Explozie la o conductă de gaz, pe şantierul autostrăzii A7

21 sept. 2023
Vizualizari: 202

Șirul exploziilor din România pare să fie nesfârșit. Autoritățile din Vrancea au activat în noaptea de miercuri spre joi Planul Roșu de Intervenție, după ce un incendiu a cuprins, în jurul orei 1.15, o magistrală de gaz, pe șantierul Autostrăzii Moldova din vecinătatea localității Călimănești. Patru muncitori ai firmei care lucrau la construcția autostrăzii au murit, în deflagrație, iar alți cinci au fost răniți. Utilajele din zonă au fost și ele distruse de suflul exploziei.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariției scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”, au arătat reprezentanții ISU Vrancea, scrie News.ro.

„Cele două persoane rănite în urma exploziei produse pe șantierul Autostrăzii Moldova transportate la spitalele Floreasca și «Bagdasar Arseni» din București au arsuri pe mai mult de 40% din suprafața corpului. În cazul celui de la Spitalul «Bagdasar-Arseni», urmează să se întrunească o comisie medicală pentru a decide cu privire la oportunitatea transferului în străinătate. Ceilalți trei răniți, transportați la spitalul din Adjud, au fost deja externați”, notează News.ro despre starea celor 5 răniți.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi că din ce a discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a Transgaz în această speță a exploziei de pe șantierul Autostrăzii Moldova.

„Ce m-a interesat pe mine, ca ministru, este ca furnizarea gazului să nu aibă de suferit și am înțeles că, prin măsurile pe care Transgaz le-a luat azi-noapte, nu au fost afectați consumatorii și se străduiesc să nu fie nimeni afectat”, a spus ministrul Sebastian Burduja, scrie News.ro.

„Poziția Transgaz este că toate aceste lucruri au fost respectate, toate procedurile, din perspectiva Transgaz. (…) Sunt convins că Transgaz va lămuri toate lucrurile care țin de mandatul și răspunderea pe care le are. Sunt convins că este o anchetă și se va determina cine a greșit. Cei care au greșit trebuie să răspundă exemplar”, a menționat Burduja, notează News.ro.

„Din ce am discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a Transgaz în această speță, sunt convins că, urmare a anchetei se vor determina vinovații și ei trebuie să răspundă exemplar”, mai scrie News.ro.

Reprezentanții Transgaz arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că, „în noaptea de 21 septembrie, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești, s-a produs «un incident tehnic major cu foc», în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani-Bacău)”, potrivit News.ro.

Organele de anchetă urmează să stabilească modul în care s-a produs explozia și cine sunt vinovații.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că vrea să anunțe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei.

„Vreau să vă anunț cu tristețe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea”, a spus Premierul într-o conferință de presă, scrie News.ro.

„Ciolacu a menționat că impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate nu este singura măsură din pachet”, mai notează News.ro.

Adevărul scrie azi că relațiile dintre Polonia și Ucraina par să se tensioneze.

„Polonia a anunțat miercuri seară că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declarație care ilustrează tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliați, într-un moment-cheie al ripostei Kievului la invazia rusă”, notează Adevărul.

Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina. (…) Ne concentrăm în principal pe modernizarea și înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, și asta într-un timp foarte scurt”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, la postul privat de televiziune Polsat News, citat de Adevărul.

„El (n.n. Mateusz Morawiecki) a mai precizat că hubul militar situat în orașul Rzeszow, în sud-estul țării, prin care trec echipamente occidentale cu destinația Ucraina, funcționează normal. Premierul nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze și nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, Varșovia interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor săi”, mai scrie Adevărul.

„El a mai precizat că hubul militar situat în orașul Rzeszow, în sud-estul țării, prin care trec echipamente occidentale cu destinația Ucraina, funcționează normal. Premierul nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze și nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene”, mai arată Adevărul.

Adevărul mai amintește o declarație a Președintelui Zelenski care i-a nemulțumit pe polonezi: „Unele țări se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Ucraina va bloca importurile mai multor legume de tipul cepei, roșiilor, verzei și merelor din Polonia în următoarele zile, a anunțat Taras Kachka, ministrul adjunct polonez al economiei și comerțului”, relatează Warsaw Voice, preluat de zf.ro și România liberă.

Pentru Kiev a contat nu numai faptul că Polonia și-a prelungit interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, ci și că și-a a extins lista produselor vizate.

„Polonia, prin oficialii ei de la Varșovia, își va menține embargoul asupra cerealelor ucrainene, în pofida plângerii pe care Kievul a depus-o împotriva sa la OMC și a încetării restricțiilor anunțate vineri de Bruxelles”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Müller, relatează AFP, preluat de Agerpres și România liberă.

„Kievul a anunțat luni că a depus o plângere la OMC împotriva a trei țări UE – Polonia, Slovacia și Ungaria – care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, în pofida ridicării restricțiilor decisă de Bruxelles”, notează Reuters și AFP, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Explozie la o conductă de gaz, pe șantierul autostrăzii A7 was last modified: septembrie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: