REPER anunţă că ar putea ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului comasarea alegerilor

5 feb. 2024
Vizualizari: 117

Comasarea alegerilor ține și azi prima pagină a presei din România. Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a declarat vineri, 2 februarie, că este de acord cu decizia privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar a precizat că decizia politică trebuie luată de comun acord cu PSD, nu mai târziu de începutul lunii viitoare.

„Biroul Politic Național l-a mandat pe președintele Nicolae Ciucă să discute în coaliția de guvernare scenariul comasării alegerilor. Toate scenariile de comasare, care sunt constituționale, sunt posibile. Altfel, riscăm blocaje în societate cu atâtea runde de alegeri, în economie, în învățământ, în justiție. Eu îmi doresc comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele locale. Coaliția trebuie să decidă o formulă rezonabilă și clară, iar decizia să se ia cel mai târziu la începutul lunii martie. Sunt și alte state europene care discută comasarea alegerilor sau unde s-a luat, deja, această decizie, precum Belgia, Irlanda, Ungaria”, a afirmat ministrul Alina Gorghiu, într-o conferință de presă la PNL Vrancea, scrie Libertatea.

„Consiliul Politic Național al PSD, reunit și el miercuri, nu a luat însă o decizie oficială în privința comasării alegerilor. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Libertatea că PSD este de acord să susțină ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, însă numai dacă se ajunge la un acord politic cu PNL, inclusiv pentru prezidențiale”, mai scrie Libertatea.

Copreședintele REPER, Ramona Strugariu, anunță că se va folosi de toate pârghiile legale, inclusiv de o eventuală sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă se ia decizia privind comasarea alegerilor.

„Un aspect esențial al comasării pe care îl scapă din vedere, în goana după mandate și salvări personale, PSD și PNL este că încalcă drepturi constituționale. Și nu vorbesc aici doar despre drepturile tinerilor care ar fi împlinit 18 ani până la locale, într-un calendar firesc, sau ale celor care studiază/muncesc în altă localitate, decât cea de domiciliu, și vor să voteze acolo”, a scris Strugariu sâmbătă pe Facebook, scrie Agerpres.

Strugariu susține că o comasare a alegerilor îi încalcă dreptul de a fi aleasă, conform art. 37 și 38 din Constituția României, pentru că intenționează să candideze și la alegerile europene și să-și asume și o candidatură locală.

„În situația mea sunt, cu siguranță, mai mulți politicieni români. Iar eu nu mă voi opri, sper să nu o facă nici cei care sunt în aceeași situație cu a mea. Aștept o decizie și dacă această decizie va fi în favoarea comasării o voi ataca în instanță și îmi voi apăra drepturile până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că așa e firesc”, a mai scris Ramona Strugariu, mai arată Agerpres.

La Botoșani, primarul municipiului, Cosmin Andrei, s-a auto-suspendat din PSD după ce DNA a luat măsura controlului judiciar în cazul în care este cercetat.

„Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 2 februarie, a lui Cosmin Andrei, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, notează Agerpres.

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care este și președinte al organizației municipale a Partidului Social Democrat (PSD), a anunțat că se suspendă din toate funcțiile politice.

„În urma evenimentelor de astăzi, în care mi-a fost adusă la cunoștință măsura controlului judiciar, am urmat, cum era și firesc, regulile de integritate institute în PSD și am comunicat conducerii PSD Botoșani auto-suspendarea din toate funcțiile deținute în partid. În ce mă privește, îmi voi susține cauza cu bună-credință și voi pune la dispoziția organelor de anchetă toate informațiile care mi se vor solicita, astfel încât situația să se lămurească în cel mai scurt timp posibil”, a scris Cosmin Andrei, scrie Agerpres.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a anunțat că demisionează din USR.

„Europarlamentarul Vlad Gheorghe și-a anunțat demisia duminică, 4 februarie, din USR, acuzând conducerea partidului că a adoptat un «modus operandi» care a transformat USR într-o versiune mai mică a PSD, cu scoruri la sondaje de doar un sfert din cele obținute anterior”, scrie Evenimentul zilei.

O altă demisie despre care scrie azi Evenimentul zilei este cea a deputatului Dumitru Coarnă.

„Dumitru Coarnă și-a anunțat în cursul zilei de duminică demisia din formațiunea politică condusă de George Simion, invocând nerespectarea legii și statutului AUR, precum și refuzul conducerii partidului de a înființa filiale județene. Ca răspuns, formațiunea a comunicat că parlamentarul a fost, de fapt, exclus din partid”, relatează Evenimentul zilei.

În Republica Moldova se va organiza un referendum legat de aderarea la Uniunea Europeană, au anunțat autoritățile de la Chișinău.

„Acest referendum se va desfășura, probabil, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Alegerile prezidențiale se vor desfășura în noiembrie sau decembrie 2024. O altă variantă este ca referendumul să se desfășoare înainte de alegerile prezidențiale. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care dorește să candideze pentru cel de-al doilea mandat, pare să agreeze ideea organizării simultane a alegerilor prezidențiale și a consultării cu privire la UE. Referendumul pentru UE va fi de tip constituțional, în sensul că, dacă populația se pronunță pentru intrarea țării în UE, acest obiectiv va fi introdus în Constituția Republicii Moldova”, notează România liberă.

La Sofia se poartă o dezbatere despre lacunele din legislația Bulgariei, pornind de la faptul că persoane din Rusia au obținut extrem de ușor cetățenia bulgară.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Deputata Kristina Petkova a declarat într-un interviu că rușii pot exploata o lacună din legislația Bulgariei, care permite unor persoane să primească cetățenia bulgară sub pretextul unor merite sportive, chiar dacă acele persoane nu au nicio legătură vizibilă cu sportul. Pe această cale ar fi obținut cetățenia bulgară unii cetățeni ruși care ar avea legături cu firma Lukoil, a susținut deputata Kristina Petkova. Obținerea prea facilă a cetățeniei bulgare reprezintă o potențială amenințare la adresa suveranității și securității țării, a subliniat deputata Petkova”, notează România liberă.

Seară liniștită!

 

REPER anunță că ar putea ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului comasarea alegerilor was last modified: februarie 5th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: