Proteste la Sofia

22 sept. 2023
Vizualizari: 267

Legea Anastasia ar putea fi completată de o nouă lege propusă de ministrul Justiției. Alina Gorghiu, a vorbit vineri despre Legea 2 Mai, o lege care urmează legea Anastasia, prin care își propune ca „traficanții de droguri de mare risc, cocaină, heroină, fentanil, să nu mai aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei”.

„Alina Gorghiu a prezentat într-o conferință de presă o lege pe care eu an denumit-o Legea 2 Mai (n.r.- după accidentul din localitatea 2 Mai în urma căruia Vlad Pascu, care conducea sub influența drogurilor, a ucis alți 2 tineri) care «în esență urmează legea Anastasia, pentru o anumită categorie de traficanți, și anume traficanții de droguri de mare risc, cocaină, heroină, fentanil, care produc tragedii, drame în viețile multor familii»”, relatează News.ro.

„Ne putem gândi la cantitatea pentru care putem pune un prag însă cred că e important să ne gândim dacă traficantul de droguri de mare risc mai poate să aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei sau să execute în penitenciar”, a spus ministrul Gorghiu, scrie News.ro.

„Sunt trei tipuri de infracțiuni de mare risc la care mă gândesc, trafic de droguri de mare risc la care închisoarea este de la 5 la 15 ani, trafic internațional de droguri de mare risc, cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, deținerea de droguri de mare risc, între 5 și 15 ani”, a mai spus Gorghiu, notează News.ro.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a mai anunțat vineri că proiectul de lege, intitulat „Registrul traficanților de droguri”, va fi depus săptămâna viitoare în Parlament și va funcționa pe modelul registrului agresorilor sexuali.

„Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanții care vor fi înregistrați în acest registru vor fi obligați să ofere singuri informații despre persoanele cu care intră în contact și locurile în care merg”, a spus ministrul Justiției, scrie News.ro.

„Ministrul a arătat că în registru vor fi introduși cei care au făcut trafic de droguri de mare risc și de risc, atât în țară cât și internațional, adică toți cei care importă și exportă droguri. În plus, în registru vor fi incluși și cei care își pun la dispoziție locuința, localul, pentru consum de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc, știind că rețeta este falsă sau cei care administrează droguri de mare risc, în afara condițiilor legale, precum și cei care efectuează operațiuni cu substanțe psiho-active. Alina Gorghiu a mai spus că introducerea în acest registru vine cu câteva obligații ale persoanei, să se prezinte peridic la Poliție, la maximum 3 luni și să comunice informații legate de activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele cu care locuieșe, locurile pe care le frecventează, dacă părăsește localitatea pe o perioadă mai mare și dacă își schimbă domiciliul”, mai arată News.ro.

Vineri, în contextul asumării răspunderii Guvernului pentru pachetul fiscal, eurodeputatul Dacian Cioloș a anunțat că parlamentarii membri ai REPER vor susține un Guvern minoritar cu USR și Forța Dreptei și a cerut PNL să voteze împotriva măsurilor fiscale propuse de PSD.

„PNL trebuie să decidă ce dorește în politica românească. Mai devreme sau mai târziu, liderii liberali vor avea de înfruntat realitatea și vor decide dacă sunt cu adevărat liberali sau dacă acceptă statutul de filială PSD. Poate că e viață ușoară să fii tractat de către PSD la guvernare sau în alegeri, dar nu cred că cei care au votat măcar o dată în viață cu PNL apreciază subordonarea în fața lui Marcel Ciolacu și să primească ordinele dintr-un birou din Kiseleff unde încă tronează tabloul lui Ion Iliescu. Cred că e suficient pentru istoria noastră că PNȚCD s-a dizolvat în PSD, poate evităm ca PNL să aibă aceeași soartă”, a scris Cioloș, pe Facebook, scrie Agerpres.

„El (n.n. Dacian Cioloș) a susținut că, în cazul în care vor vota împotriva Guvernului condus de Ciolacu, liberalii pot rămâne la guvernare, ba chiar și cu prim-ministru liberal”, notează Agerpres.

„Se poate discuta pe formarea rapidă a unui Guvern minoritar pe care îl putem susține în Parlament. E o invitație directă și pentru USR și Forța Dreptei, care, după experiența eșuată a Guvernului Cîțu, poate înțeleg că a te hrăni din eșecul PNL este exact ce fac astăzi PSD și AUR, nimic original și benefic pentru politica din România”, a transmis Cioloș, mai scrie Agerpres.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertizează, într-un interviu pentru Libertatea, că măsurile fiscale și bugetare pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului sunt necesare, dar fără o colectare mai bună din partea ANAF, România riscă în viitor să fie obligată să mărească cota de TVA.

„Eu am zis să facem anul acesta un deficit de 5,5% din PIB, apoi 4,5% în 2024 și 3% în 2025. Părerea mea e că aceste măsuri nu sunt de ajuns. Cine examinează aceste măsuri o să observe ceva: că sunt similare cu recomandările Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional și sunt prinse în PNRR. Dacă e ceva de criticat este faptul că aceste măsuri nu au fost luate mai devreme”, declară Daniel Dăianu, scrie Libertatea.

„Cifrele spun o poveste: România are cel mai mare deficit structural din Uniunea Europeană. Cifrele seci arată că avem cele mai mici venituri fiscale. În țări cu evaziune ridicată precum Grecia, veniturile fiscale sunt 40% din PIB, în Italia, țară recunoscută, sunt peste 45%. Nu ni se va mai tolera așa ceva de către Comisia Europeană (venituri fiscale mici, în jur de 27% din PIB – n.r.). Ce vedem acum este un transfer de PIB către străinătate, plătim acum nesăbuințele guvernelor precedente. Au scăzut taxe în timp ce creșteau salarii și pensii”, mai arată Libertatea.

„Autoritățile bulgare au decis să îl expulzeze pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) din Sofia, arhimandritul Vassian Zmeev, și pe alți doi prelați, considerând că reprezintă o amenințare la adresa securității, a anunțat agenția rusă de presă TASS, care citează un anunț făcut joi de Ambasada Rusiei în Bulgaria”, scrie România Liberă, citând News.ro.

Potrivit ambasadorului rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, preoții Bisericii Ortodoxe Ruse „au fost convocați joi la Serviciul de migrație, unde li s-a spus că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Bulgariei și că trebuie să părăsească țara astăzi”, mai arată România liberă.

„La Sofia s-au produs ciocniri între poliția bulgară și susținători ai partidului ultranaționalist Văzrajdane (Renaștere) care protestau împotriva politicilor guvernului prooccidental, cerând cabinetului să demisioneze și închiderea bazelor militare ale NATO”, informează Reuters, scrie Cotidianul.

„Sute de protestatari care se opun sprijinului Bulgariei pentru Ucraina în războiul cu Rusia s-au adunat în fața clădirii parlamentului, fluturând steaguri naționale bulgare și ruse, fluierând și cerând alegeri anticipate în țara care a trecut deja prin cinci scrutine în ultimii doi ani. Mulți au strigat «Demisia», în timp ce forțe de intervenție complet echipate protejau clădirile guvernamentale, inclusiv Ministerul Apărării în care unii protestatari au aruncat cu ouă. Bulgaria, care a trimis arme în Ucraina, a ridicat săptămâna trecută interdicția asupra cerealelor ucrainene”, mai notează Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Proteste la Sofia was last modified: septembrie 22nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: