Guvernul alocă 1 miliard de lei pentru proiecte locale

7 oct. 2021
Vizualizari: 337

În plină criză sanitară și guvernamentală, Guvernul a decis, miercuri, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

„«În ședința de Guvern de astăzi mai multe hotărâri au fost aprobate, printre care prelungirea stării de alertă (…) și câteva de la Ministerul Educației», a precizat premierul Florin Cîțu”, scrie Agerpres.

„Anterior, CNSU a aprobat Hotărârea nr. 80 prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2021. Potrivit unei comunicări a Guvernului, HCNSU nr. 80 prevede măsurile necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor adoptate în H.G. nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare”, mai notează Agerpres.

Peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă, aflat la dispoziția Guvernului, a fost alocat de acesta, în ședința de miercuri, pentru proiectele locale. Banii vor merge către primării și consilii județene, iar o parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistență socială și de protecție a copiilor.

„Statul a transferat această sarcină, aceste costuri, administrațiilor publice județene. Acum asigurăm susținerea financiară legată de această responsabilitate a Consiliilor Județene. Decizia de astăzi asigură finanțarea necesară pentru copii”, a declarat ministrul Cseke Attila, scrie News.ro.

„Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila, mai scrie News.ro.

„Astfel, 2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Fondurile acoperă necesarul de finanțare a autorităților publice locale, în funcție de execuția bugetară a acestora și de necesități”, relatează News.ro.

Și tot miercuri seară, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul și PNL susțin plafonarea prețului la energie la nivelul din prezent și că acest lucru va fi decis în prima ședință a Executivului.

„«În ceea ce privește prețul la energie, am văzut și evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern, după ce se va rezolva criza. Deci vom susține plafonarea prețurilor la energie, la prețurile pe care le vedem în această perioadă, acum. (…) De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț, în perioada următoare, să nu se chinuie, că vom folosi plafonarea la prețurile actuale», a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri seară”, scrie News.ro.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a reacționat la anunțul premierului.

„«Guvernul, în momentul de față, nu poate să ia o astfel de decizie. Nu știu dacă este etic să anunți o măsură pe care o va lua viitorul Guvern, câtă vreme nu știi cine va fi viitorul premier, cu ce majoritate și care va fi opinia politică a celor care susțin viitorul Guvern. Mi se pare hazardat să ia o astfel de decizie. E un pic populistă», a declarat, miercuri seară, la TVR 1, Dacian Cioloș”, mai arată News.ro.

„Nu știu dacă plafonarea prețurilor este soluția, pentru că noi, de fapt, avem nevoie de investiții în sectorul energetic. (…) Plafonarea nu este soluția miracol decât pe termen foarte scurt, dar știm că are efecte secundare negative”, a mai declarat Cioloș, scrie News.ro.

Libertatea scrie despre numirea noului Prefect al Capitalei.

„Guvernul a anunțat, miercuri seară, 6 octombrie, că Alexandra Văcaru, 36 de ani, șef serviciu la Serviciul Juridic în Ministerul Cercetării, a fost numită prefect al Capitalei. Postul era liber după ce Alin Stoica, propus de USR PLUS, a fost demis de premierul Florin Cîțu în contextul scandalului din coaliție. Alexandra Văcaru o va înlocui pe Antonela Ghiță, subprefect al Capitalei, care a fost desemnată pe 9 septembrie să preia atribuțiile prefectului Alin Stoica, demis de premierul Florin Cîțu împreună cu toți reprezentanții USR PLUS de la nivelul prefecturilor și din funcțiile de secretari de stat. Alexandra Văcaru a fost anterior inspector la Consiliul Concurenței și consilier pentru afaceri europene la Curtea de Justiție a UE, potrivit CV-ului”, notează Libertatea.

România liberă scrie despre lansarea perioadei de înregistrare în programul Diversity Visa DV – 2023, perioadă care a început miercuri, 6 octombrie 2021, și care se va încheia pe data de 9 noiembrie 2021.

„Departamentul de Stat va desfășura programul DV-2023 exclusiv în format electronic, inclusiv înscrierea. Nu se acceptă cereri în format pe hârtie! Cererile de înscriere în Programul DV-2023 se trimit electronic pe site-ul: dvprogram.state.gov. Nu se percepe nicio taxă de înscriere. (…) Legea permite trimiterea unei singure cereri de înscriere în numele unei persoane pe durata perioadei de înscriere. Participanții care trimit mai multe cereri vor fi declarați ineligibili pentru acordarea unei vize de tip «Diversity Visa-DV»”, notează România liberă.

Seară frumoasă!

Guvernul alocă 1 miliard de lei pentru proiecte locale was last modified: octombrie 7th, 2021 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: