O navă românească, uşor avariată, în atacul rusesc cu drone asupra infrastructurii portului Reni

26 iul. 2023
Vizualizari: 165

Un nou incendiu s-a produs într-un spital din România, de această dată fără victime. Marți seară, la Spitalul de copii „Nicolae Robănescu” din capitală, un generator a explodat, evenimentul fiind urmat de un incendiu care s-a manifestat cu flacără violentă și degajări de fum, care a distrus două vehicule din apropiere.

„Ministerul Sănătății precizează că Spitalul de copii „Nicolae Robănescu” a fost alimentat cu energie de generatorul propriu mai mult de o oră, marți seară, în urma unei pene de curent, iar când energia electrică a revenit, transformatorul a explodat provocând incendierea a două mașini din apropiere. (…) În urma incidentului care a dus la explozia generatorului nu s-au înregistrat victime”, relatează Cotidianul.

Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalațiilor de gaze din incinta spitalului și a procedat la evacuarea în siguranță a copiilor internați, a aparținătorilor acestora. Operațiunea s-a desfășurat sub coordonarea directorului medical dr. Andrada Mirea, care era de gardă în momentul respectiv. Ministrul Sănătății este în legătură permanentă cu conducerile celor două spitale pentru asigurarea transferului în siguranță al pacienților la «Marie Curie», care a alocat resurse umane suplimentare în zona de primiri urgențe până la rezolvarea situației”, se mai arată într-un comunicat al ministerului Sănătății, mai scrie Cotidianul.

Presa mai scrie azi despre un incident grav produs în apropierea granițelor României: o navă românească a fost ușor avariată în urma atacului rusesc cu drone asupra portul ucrainean Reni.

„Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopții de duminică spre luni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galați, țintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră”, relatează News.ro.

„Potrivit informațiilor preliminare obținute de către reprezentanții oficiului consular de la autoritățile ucrainene, nava a suferit avarii minore și și-a continuat deplasarea. MAE informează că nu există cetățeni români răniți în atacurile care au vizat porturile ucrainene de la Dunăre”, mai arată News.ro.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu ministrul român de Externe, după ce Rusia a atacat portul Reni.

„Secretarul Blinken și ministrul de externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA și România și despre oportunitățile de cooperare bilaterală și multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă și sprijinul neclintit pentru Ucraina și Republica Moldova, securitatea alimentară globală și cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller, într-un comunicat de presă, scrie Evenimentul Zilei.

„Am avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat Blinken cu privire la consolidarea în continuare a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, contribuind în același timp la securitatea și reziliența regiunii Mării Negre și la sprijinirea capacității de export de cereale ucrainene. Am convenit să menținem o strânsă coordonare și sprijin pentru Ucraina și Moldova”, a transmis și ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, mai notează Evenimentul Zilei.

În timp ce rușii bombardau infrastructura portuară ucraineană, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a inaugurat un tronson al drumului expres M3 Chișinău – Giurgiulești, care face parte din artera rutieră care va lega Ucraina de România, prin Republica Moldova.

„Noua porțiune contribuie și la eforturile noastre de a fi solidari cu Ucraina – drumul M3 face parte dintr-un coridor european ce leagă țara vecină de rețeaua de drumuri din România și asigură transportul de mărfuri. Astfel de proiecte de infrastructură demonstrează că Moldova este un partener de încredere, care contribuie inclusiv la siguranța alimentară din regiune. Construcția acestui sector de drum a fost posibilă datorită sprijinului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare – un exemplu prin care banii oferiți de partenerii externi se materializează în proiecte concrete pentru țara noastră. Cei 31 de km de drum reabilitat la standarde europene se adaugă celor 350 de km de drum dați în exploatare în ultimii doi ani”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook, notează România liberă.

„Premierul Marcel Ciolacu pregătește reducerea drastică a aparatului de stat. El intenționează desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate sperând astfel să reducă cheltuielile statului cu 8-10 miliarde de lei pe an”, scrie Puterea.

„Măsura de reducere a posturilor va fi prezentată astăzi în cadrul ședinței de coaliție, susțin surse guvernamentale. Cu ajutorul ei, premierul speră să împuște doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte, să elimine posturile vacante, ceea ce înseamnă să nu se mai consume bugetul aferent, deoarece pentru fiecare post neocupat există prevăzute o serie de cheluieli cu bunuri și servicii, autoturisme și mobilier, plus un necesar de bunuri și servicii aferent (rechizite, servicii de curățenie, utilități folosite apă, lumină etc.). Pe de altă parte, s-ar face și o reorganizare a instituțiilor, fiindcă multe dintre posturile vacante nu serveau la altceva decât pentru a avea o organigramă cu multe birouri și șefi aferenți peste niște subalterni inexistenți, de cele mai multe ori, sau șefi peste birouri cu mare parte dintre posturile din subordine vacante”, mai arată Puterea.

Seară liniștită!

 

O navă românească, ușor avariată, în atacul rusesc cu drone asupra infrastructurii portului Reni was last modified: iulie 26th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: