Creşte inflaţia

10 aug. 2021
Vizualizari: 286

Școala românească și reformele propuse de Guvernul României deschid Revista din această seară.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că școlarizarea tuturor copiilor și asigurarea unităților de învățământ cu învățători și profesori bine pregătiți ar trebui să fie „prima grijă” a școlii românești, comentând că introducerea unor noi discipline în programa școlară reprezintă „o falsă problemă a școlii românești”.

„Prima grijă a noastră ar trebui să fie școlarizarea tuturor copiilor și prevenirea abandonului școlar. Altă grijă ar trebui să fie asigurarea tuturor școlilor cu învățători și profesori buni, bine pregătiți. Cum să fac limba și literatura română cu un «profesor» care abia și-a luat bacalaureatul, dacă l-a luat? Cum să aibă profesorul și directorul de școală un statut respectat în comunitate, dacă primarul îl amenință, în fața elevilor și părinților, cu destituirea?”, a scris președintele Academiei Române, luni, pe Facebook, notează Agerpres.

Ioan-Aurel Pop trece în revistă mai multe propuneri privind introducerea unor discipline în programa școlară, precum educația financiar-bancară, antreprenorială, protecția mediului ori educația sexuală, subliniind însă că, „dacă facem un calcul simplu, ajungem la concluzii complet nerealiste”.

„«Aceste noi discipline școlare (în număr de 12-13), propuse și enumerate aici fără epuizarea listei, odată acceptate toate – ele au toate o rațiune de a fi – ar conduce la 12-13 ore pe săptămână (dacă am socoti că o singură oră săptămânal este de ajuns) sau la 24-26 de ore pe săptămână (dacă fiecărei materii i s-ar rezerva câte două ore). În prima variantă, ar mai rămâne câteva ore săptămânal pentru materiile clasice, care ar urma și ele să se rezume la câte o singură oră pe săptămână. În varianta a doua, cu 24-26 de ore deja ocupate, ar trebui renunțat la matematică, limba și literatura română, limbi străine, fizică, biologie, chimie, istorie, geografie, educație fizică etc», spune academicianul Pop”, arată Agerpres.

Toamna nu vine doar cu începerea școlilor, cu sau fără noi materii școlare, ci și cu o inflație semnificativă. Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și la 3,4% pentru sfârșitul anului viitor, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„«După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflația care va fi anunțată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulți colegi, va depăși 5%, sau va fi în jur de 5%. Și subliniez acest lucru pentru că, de regulă, când noi facem o prognoză la sfârșitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este și aici, există tendința să se spună așa: Banca națională prognozează de acum înainte o inflația de 5,6%, prețurile vor crește cu 5,6%. Nu este așa. Inflația e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînțeles și cu acțiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creșterilor de preț și acesta este efortul nostru, să menținem inflația între 5 – 5,5% până la sfârșitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază, indicele prețurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 și ceva la sută», a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu”, scrie România liberă.

Planul Național de Redresare și Reziliență revine în atenția mass-media, după ultimele declarații ale președintelui PNL, Ludovic Orban. Comentariile sale vin la puțin timp după ce PNRR-urile a 16 state din Europa au fost deja aprobate.

„«Nu suntem printre primele 16 țări cărora li s-a aprobat PNRR-ul și aici vă readuc aminte că noi am elaborat un PNRR, pe care deja îl și transmisesem spre negocieri informale la nivelul Comisiei Europene, care a fost schimbat fundamental, și iată că nu suntem în primele 16 țări cărora li s-a aprobat PNRR-ul și care deja au trageri», a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24”, scrie News.ro.

„Liderul PNL a subliniat că absorbția fondurilor europene a scăzut, în acest an, față de perioada în care el era prim-ministru”, mai notează News.ro.

Premierul Florin Cîțu anunță că, din luna septembrie a acestui an, agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit în relația cu instituțiile publice, în cadrul unui proiect-pilot, implementat de Ministerul Finanțelor.

„«E-Facturare. Așa cum am promis, introducem facturarea electronică între firme. Din septembrie 2021, agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit în relația cu instituțiile publice. Măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui program pilot», a scris premierul Florin Cîțu, luni, pe Facebook, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Crește inflația was last modified: august 10th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: