment de repoziționări, de negocieri și a lua partea unora sau altora este o greșeală de abordare a politicii externe a României (…) Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană și SUA, este o greșeală imensă de abordare. România nu se poate dezvolta fără fonduri europene și fără UE, am dat 30 de miliarde și am primit 100 de miliarde, iar nu putem vorbi de securitatea României fără parteneriatul strategic cu Statele Unite”, declară premierul Ciolacu, scrie Cotidianul.

„Președintele interimar, Ilie Bolojan, participă, luni, la summitul în format online «Defense and Security Strategy of Unity. Action Plan», organizat în Ucraina”, scrie Cotidianul, citând Administrația Prezidențială.

„Președintele interimar a declarat că la reuniunea din capitala Franței s-a concluzionat că formula cea mai bună pentru rezolvarea crizei este colaborarea dintre țările europene și Statele Unite ale Americii, astfel încât să existe o încetare a focului și o pace justă, care nu se poate face fără participarea Ucrainei și a Uniunii Europene la negocieri”, mai arată Cotidianul.

Finaliștii ultimului tur de scrutin prezidențial, anulat de CCR, Lasconi și Georgescu au opinii diferite în privința sprijinirii Ucrainei. Într-o postare pe Facebook, Lasconi își reafirmă susținerea pentru Ucraina.

Orice ajutor dat Ucrainei este un ajutor pe care ni-l dăm nouă, celor care iubim democrația și viața în libertate. Europa trebuie să se adune rapid, să susțină Ucraina și să vorbească pe o singură voce, puternică și clară. Europa este casa noastră și un criminal ca Putin nu poate fi lăsat să se joace cu viețile noastre așa cum poftește! România trebuie să stea la rândul ei drept, nu drepți, să înțeleagă rolul pe care-l joacă în istoria acestui continent. Avem nevoie de lideri puternici, curajoși, care indiferent de critici și costuri înțeleg că trebuie să stea de partea bună a istoriei! Avem nevoie de lideri care să facă dreptate și care să dea dovadă de seriozitate într-un moment dificil! Eu știu că împreună suntem puternici!”, scrie Lasconi, arată Cotidianul.

La rândul său, Călin Georgescu a declarat recent, într-un interviu acordat postului german KlaTV, că nu susține implicarea României în sprijinirea Ucrainei.

„Nu voi mai sprijini Ucraina, căci voi avea grijă mai întâi de familia mea. De ce trebuie să am eu grijă de alții? De fapt, nu este războiul meu”, a afirmat Călin Georgescu, scrie Ziarul Profit.

Călin Georgescu spune că economia națională trebuie protejată de influențele externe.

„Economia, în general, nu este ceva foarte complicat și dificil. Pur și simplu trebuie să faceți ce ați face cu propria familie. Aveți grijă mai întâi de familia voastră, nu de vecin. Apoi puteți da altora, dar nu ar trebui să existe străini care să controleze economia mea, familia mea”, a explicat Georgescu, arată Ziarul Profit.

Candidatul la președinție a încheiat interviul reiterând că obiectivele sale sunt asigurarea păcii și protejarea intereselor naționale, punând accent pe unitatea familiei ca bază a dezvoltării naționale.

„Poporul român a spus: Stop. Deci, asta este ceea ce fac: pace și familie – avem grijă de familia noastră”, a concluzionat Călin Georgescu, mai scrie Ziarul Profit.

Ministerul Energiei a publicat vineri seară un proiect de Ordonanță de urgență care prevede prelungirea schemei de plafonare-compensare a facturilor pentru consumatorii finali, conform căreia, consumatorii casnici și non-casnici vor beneficia în continuare de prețuri plafonate la electricitate, până la 1 iulie 2025 și la gaze naturale până la 1 aprilie 2026.

„Astfel, prețurile la energie electrică și la gaze rămân în aceleași condiții de până acum. La energie electrică, schema se prelungește până la 1 iulie, iar la gaze se acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Facilităm astfel reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare. Mai mult, am propus măsuri pentru creșterea lichidității pieței, prin facilitarea tranzacțiilor între producători și furnizori și o serie de măsuri pentru creșterea transparenței”, a explicat ministrul Burduja, scrie România liberă.

„Măsura vine în contextul în care prețurile pe piețele de energie și gaze naturale au crescut semnificativ în ultimele luni, fiind influențate de războiul din Ucraina, decizia Kievului de a opri tranzitul de gaze rusești și de iarna mai rece decât în anii precedenți. Aceste elemente au dus la un consum ridicat și la scăderea rapidă a stocurilor de gaze naturale, atât în România, cât și în restul Europei”, mai arată România liberă.

„Conservatorii lui Friedrich Merz au câștigat duminică alegerile legislative din Germania, urmați de partidul de extremă-dreapta AfD, care a obținut cel mai bun scor din istoria sa, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne realizate de televiziunile publice”, scrie Adevărul, citând AFP.

„Potrivit sondajelor, Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU) au primit 208 mandate și 28,5% dintre voturi, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 152 de mandate și 20,8%”, arată Oficiul Federal Electoral, notează Adevărul.

Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe președintele Uniunii Creștin-Democrate din Germania, Friedrich Merz, pentru câștigarea alegerilor parlamentare de duminică.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Felicitări lui Friedrich Merz și prietenilor noștri din CDU/CSU pentru câștigarea alegerilor parlamentare din Germania. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru întărirea relațiilor noastre bilaterale și securitatea continentului în aceste vremuri tulburi”, a scris Bolojan pe platforma X, scrie Adevărul.

Elon Musk a anunțat sâmbătă că angajații federali vor trebui să dea socoteală pentru activitatea lor recentă, în caz contrar riscând să își piardă locul de muncă.

„«Ce ați făcut săptămâna trecută?»: acesta este subiectul e-mailului trimis funcționarilor publici din SUA și consultat de AFP. În e-mail, angajații sunt rugați să răspundă până luni seara la ora 23.59 (ora Coastei de Est), descriind cinci sarcini îndeplinite în cursul săptămânii precedente”, relatează Gândul.

„Miliardarul a precizat că lipsa unui răspuns va fi interpretată drept o demisie”, mai scrie Gândul.

„AFGE, principalul sindicat al funcționarilor federali, a menționat că va contesta orice reziliere «ilegală» a contractului.(…) Mai multe surse au confirmat pentru AFP că unele agenții guvernamentale le-au recomandat angajaților să nu răspundă la e-mail, așteptând clarificări suplimentare”, relatează Gândul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a răzgândit în ultimul moment în privința cedării de minerale rare către SUA.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este încă pregătit să semneze acordul privind mineralele propus de Statele Unite, potrivit unei surse ucrainene”, scrie România liberă, citând The Independent.

„Acordul nu este încă gata să fie semnat, există o serie de aspecte problematice, iar în forma actuală a proiectului, președintele nu este pregătit să îl accepte”, a detaliat sursa ziarului The Independent, mai scrie România liberă.

„Președintele Trump este evident foarte frustrat în acest moment de președintele Zelenski, de faptul că nu a venit la masa negocierilor, că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o, dar cred că în cele din urmă se va ajunge la această etapă și sper să fie foarte repede. O anumită retorică venită de la Kiev, și, sincer, insultele la adresa președintelui Trump au fost inacceptabile”, a spus Mike Waltz, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională, arată România liberă.

Secretarul de stat american susține că Zelenski fusese inițial de acord cu documentul, dar apoi s-a răzgândit, fapt ce l-a înfuriat pe Donald Trump.

„Ucraina e pe un alt continent. Ce se întâmplă acolo nu afectează direct viețile de zi cu zi ale americanilor. Ne pasă de ea, pentru că are implicații pentru aliații noștri și, în ultimă instanță, pentru întreaga lume. Dar ar trebui să fie un pic de recunoștință aici. Și când nu o vedem, când (Zelenski) îl acuză pe președinte că trăiește într-o lume a dezinformării, e foarte neproductiv”, a adăugat Rubio, mai notează România liberă.

Seară liniștită!

Dilemele României was last modified: februarie 24th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: