Tulpina Omicron se transmite comunitar şi în România

16 dec. 2021
Vizualizari: 313

Numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină Omicron din România crește.

„Încă trei noi cazuri de infecție cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate ieri în România. Unul dintre pacienți nu a călătorit în afara țării și nu este contact al persoanelor confirmate până acum, ceea ce înseamnă că noua tulpină se transmite deja comunitar în România”, scrie Adevărul.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au atras atenția că nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit până în prezent atât de rapid ca Omicron.

 „77 de țări au semnalat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”. „Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă a SARS-CoV-2. Rata de creștere a ajuns la 600%”, a anunțat, într-o conferință de presă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mai arată Adevărul.

„Cercetătorul Octavian Jurma scrie pe pagina sa de Facebook despre faptul că, în Danemarca – una dintre țările cu cele mai bune programe de supraveghere genomică – rata de creștere a tulpinii Omicron este de 600%, comparativ cu Delta”, mai notează Adevărul.

Jurma mai spune că, în cazul Omicron, particule mult mai mici pot transporta cantități infecțioase mai mari, comparativ cu Delta.

 „Aceste particule pot persista mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de 2 metri. Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune. E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirurgicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igiena (care rămâne aceeași)”, explică cercetătorul Octavian Jurma, mai scrie Adevărul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că există la nivelul INSP o variantă tehnică privind certificatul digital COVID, care urmează să fie dezbătută în cadrul coaliției.

„Noi avem o variantă tehnică, lucrată la Institutul Național de Sănătate Publică. Ea va fi dezbătută la nivelul coaliției și se va lua o decizie politică, pentru că, până la urmă, e o decizie politică. Nu pot să vă dau un orizont de timp, pentru că noi am propus. Acum, decizia e de natură politică, ea trebuie votată în Parlamentul României. În mod normal, ar trebui ca acest document să fie operațional înainte de o creștere abruptă a numărului de cazuri”, a spus ministrul Alexandru Rafila, scrie Digi 24.

„După confirmarea primelor două cazuri (cu Omicron, n.r.), chiar eu spuneam că e foarte posibil să mai avem cazuri în România. Sunt și în alte țări europene. Gândiți-vă la numărul mare de persoane care călătoresc dinspre Marea Britanie, unde această tulpină tinde să devină dominantă. Este clar că se va răspândi și în România, la fel ca în alte țări. Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de întârziere a acestei tulpini. Vom avea îmbolnăviri cu transmitere în comunitate, important e când se va întâmpla acest lucru și poate mai important să vedem care este evoluția formelor clinice de boală, pentru că sunt incerte. La populația tânără activă, formele de boală sunt ușoare, marea lor majoritate, dar vedem că îmbolnavirea afectează și persoane vaccinate, pentru că din cei infectați aproape toți au fost vaccinați. Dar evoluția clinică a fost fost bună în cazul acestora”, a mai spus dr. Rafila, notează Digi 24.

Justiția rămâne în atenția presei și în această perioadă ea scrie că Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag și Andrea Annamaria Chiș pentru funcția de președinte al CSM. Plenul și a stabilit ca actualul președinte, Bogdan Mateescu, să exercite funcția interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un nou președinte.

„Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au anunțat că Secția pentru judecători a CSM a hotărât, joi, respingerea candidaturii judecătoarei Gabriela Baltag pentru funcția de președinte al Consiliului, fiind înregistrate 7 voturi de respingere, 2 voturi de admitere și 2 voturi nule. De asemenea, Secția pentru judecători a hotărât respingerea candidaturii judecătoarei Andrea Annamaria Chiș pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 8 voturi de respingere și 3 voturi de admitere. Ca urmare, plenul CSM, care avea pe ordinea de zi a ședinței de joi alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, a decis ca funcția să fie exercitată interimar de actualul președinte”, arată News.ro.

News.ro scrie în această perioadă despre o nouă ordonanță de guvern pusă în dezbatere publică pe site-ul ministerului Finanțelor.

„Ordonanța de Urgență pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice și care stabilește măsurile care vor fi prorogate pentru anul 2022, cuprinde și o prevedere privind combaterea evaziunii fiscale. Astfel, cei care nu își plătesc impozitele și contribuțiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă. PSD a transmis că angajatorii care nu le plătesc angajaților contribuțiile vor răspunde penal și atrage atenția că, la 30 septembrie 2021, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei, dintre care 8,4 miliarde lei la pensii și 3,5 miliarde lei la Sănătate, duble față de anul 2019”, notează News.ro.

 

Seară frumoasă!

Tulpina Omicron se transmite comunitar și în România was last modified: decembrie 16th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: