Se pregăteşte un vaccin anti-COVID care ar putea fi administrat pe cale orală

23 mart. 2021
Vizualizari: 388

Capitala a depășit pragul critic de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Prefectul Capitalei a declarat, luni, la Digi FM, că depășirea incidenței de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamnă că Bucureștiul va intra, în mod automat, în carantină.

„Sunt mai multe măsuri – asta am discutat și cu colegii specialiști. Trebuie să așteptăm ca specialiștii să se pronunțe, în funcție de situație și în funcție de analiza pe care o vor face. (…) Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat în carantină. Legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată, odată la propunerea specialiștilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (…) –, după care intervine o ședință de comitet de situații de urgență, care este un organ colegial, se discută acolo și se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU și dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura privește două județe, atunci trebuie să ajungem și în CNSU”, a explicat prefectul Capitalei, Alin Stoica, scrie Digi 24.

„Alin Stoica a spus că a cerut Direcției de Sănătate Publică o analiză în ce privește rata de incidență, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune măsuri de contracarare e pandemiei în București”, mai notează Digi 24.

Tot Digi 24 scrie despre un vaccin care ar putea fi administrat oral.

„Oravax Medical, formată din o companie israeliană și una indiană, a anunțat că lucrează la un vaccin anti-COVID ce poate fi administrat oral. Deocamdată, nu a anunțat sub ce formă va fi, dar este de așteptat să fie asemănătoare unor pastile clasice. Acestea pot fi luate de către orice persoană, acasă, făcându-le mult mai ușor de administrat”, scrie The Jerusalem Post, citat de Digi 24.

„Compania Premas lucrează, din martie, la un vaccin anti-COVID, iar Oramed are, deja, dezvoltată o tehnologie prin care pot fi administrate substanțele pe bază de proteine, care altfel ar fi trebuit administrate prin injecție. Compania din urmă se află în faza a treia a unui studiu clinic în SUA, pentru alt tratament: capsule cu insulină pentru tipurile 1 și 2 de diabet. Aceste două firme au făcut un parteneriat la începutul anului și speră să revoluționeze piața vaccinurilor”, mai arată Digi 24.

În Belgia, a fost semnalată apariția unei noi tulpini a noului coronavirus.

„4% din bolnavii de Covid-19 din Belgia sunt infectați cu o nouă tulpină. Noua variantă de coronavirus a fost descoperită la Liege. Tulpina a apărut în luna ianuarie și pare a proveni din Africa. Tulpina B.1.214 sau «Spike Insertion» a fost descoperită, pentru prima data, în ianuarie, anul acesta, iar răspândirea acesteia este monitorizată îndeaproape de cercetătorii de la ULiège și KU Leuven”, notează Cotidianul.

„Pentru moment, aproximativ 100 de pacienți cu această variantă au fost identificați și este nevoie de mult mai multe date pentru a cunoaște efectele acestei noi tulpini, dar putem vedea că aceasta crește treptat în Belgia, în special la Bruxelles, Brabantul flamand și Hainaut”, a declarat Vincent Bours, profesor de genetică umană și șef al laboratorului de analiză și secvențiere SARS-CoV-2, la ULiège, scrie Cotidianul.

Presa mai notează că ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit cu experții Comisiei Europene despre desființarea Secției speciale, despre procesul de modificare a Legilor justiției și noua Strategie Națională Anticorupție.

„Apreciem cooperarea cu instituțiile din România, în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept, și contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia, la nivelul Uniunii Europene. În funcție de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene, citați într-un comunicat al Ministerului Justiției, arată News.ro.

Guvernul pregătește o nouă Ordonanță, care ar putea aduce o economie la buget, dar și o serie de nemulțumiri din partea părinților care au copii înscriși la creșă sau grădiniță.

„Ministerul Finanțelor a publicat, luni, un proiect de ordonanță privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal și prorogarea unor termene, printre care și suspendarea stimulentelor pentru creșă și grădiniță”, notează Adevărul.

Mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil, din impozitul pe profit datorat, poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei. Măsura de suspendare a aplicării prevederilor art. 25 alin. (4) i1)-i2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dispoziții introduse prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conduce la anularea impactului bugetar de -4,5 miliarde lei, fără a genera impact bugetar asupra veniturilor estimate prin legea bugetară”, se arată în Nota de fundamentare a Proiectului de O.U.G., scrie Adevărul.

„Potrivit proiectului de O.U.G., plata stimulentelor se suspendă, începând cu data de 1 aprilie 2021 și până la data de 31 decembrie 2021, inclusive”, mai arată Adevărul.

Guvernul anunță că a alocat fonduri mai mari decât cele utilizate anul trecut pentru biletele de tratament balnear destinate pensionarilor.

„Guvernul a alocat, în acest an, 200 de milioane de lei pentru bilete de tratament balnear destinate pensionarilor, cu peste 60% mai mult decât s-a cheltuit în 2020, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale – MMPS. Potrivit sursei citate, decizia privind stabilirea sumei de 200 de milioane de lei pentru biletele de tratament din acest an a fost luată după ce s-a constatat că în 2020 s-a cheltuit doar o treime din totalul de 370 de milioane de lei alocați, respectiv 120,7 milioane de lei”, mai scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Se pregătește un vaccin anti-COVID care ar putea fi administrat pe cale orală was last modified: martie 23rd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: