Cărbunele poate salva economia Europei în această iarnă

13 sept. 2022
Vizualizari: 212

În plină criză economică, românii par mai mult preocupați de asigurarea unui venit decent, punând pe planul doi sănătatea. Acestă concluzie reiese în urma desfășurării caravanei „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare și diabet, care a testat, în perioada mai-iulie a acestui an, 1.229 de persoane din mediul rural.

„Peste 70% dintre persoanele testate în cadrul caravanei ‘Sănătatea vine la tine’ erau obeze sau supraponderale, iar 77% dinte cei testați aveau valori crescute ale colesterolului, principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare. Mai mult de două persoane, din trei (69%), aveau glicemii de prediabet și diabet (valori peste normalul de 100). Totodată, 55 persoane au aflat în această caravană că sunt bolnave de diabet”, scrie Agerpres.

„Caravana a ajuns în șapte județe: Caraș Severin – Pojejena, Mureș – Beica de Jos, Iași – Cotnari, Dolj – Cîrna și Cetate, Ialomița – Gârbovi, Călărași – Nicolae Bălcescu, Dâmbovița – Morteni. Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la fața locului, cât și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicațiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular”, mai notează Agerpres.

Imaginea Europei este departe de a fi una idilică: război în Est, criză economică și energetică în vest.

„În loc să ne facem griji pentru încălzirea globală, trebuie să ne facem griji pentru încălzirea europenilor iarna asta”, spune James J. Heckman, laureat cu Premiul Nobel în anul 2000, într-un excelent interviu acordat ziarului Libetatea.

„În cazul Europei, e vorba de dependența ei foarte mare de petrolul din Rusia, de războiul cu Ucraina și de reducerea strategică a petrolului din Rusia. Am aflat recent că Germania nu va reuși să se organizeze pentru a primi gaz natural lichefiat în următorii trei ani. Sunt sigur că sunt întârzieri legate de reglementare și că încearcă să se asigure că e un proces prietenos cu mediul, dar sunt convins că se poate face mai rapid. În timp de război, se poate accelera – și suntem în război. Pe termen scurt, Europa poate supraviețui dacă va trece peste această obsesie cu energia verde și se va gândi cu adevărat ce înseamnă o tranziție realistă spre o economie verde”, susține James J. Heckman, în interviul din Libertatea.

„Poate Europa depăși această criză?”, a fost întrebat  Heckman de jurnaliștii de la Libertatea.

„Europa poate supraviețui. Există mult cărbune și în Europa. În SUA sunt depozite enorme de cărbune. E una din cele mai abundente resurse. Da, cărbunele poate polua. Dar sunt doi-trei ani în plus de poluare, un lucru teribil în comparație cu a închide producția economică în Europa? Discuția privind politicile nici nu ia acest argument în calcul, ceea ce mi se pare ciudat. Sunt economist, mă gândesc la subiect mai degrabă global, sistematic și nu văd de ce avem o așa inabilitate să ne gândim pe termen lung”, a răspuns laureatul premiului Nobel, notează Libertatea.

Războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat, existând în continuare riscul unui accident nuclear. Dacă în luna iulie doar 1000 de persoane ridicaseră din farmacii pastilele de iodură de potasiu, necesare în cazul unii accident nuclear, azi situația este mult mai bună, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Știți bine că această campanie de distribuție de iod a început mai greoi și în luna iulie nu am avut decât 1200 de solicitanți pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine și peste 200 de mii de persoane au ridicat pastilele de iod, sper ca acest lucru să continue și pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite și rețeta pentru iodură de potasiu. Este o măsură rațională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puțin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunțul autorităților, într-o cantitate care este foarte clară, în general la copii, copii mici, jumătate de comprimat sau un comprimat, iar pentru persoanele adulte două comprimate, dar lucrul acesta a fost prezentat de mai multe ori în campaniile pe care le-am desfășurat prin intermediul posturilor de televiziune și de radio”, a explicat ministrul Rafila, scrie News.ro

Camera Deputaților a adoptat, marți, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

„Actul normativ are obiect de reglementare modificarea și completarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009. Intervențiile legislative vizează actualizarea legislației privind performanța energetică în raport de cerințele tehnicoeconomice și de mediu care vizează creșterea procentului clădirilor verzi, în condițiile în care Uniunea Europeană își propune decarbonarea clădirilor până în anul 2050”, scrie News.ro.

Digi 24 scrie că a reizbucnit conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan.  

„Armenia și Azerbaidjan au anunțat marți confruntări de amploare la graniță, soldate cu moartea a cel puțin 49 de soldați armeni, în cea mai recentă izbucnire a violențelor dintre cele două țări. Erevanul a spus că Baku «încearcă să avanseze» în interiorul teritoriului armean și a cerut asistență militară din partea Moscovei”, notează Digi 24.

 

„Uniunea Europeană a cerut marți încetarea ostilităților între Armenia și Azerbaidjan și a demarat o mediere între cele două țări din Caucazul de Sud”, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de AFP, scrie Agerpres.

„Este imperativ ca ostilitățile să înceteze și să se revină la masa negocierilor. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a contactat liderii celor două țări, iar eu voi purta discuții astăzi cu miniștrii de externe din țările respective”, a precizat Borrell într-un comunicat, notează Agerpres.

„Reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, se va deplasa fără întârziere în cele două țări pentru a susține detensionarea necesară și pentru a discuta despre viitoarele etape ale procesului de dialog la Bruxelles între liderii armean și azer”, a adăugat Borrell, mai scrie Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Cărbunele poate salva economia Europei în această iarnă was last modified: septembrie 13th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: