„Ecuaţia” România

Formarea noului Guvern şi noile decizii economice care ar trebui luate sunt temele principale din presa de azi. După demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea Executivului, PSD se află în postura de a lua o nouă decizie legată de participarea la o viitoare guvernare. Noul președinte ales, Nicușor Dan, a susținut, luni, că ar fi „ideal” ca PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale să formeze un guvern stabil, deoarece urmează o perioadă economică dificilă.

„M-am întâlnit cu domnul Bolojan. Acum vin de la dânsul. M-am văzut aseară cu Dominic Fritz, a venit la sediul de campanie. Nu l-am sunat încă pe domnul Kelemen Hunor, dar o să îl sun în seara asta, pentru că a fost o mobilizare foarte impresionantă a etnicilor maghiari și UDMR a contribuit foarte mult la asta. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în PSD, pentru că știm toți că sunt niște tensiuni acolo. (…) Ideal este ca toate patru, plus minoritățile, să facă un Guvern, astfel încât să avem un Guvern stabil”, a afirmat Nicuşor Dan, scrie Cotidianul.

„Nicușor Dan a adăugat că Ilie Bolojan reprezintă opțiunea sa pentru funcția de prim-ministru, dar nu promite că acest lucru se va realiza, deoarece sunt ‘multe entități, fiecare cu aspirațiile, cu propunerile lor’ pentru această funcție”, mai scrie Cotidianul.

Președintele ales a estimat că va urma, pentru „cel puțin câteva luni”, o perioadă dificilă din punct de vedere economic.

„Pe termen scurt avem deficitul – o problemă foarte serioasă. Suntem într-un context geo-politic complicat, cu război la graniță, cu un efort european… Trebuie ca România să se armonizeze cu statele europene pe toate chestiunile de securitate, inclusiv programul de reînarmare. Al treilea lucru – formarea Guvernului. Iar primul și al treilea lucru sunt interconectate. Nu aș vrea să fiu un președinte care spune: «Iată un prim-ministru și de aici descurcați-vă!». Aș vrea ca de unde vom tăia banii și cum rezolvăm problema asta să fie și responsabilitatea mea”, a mai declarat Nicuşor Dan, mai arată Cotidianul.

Fostul candidat, Călin Georgescu, le-a transmis un mesaj de încurajare susținătorilor candidatului care a pierdut, duminică, al doilea tur de scrutin.

Dragi mei, victoria luminii nu va fi decisă niciodată prin alegeri, ci va fi generată din inimi aprinse care nu renunță, din suflete care nu se vând și din conștiințe trezite. În aceste nouă luni am răspuns împreună unei chemări. Am fost împreună într-o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu. O lucrare care până la final s-a dovedit a fi o cernere mai presus decât o trezire. Am ales să fim statornici și neclintiți pentru adevăruri nepieritoare în suflet, credința noastră strămoșească, familia creștină, libertatea lăuntrică și demnitatea. Demnitatea înseamnă că, mai presus dreptatea personală, să alegem pacea. Pentru că doar pacea ne aduce liniștea și timpul pentru vindecare”, a afirmat fostul candidat, scrie Gândul.

Şi George Simion a transmis un mesaj pe platformele de socializare, după cursa strânsă de la alegerile prezidențiale, în care a mulțumit atât românilor, cât si lui Călin Georgescu, pentru susținere.

„Mulțumesc, domnule președinte Călin Georgescu, pentru mesajul pe care l-ați dat. Vom continua neabătut, cu onoare, cu hotărâre, cu energie. Sunt mult peste 5 milioane de români care au arătat că nu se vând, care merită fiecare strop de energie pe care am pus-o în această luptă pentru poporul român. Mi-ați scris foarte mulți că există probe despre fraude. Le așteptăm. Să știți că fiecare om din secția de vot a fost cu onoare și nu a participat la vreo fraudă, atât oamenii AUR, cât și cei POT, cât și observatorii. Nu avem semnale majore, dar dacă voi ni le trimiteți, facem toți pașii procedurali”, a declarat George Simion, scrie Gândul.

Nicuşor Dan, a declarat că ar dori ca ministrul Educaţiei, Daniel David, să facă parte şi din viitorul Guvern.

„Ministrul Daniel David a spus că vine vara asta cu un program de reformă a Educaţiei. Am încredere în el, e o persoană competentă care a studiat Ştiinţele Educaţiei, e şi o persoană cu anvergură intelectuală. Sunt foarte curios de programul cu care vine”, a afirmat Nicuşor Dan, luni seară, la Antena 1, scrie News.ro.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a susținut, luni, că, după ce PSD a fost la guvernare aproape 15 ani, ar trebui acum să intre în opoziție.

Sunt aproape 15 ani în care, cu mici excepții, PSD a fost la guvernare. Pentru sănătatea democrației și a partidului, este nevoie și de câte un ciclu electoral în opoziție. Și cred că asta trebuie să facem acum. Nu să fugim, nu să ne izolăm politic, ci să fim proactivi și constructivi. Necesitatea și obligația de a trece în opoziție reprezintă și o modalitate de a-i dezarma pe cei care afirmă că PSD este doar un partid care se agață de putere. Îmi doresc un PSD reformat, responsabil și care să nu lase impresia unei găști care fuge după funcții”, a scris Negoiță, pe Facebook, notează Cotidianul.

„Partidul Social Democrat trebuie să demonstreze maturitate și dorință reală de a lupta pentru a repara ceea ce nu funcționează în interiorul său, pentru ca mai apoi să poată lucra eficient în interesul oamenilor din țara noastră. Noi trebuie să înțelegem mesajul electoratului”, a explicat Robert Negoiță, mai arată Cotidianul.

Odată cu alegerea lui Nicuşor Dan în funcţia de Preşedinte al statului român, conducerea Capitalei a fost preluată de unul dintre viceprimari.

„Consiliul General al Municipiului București a emis o Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 6/2025 privind desemnarea viceprimarului care va exercita primul calitatea de Înlocuitor de drept al Primarului General. În acest sens, potrivit documentului oficial, cel care îl va înlocui pe Nicușor Dan, pe funcția de Primar General, este Stelian Bujduveanu”, relatează Gândul.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, luni, declanșarea procedurii privind numirea unui nou șef al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mandatul actualului președinte al Instanței supreme, Corina Corbu, încetează la jumătatea lunii septembrie.

„Potrivit anunțului publicat pe pagina de internet a instituției, candidaturile pentru funcția de președinte al Instanței supreme se depun la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, până la data de 16 iunie inclusiv, conform calendarului estimativ aprobat. Pe 17 iunie, urmează să fie publicată lista candidaților înscriși în procedura de ocupare a funcției de conducere și a proiectelor privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, iar începând cu data de 23 iunie Secția pentru judecători poate dispune analizarea candidaturilor și aprobarea susținerii interviului pentru candidații înscriși”, relatează Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Donald Trump a declarat după convorbirea sa de luni cu președintele Vladimir Putin că Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului, dar Kremlinul a declarat că procesul va dura, iar preşedintele american a indicat că nu este pregătit să se alăture Europei cu noi sancţiuni pentru a face presiuni asupra Moscovei”, relatează Reuters, scrie News.ro.

„Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului şi, mai important, pentru o încheiere a războiului”, a declarat Trump, după convorbirea cu Putin, mai arată News.ro.

„Putin i-a mulţumit lui Trump pentru susţinerea reluării discuţiilor directe între Moscova şi Kiev, după ce cele două părţi s-au întâlnit în Turcia săptămâna trecută pentru primele lor negocieri faţă în faţă din martie 2022. Dar după convorbirea de luni, el a spus doar că eforturile sunt ‘în general pe drumul cel bun’”, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!