Revolta tinerilor

30 mart. 2021
Vizualizari: 399

Protestele începute duminică noapte, în marile orașe din România, au continuat și luni seară. Imaginile transmise de posturile TV și de rețeaua de socializare Facebook relevă faptul că majoritatea protestatarilor sunt adolescenți și tineri. În fapt, ei sunt cei care au fost afectați direct de pandemie și măsurile luate de Guvern. Interviurile luate în teren de reporteri, prezentate la tv, ne arată o parte dintre multitudinea de motive pentru care tinerii participă la proteste: îngrădirea dreptului de a părăsi locuința după ora 20:00, lipsa socializării și îngrădirea posibilităților de a participa la spectacolele sportive și muzicale, la activitățile din sălile de sport, micșorarea veniturilor familiilor din care provin, lipsa perspectivei unui loc de muncă sigur, în țară sau în străinătate, șomajul, care îi afectează pe cei din HORECA, și serviciile adiacente, disfuncționalitățile gestionării învățământului online, dificultățile întâmpinate în pregătirea examenului de bacalaureat etc.

„Mii de persoane au protestat, luni, în București și în marile orașe din țară față de noile restricții impuse de Guvern. Oamenii s-au strâns în Piața Universității și apoi au pornit în marș spre Piața Victoriei, unde protestul a luat amploare. În țară, manifestanții s-au strâns în piețele centrale sau în fața prefecturilor, cei mai mulți pornind în marș. Oamenii au scandat lozinci împotriva autorităților, au reclamat dictatura medicală și au dat foc măștilor de protecție. «Libertate, te iubim» s-a scandat pe străzi”, scrie News.ro, care a relatat pe larg de la protestele din întreaga țară.

Tot luni, unele publicații scriau că Guvernul ar avea de gând să renunțe la o parte dintre restricțiile impuse. În replică, Guvernul a dezmințit, printr-un comunicat, aceste știri.

„Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la «relaxarea restricțiilor» adoptate de Guvern, fiind citate surse guvernamentale, facem următoarele precizări: Nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea/modificarea măsurilor adoptate. Menționăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidența fiecărei localități printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localității. În ceea ce privește perspectiva unor măsuri de natură a permite desfășurarea unor tipuri de activități, menționăm că nu sunt adoptate decizii în acest sens și nu vizează perioada imediat următoare. La nivel guvernamental se desfășoară consultări și analize referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel național va fi redusă semnificativ și doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuție condițiile pentru desfășurarea anumitor tipuri de activități”, arată un comunicat de presă al Guvernului, scrie News.ro.

Contestat de o parte dintre protestatari, șeful DSU, Raed Arafat, a fost, luni seară, intervievat de Digi 24 pe tema pandemiei și a protestelor din țară.

„Raed Arafat a declarat, luni seara, la Digi24, în contextul în care în țară aveau loc mai multe proteste față de restricții, că cei care au ieșit în stradă au puncte de vedere pe care trebuie să le probeze, pentru că realitatea este alta. Arafat a spus că situația continuă să se înrăutățească, însă din fericire există o creștere lentă. Acum sunt active 77.082 de cazuri față de 47.912 câte erau în 4 martie, de exemplu. Între 4 februarie și 29 martie cazurile aproape că s-au dublat. «Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei treaba», a adăugat Arafat”, relatează Cotidianul.

„Arafat a adăugat că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că măsurile sunt temporare, adoptate «poate pe 4-5 săptămâni, până vedem o scădere». (…) În final, întrebat ce le transmite celor care au ieșit în stradă, șeful DSU a spus: «să fie atenți de unde își iau informația și să se gândească la faptul că au bătrânii lor, rudele lor cu care pot ajunge mâine la spital. Să înțeleagă că orice rudă a lor poate fi mâine victima acestui virus»”, mai scrie Cotidianul.

După protestele de duminică seară, în care protestatarii au cerut și demisia Guvernului, premierul Florin Cîțu a spus că este gata să asculte și specialiștii din PSD, pentru a găsi cele mai bune soluții în lupta cu pandemia. La declarația premierului, a venit și replica președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

„Am văzut mai devreme că acum, în al doisprezecelea ceas, domnul prim-ministru Cîțu vine cu mâna întinsă la noi să cerșească ajutor. Abia acum, după un an. Abia acum recunoaște oficial că nu a fost în stare să facă nimic, acum, când le este frică de furia oamenilor, s-au gândit să ceară ajutor. Aceasta, din punctul nostru de vedere, nu este o propunere serioasă. Este doar dorința lor de a nu a-și asuma responsabilitatea. De un an de zile le-am propus în mod repetat să ne întâlnim și să discutăm despre pandemie, despre buget, despre PNRR, să găsim cele mai bune soluții. (…) Au refuzat de fiecare dată să aibă aceste discuții cu PSD. Acum, când românii s-au săturat de prostia și minciuna lor și au ieșit în stradă, domnul Cîțu, domnul Iohannis și domnul Barna au găsit de cuviință să cheme PSD la masa discuțiilor. Guvernul trebuie să stea în casă, Cîțu și Iohannis trebuie să stea în casă, românii trebuie să stea afară, românii trebuie să meargă la serviciu, să își ducă copiii la scoală, să își vadă de viața lor și, mai ales, afacerile lor trebuie să funcționeze”, a declarat Ciolacu, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

Presa mai consemnează declarațiile ministrului Justiției, Stelian Ion, privind schimbarea procedurii de revocare și de numire în funcție a procurorilor de rang înalt.

„O chestiune foarte importantă este legat și de revocarea procurorilor de rang înalt, pentru că am văzut în ultimii ani tot felul de ievaluări făcute de anumiți miniștri. Vreau să înlăturăm aceste «ievaluări» abusive. Și este foarte important să ținem cont de hotărârea CEDO Kovesi împotriva României care tocmai lucrul acesta îl reclama și anume faptul că nu exista o procedură de atac în instanță în cazul unei revocări abuzive. Și propunerea noastră presupune sau vine și cu acest element de noutate: procurorul care revocat să poată avea acces la instanță și să poată ataca acel act de revocare”, a declarat Stelian Ion, luni seară, la TVR, scrie News.ro.

Ministrul Justiției a precizat că se va modifica și procedura privind numirea procurorilor de rang înalt.

„Cred că oamenii deja sunt săturați de această temă, dar este nevoie de o intervenție legislativă. Au fost analizate aceste reglementări, instituțiile europene, Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia  Europeană au sesizat și ele aceste nereguli. Este vorba despre întărirea rolului CSM în cadrul procedurii de numire și scăderea proporțională, aș spune, a rolului politic. Este important ca toți actorii din acest proces de numire a procurorilor de rag înalt – vorbim de procurorul general al României, de procurorul șef DNA DIICOT, de procurorii adjuncți – toți acești procurori trebuie să se bucure de mare credibilitate și lucrul ăsta se va întâmpla cu siguranță în momentul în care legislația va fi îmbunătățită și ministrul Justiției, CSM-ul și președintele României se vor alinia perfect și vor fi cu toții de acord că acea propunere este corectă”, a spus ministrul Justiției, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Revolta tinerilor was last modified: martie 30th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: