PSD conduce detașat topul electoral

18 iun. 2024
Vizualizari: 73

Nici nu s-au publicat rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie, și grevele revin în atenția mass-media. De această dată, consilierii de probațiune din toată țară, afiliați sau neafiliați Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune anunță noi proteste în fața Guvernului, pentru că nu și-au primit integral salariile.

„Astfel, va fi organizat un pichet de protest în fața sediului Guvernului României în intervalul orar 10.00-12.00, după care pichetul de protest va continua cu un marș spre Ministerul Justiției, unde se va finaliza cu pichetarea acestuia din urmă până la ora 14.00. Acțiunea din 19.06.2024 este urmarea promisiunilor neonorate de soluționare făcute în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanții consilierilor de probațiune cu factorii decizionali din perioada anterioară, respectiv începutul lunii aprilie – începutul lunii iunie. În situația nesoluționării solicitărilor, consilierii de probațiune vor reveni la forme radicale de protest, cum este cea a grevei foamei și pe care liderii de sindicat nu o încurajează”, se arată într-un comunicatul de presă, scrie Evenimentul zilei.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunțat, marți, că va candida pentru un nou mandat de vicepreședinte al Grupului PPE.

„Candidez la prima funcție importantă pentru România din noul mandat al Parlamentului European. Mâine, la 10 zile de la alegerile europarlamentare, voi candida pentru un nou mandat de vicepreședinte al Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Am deținut această funcție și în precedentul mandat de europarlamentar, coordonând pozițiile grupului în ceea ce privește bugetul Uniunii Europene și politica agricolă europeană. Prin această funcție, am obținut sprijinul Grupului PPE pe toate voturile importante în Parlamentul European privind alocarea de fonduri europene pentru România. De asemenea, am obținut sprijinul Grupului PPE pentru apărarea intereselor fermierilor români și pentru sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova”, a scris Siegfried Mureșan, marți pe Facebook, scrie News.ro.

Rezultate parțiale ale Biroului Electoral, publicate pe 17 iunie, la ora 20.00, plasează PSD pe prima poziție, cu 22 de mandate de președinte al consiliului județean, în timp ce PNL, cu 10 mandate, obține a doua poziție în topul electoral.

„Conform cifrelor parțiale, până în acest moment, Partidul Social Democrat are un scor de 59,46% la alegerea președinților consiliilor județene. Asta înseamnă 22 de mandate. Partidul Național Liberal se plasează pe locul al doilea, cu 27,3% și 10 mandate. UDMR păstrează șefia celor patru consilii județene pe care le avea, conform centralizării BEC, cu un procent de 10,81%.(…) În ceea ce privește componența consiliilor județene, PSD a obținut 34,71% dintre mandatele de consilieri județeni, PNL a obținut 27,99%, AUR – 11,00%, Alianța Dreapta Unită – 7,96%, UDMR – 6,30%”, notează Gândul.

„Votul politic în favoarea PSD este confirmat și de rezultatele din orașe, comune și sate. Astfel, potrivit Biroului Electoral Central (BEC), luni seara, la ora 20, pentru consiliile locale s-au obținut următoarele procente: PSD – 38,55%, PNL – 30,19%, AUR – 8,91%, UDMR – 6,38%, Alianța Dreapta Unită – 2,77%. (…) De asemenea, potrivit BEC, rezultatele parțiale pentru primari arată astfel: PSD – 41,45%, PNL – 33,48%, AUR – 5,88%, UDMR – 5,47%, Alianța Dreapta Unită – 2,62%.”, mai scrie Newstandard.

USR solicită premierului Marcel Ciolacu și președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, să accepte renumărarea voturilor în acele secții de votare unde există diferențe între buletine și numărul de voturi în procesele verbale.

„Avem niște alegeri fraudate. La Sectorul 2 încă nu s-au încheiat alegerile. (…) Noi cerem renumărarea în 36 de secții în care nu se potrivesc numerele, adică numărul de buletine din secție este diferit de numărul de buletine numărate la final și Ciucă și Ciolacu încearcă să mușamalizeze acest lucru. Este o fraudă de proporții cum nu a mai fost în România post-revoluționară la nici un rând de alegeri și le cer să dea dovadă de responsabilitate, să arate că sunt oameni de stat într o țară democratică și să accepte renumărarea în aceste secții în care sunt clar indicii de fraude. (…) Acum două zile Biroul Electoral de sector a decis renumărarea în două secții și nici acum nu s-a întâmplat acest lucru, trag de timp, tergiversează, cred că o să obosim, o să plece colegii mei de acolo, care așteaptă să se intre în orice moment în secție, să participe le renumărare, au acest drept”, a declarat Moșteanu la Parlament, scrie Cotidianul.

„La Sectorul 1, unde îi aud triumfaliști că anunță că au câștigat alegerile, lipsesc 2.000 de buletine, au dispărut 2.000 de buletine în București, nu undeva într-o comună departe, în niște munți. În tot Bucureștiul 10.000 de buletine au dispărut din secții. Și diferențele la Sectorul 1 și la Sectorul 2 sunt la 100, 200, 300 de voturi. (…) În momentul în care nu se potrivesc acele numere, trebuie să accepte renumărarea. Poate domnul Tuță o să câștige la o distanță mult mai mare la Sectorul 1, de ce nu are acest curaj să accepte un lucru absolut de bun simț și democratic să renumere voturile la Sectorul 1. Mai mult, astăzi jandarmii au luat sacii. Deși procedura nu s-a încheiat, jandarmii au luat sacii din Biroul Electoral de sector, i-au încărcat și Dumnezeu știe unde i-au dus. Nu aveau acest drept, trebuiau să aștepte să se termine toată procedura”, a mai subliniat Moșteanu, mai notează Cotidianul.

O nouă boală amenință planeta.

„Boala rară cauzată de o «bacterie care se hrănește cu carne» și care poate ucide oameni în 48 de ore se răspândește în Japonia, după ce în această țară au fost reduse restricțiile din perioada pandemiei de COVID”, relatează Bloomberg, scrie Libertatea.

„Numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) a ajuns, până pe 2 iunie, la 977, depășind recordul de 941 de cazuri raportate pentru tot anul trecut, conform Institutului Național de Boli Infecțioase, care urmărește incidența bolii din 1999. Streptococul de grup A (GAS) cauzează în mod obișnuit inflamații și dureri în gât la copii, cunoscute sub numele de «faringite streptococice». Unele tipuri de bacterii pot duce la dezvoltarea rapidă a simptomelor, inclusiv dureri și umflături ale membrelor, febră, tensiune arterială scăzută, care pot fi urmate de necroză, probleme respiratorii, insuficiență multiplă de organe și chiar deces. Persoanele de peste 50 de ani sunt mai predispuse la boală”, mai arată Libertatea.

„Și alte țări s-au confruntat recent cu astfel de focare. La sfârșitul anului 2022, cel puțin cinci țări europene au raportat Organizației Mondiale a Sănătății o creștere a cazurilor de boală invazivă cu streptococ de grup A (iGAS), care include STSS”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

PSD conduce detașat topul electoral was last modified: iunie 18th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: