Preşedintele Maia Sandu – Personalitatea europeană a anului 2022

17 feb. 2023
Vizualizari: 278

Un plic considerat suspect a fost ridicat, vineri, de echipele pirotehnice ale Serviciul Român de Informații.

„În această după-amiază, echipele pirotehnice ale SRI s-au deplasat la Ambasada Rusiei pentru a demara procedura standard în legătură cu un plic considerat suspect. În urma unui control preliminar, acesta a fost ridicat și transportat în siguranță în vederea expertizării. Potrivit procedurii, plicul va fi analizat în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. În acest caz SRI colaborează cu echipele Ministerului de Interne”, se precizează într-un comunicat al instituției transmis Agerpres.

Miercuri, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că există semnale că, în momentul de față, Ucraina ar draga canalul Bîstroe, activitate cu impact asupra mediului.

„Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea nu a primit nicio solicitare pentru aprobarea unui proiect care să vizeze adâncirea șenalului navigabil al canalului Bâstroe, din Ucraina”, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al instituției, Viorica Bîscă.

„Ce putem spune cu siguranță este că în zona respectivă se află niște utilaje. Ce activități desfășoară utilajele respective nu putem preciza. Pot desfășura activități de întreținere, ceea ce nu înseamnă adâncirea canalului, pot desfășura alte activități, dar noi nu am primit nicio solicitare de aprobare a vreunui proiect. O adâncire de canal ar presupune un proiect de amploare care ar intra pe o procedură de aprobare, respectiv de evaluare a impactului transfrontalier”, a menționat directoarea Bîscă, scrie Agerpres.

„Dacă în momentul de față, Ucraina ar începe din nou să sape, evident că impactul nu ar putea fi acceptat de partea românească. Și așa ne confruntăm cu debite tot mai mici ale Dunării, cu nivel de apă extrem de scăzut pe canale sau în lacuri, din cauza perioadei de secetă. Dacă la toate acestea s-ar adăuga și o scădere de nivel cauzată de dragajele din zona respectivă, de o preluare de debit mai mare pe partea ucraineană decât în zona românească, evident că România ar solicita din nou întreruperea unor asemenea lucrări”, a mai spus directorul executiv al ARBDD, Viorica Bîscă, mai arată Agerpres.

La împlinirea unui an de la declanșarea războiului, Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, a vorbit despre un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia.

„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu este dispus să renunțe la niciun teritoriu al țării sale în schimbul unui acord de pace cu Rusia. Liderul de la Kiev susține că o astfel de acțiune nu l-ar ajuta decât pe moment, iar Federația Rusă ar considera că ar putea «continua să revină»”, scrie Evenimentul Zilei.

Volodimir Zelenski a vorbit și despre amenințările din partea Președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, care a declarat că este pregătit să se alăture Rusiei în război dacă există o amenințare asupra țării sale.

„Sper că [Belarus] nu se va alătura [războiului]. Dacă o va face, vom lupta și vom supraviețui”, a mai spus Președintele Ucrainei, notează Evenimentul Zilei.

Un nou atac al câinilor din zona Lacul Morii ajunge în atenția presei.

„O femeie care își plimba câinele pe digul de la Lacul Morii a fost atacată de doi câini din rasa Cane Corso marți seară, 14 februarie, anunță Autoritatea pentru Supraveghere și Protecția Animalelor (ASPA), într-un mesaj postat azi pe Facebook. Animalele scăpaseră din curtea stăpânului, care a fost identificat și amendat. El trebuie să plătească 50 de lei, în următoarele 15 zile, potrivit ASPA. Animalele i-au fost returnate. Incidentul vine după ce, în urmă cu mai puțin de o lună, Ana Oros a fost ucisă de o haită de câini, tot în zona Lacul Morii. Femeia, în vârstă de 43 de ani, se afla la alergat și mai fusese atacată de câini, în aceeași zonă, în aprilie 2022”, scrie Libertatea.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost desemnată Personalitatea europeană a anului 2022 de juriul Trombinoscope, anuarul lumii politice din Franța.

„Premiul a fost înmânat joi ambasadoarei Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, în prezența juriului și editorului Trombinoscope, Francois-Xavier d’Aillieres, a reprezentanților presei franceze, și a personalităților politice marcante de la Paris, printre care președinta Adunării Naționale, Yael Braun-Pivet, și prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne”, scrie Cotidianul.

„Printre premianții distinși cu premiul «personalitatea europeană a anului» sunt Angela Merkel (2020), Christine Lagarde și Ursula Von der Leyen (2019), Federica Mogherini (2016) și alții”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Președintele Maia Sandu – Personalitatea europeană a anului 2022 was last modified: februarie 17th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: