Schimbare în politica europeană

7 dec. 2021
Vizualizari: 321

Politica europeană intră, de miercuri, într-o nouă etapă. Olaf Scholz devine, începând de miercuri, noul cancelar german, înlocuind-o pe Angela Merkel care, prin personalitatea sa, a dominat politica germană și europeană în ultimii 16 ani. Noul cancelar propune un Guvern format, în egală măsură, din bărbați și femei.

„Egalitatea este importantă pentru mine și de aceea, din 16 miniștri, vor fi opt bărbați și opt femei”, a spus Scholz, care se descrie drept „feminist”, scrie România liberă.

Social-democratul Olaf Scholz vine cu un program de guvernare care ar putea deveni sursă de inspirație și pentru alte state din spațiul UE.

„Programul de guvernare prevede o serie de măsuri sociale și ecologice, acestea fiind principalele măsuri: salariul minim va fi majorat la 12 euro pe oră, iar cetățenii germani vor avea drept de vot începând de la vârsta de 16 ani; pensiile nu vor fi diminuate și nu va fi crescută vârsta de pensionare; vor fi construite 400.000 de locuințe anual, iar prețurile chiriilor vor rămâne plafonate; Germania va face investiții masive în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen; până în anul 2030, Germania trebuie să reușească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice; Germania va face investiții în tranziția digitală, inclusiv pentru sistemul de învățământ; salariile personalului din centrele de asistență medicală vor fi majorate; va fi creat un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei”, scrie România liberă.

Scăderea la 16 ani a vârstei de la care cetățenii pot vota este discutată și la București, în contextul revizuirii Constituției.

„Președintele PNL Florin Cîțu a declarat, luni, la Senat, în contextul reformei constituționale, că, în Uniunea Europeană, vârsta pentru cei care votează este de 16 ani și că, în opinia sa, acesta este un lucru bun”, relatează News.ro.

„Am avut o discuție, astăzi, în Biroul Executiv, vreau să avem, în primul rând, o discuție în partid, să vedem noi care sunt prioritățile. Este adevărat, avem o majoritate care poate să modifice Constituția, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să modificăm Constituția, dacă nu avem exact ceea ce să modificăm”, a spus liderul PNL, Florin Cîțu, despre intenția noii coaliții de a revizui legea fundamentală, mai arată News.ro.

O scădere a vârstei de la care tinerii își pot exercita dreptul la vot ar putea aduce o modificare semnificativă a tabloului politic din România.

Revenind la problemele sfârșitului de an din România, Cotidianul scrie despre revendicările sindicaliștilor din educație.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret» și Federația Națională Sindicală «Alma Mater» au depus, luni, la Guvern, petiții semnate de 163.813 salariați din învățământ. (…) Aceștia cer majorarea salariilor în cel mai scurt timp și aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toți angajații din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022, și solicită ca, la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învățământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizația Președintelui României. Cele trei federații sindicale consideră că este momentul ca educația să fie, în mod real, o prioritate pentru întreaga clasă politică, iar această prioritate să fie reflectată, în primul rând, de procentul din PIB alocat învățământului prin Legea bugetului de stat pe anul 2022”, relatează Cotidianul.

Lipsa banilor obligă Guvernul Ciucă să amâne, cu încă un an, acordarea pensiilor speciale pentru primari, consilieri și pentru președinții de consilii județene, introduse prin Codul administrativ din 2019.

„S-a avut această discuție (referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali – n.r.). Credem că cea mai bună soluție, în acest moment, este prorogarea de termen pentru un an de zile”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința coaliției de guvernare, scrie Digi24.

„Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că orice creștere a pensiilor speciale ar însemna imposibilitatea creșterii pensiilor mici”, mai notează Digi24.

Adevărul scrie despre noile măsuri impuse de Guvernele central-europene în privința vaccinării.

„Guvernul ceh va ordona vaccinarea împotriva COVID-19 pentru persoanele care lucrează în spitale și casele de bătrâni, precum și pentru ofițerii de poliție, soldați și alte profesii și pentru toți cetățenii cu vârste de cel puțin 60 de ani”, a declarat, luni, ministrul Sănătății, Adam Vojtech, transmite Reuters, citată de Adevărul.

„Austria vecină va impune vaccinarea tuturor cetățenilor, din februarie, iar alte țări, inclusiv Germania, discută despre vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19”, mai notează Adevărul.

„Alte țări merg pe această cale. Este o tendință care va predomina în toată Europa”, a spus Vojtech, vorbind cu reporterii, scrie Adevărul.

„El (n.n. Adam Vojtech) a afirmat că ministerul său va emite un decret prin care vaccinul pentru COVID-19 va fi adăugat în această săptămână la alte vaccinări obligatorii, confirmând informațiile anterioare din presă. Celor care refuză vaccinarea li se va interzice să lucreze în profesiile selectate, a spus el. (…) Doar 59,6% dintre cehi sunt vaccinați, comparativ cu media UE de 66,4%, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC)”, mai notează Adevărul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Schimbare în politica europeană was last modified: decembrie 7th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: