A căzut Guvernul bulgar, condus de proeuropeanul Kiril Petkov

23 iun. 2022
Vizualizari: 304

În timp ce în țară crește numărul protestelor cetățenilor împotriva majorării prețurilor combustibililor, Guvernul își propune să compenseze prețurile benzinei și motorinei la pompă pentru o perioadă de 3 luni.

Libertatea scrie că „liderii coaliției au convenit miercuri, 22 iunie, asupra unui mecanism de compensare parțială a prețului la carburanți”, citând surse guvernamentale.

„PSD și PNL au stabilit că prețul la pompă al carburanților va fi compensat parțial timp de 3 luni, cu începere de la 1 iulie”, notează Libertatea.

„Suma exactă va fi comunicată joi, 23 iunie, după o nouă rundă de discuții”, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

„PSD a reiterat, tot miercuri, că soluția pentru reducerea prețurilor la combustibili este plafonarea, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.(…). Președintele Senatului, liberalul Florin Cîțu, a spus că plafonarea prețului la combustibil, propusă de PSD, va duce la penurie și la cozi, la fel ca în Ungaria”, mai scrie Libertatea.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, s-a înscris în cursa pentru președinția USR.

„Am depus candidatura pentru președinția USR PLUS, în competiția internă a partidului. «USR e vocea tuturor!» Candidez pentru funcția de președinte al USR PLUS pentru că membrii au dreptul să-și exprime liber părerile, să fie înțeleși și susținuți. Candidez pentru că cetățenii români au votat ca să-i reprezentăm, necondiționat, indiferent de cât de greu ne este. Asta vom face”, a scris Berceanu, miercuri seara, pe Facebook, scrie Digi 24.

„Primul tur al alegerilor pentru președinția USR se va desfășura între 6 și 10 iulie, turul al doilea între 11 și 15 iulie, iar Congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie. Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, și-a anunțat, pe 21 mai, candidatura la conducerea formațiunii, afirmând că livrează rezultate concrete, «nu bla-bla steril», iar partidul are nevoie de organizare și «o mână hotărâtă pe volan»”, mai notează Digi 24.

Lorant Sas, deputat de Bistrița Năsăud, și Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, foști membri USR, s-au înscris în REPER, partidul lui Dacian Cioloș.

Suntem datori să recâștigăm încrederea cetățenilor în clasa politică, să muncim în interesul societății, să elaborăm și să amendăm legi care să le aducă certitudinea unui trai mai bun și speranța că următoarele generații vor găsi acele argumente pentru a nu emigra, pentru a-și duce o existență decentă în țara în care s-au născut”, a spus Sas, scrie Digi 24.

Sas și Popescu sunt ultimii dintr-o serie de parlamentari care au demisionat din USR pentru a intra în REPER, partidul fondat de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Ieri, un anunț similar a fost făcut de Deputatul de Sălaj Alin Prunean”, mai arată Digi 24.

Guvernul bulgar, condus de Kiril Petkov, a fost înlăturat de la putere.

„Parlamentul bulgar a adoptat miercuri – cu 123 de voturi la 116 și fără nicio abținere – o moțune de cenzură a Guvernului lui Kiril Petkov, depusă la 16 iunie de către grupul parlamentar GERB (opoziție), în care acuză Executivul de eșec în finanțele publice și politicile economice”, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de News.ro.

„Au votat în favoarea moțiunii GERB-UDF (59 de voturi), Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MRF, 33 de voturi), Partidul Renașterea (Vîzrajdane, naționalist, 12 voturi) și Partidul Există Un Astfel De Popor (TISP, naționalist 19 voturi), care a făcut parte, până săptămâna trecută, din coaliția guvernamentală. Împotriva moțiunii au votat parlamentarii partidelor Continuăm Schimbarea, Coaliția pentru Bulgaria și Bulgaria Democratică”, mai scrie News.ro.

„A fost o onoare pentru mine să conduc un Guvern care a fost răsturnat de (parlamentarul MRF Delyan) Peevski, (liderul GERB Boiko) Borisov, (liderul TISP Slavi) Trifonov și (ambasadoarea Rusiei în Bulgaria) Eleonora Mitrofanova. Acest vot este doar un pas mic într-o călătorie foarte lungă. Promit că noi vom continua să ne cucerim statul înapoi, iar într-o zi vom avea un stat european de succes, fără înțelegeri de culise și mafie. Vă mulțumesc!”, a declarat în Parlament, după vot, Petkov, notează News.ro.

Președintele Comisiei Europene(CE), Ursula von der Leyen, a făcut apel la liderii europeni să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE.

„Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei și Republicii Moldova, însoțit de condiții privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră și ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o privește să desfășoare reforme înainte de a obține statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei”, notează România liberă.

Ucraina a dovedit, și asta încă înainte de război, că este pe calea cea bună. În acești ultimi ani, ea a efectuat în puțin timp mai multe reforme decât în cursul ultimelor decenii. Datorită acordului de asociere din 2016, ea deja a pus în aplicare circa 70% din regulile, normele și standardele UE.(…) Republica Moldova a făcut pași fermi înspre Europa, se află pe o traiectorie reală proreformă pentru prima dată de la obținerea independenței, motiv pentru care merită să i se acorde statutul de țară candidată”, a afirmat Ursula von der Leyen, scrie România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

A căzut Guvernul bulgar, condus de proeuropeanul Kiril Petkov was last modified: iunie 23rd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: