Se deblochează angajările din Sănătate

30 mai 2024
Vizualizari: 99

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, în ședința de Guvern, că deblochează angajările pentru alte 2.700 posturi vacante din spitale și din serviciile de ambulanță.

„Deblocăm azi angajările pentru alte 2.700 posturi vacante din spitale și serviciile de ambulanță. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical după cele din ianuarie și februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi”, a spus premierul în ședință, scrie News.ro.

„Marcel Ciolacu a precizat că, în plus, Guvernul va crea un grup de lucru pentru identificarea soluțiilor care să permită accesul pacienților la medicamente esențiale, la prețuri rezonabile”, mai arată News.ro.

Salariul minim se majorează  de la 1 iulie.

„Premierul Marcel Ciolacu a declarat înaintea ședinței de Guvern de joi că săptămâna viitoare vor fi adoptate două acte separate prin care salariul minim brut va fi de 3.700 de lei de la 1 iulie și punctul de netaxare de la 300 de lei, iar punctul de amendă nu va fi majorat, așa cum era prevăzut de fiecare dată când este majorat salariu minim”, relatează Gândul.

„Punctul de amendă este stabilit la 5% din salariul minim brut prin O.U.G. nr. 115/2023, care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Valoarea punctului de amendă este de 165 de lei, în concordanță cu salariul minim brut de 3.300 de lei”, mai arată Gândul.

Ministrul Adrian-Ioan Veștea a semnat, joi, 65 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare totală de  peste 950 milioane lei.

„Contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, vizează atât înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră, a stațiilor de epurare și a sistemelor de distribuție a gazelor naturale, cât și modernizarea drumurilor de interes local, a podurilor și podețelor”, se arată comunicatul de presă al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), scrie News.ro.

Cotidianul scrie despre ultimele decizii ale judecătorilor în dosarul Romgaz.

„Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv miercuri achitarea omului de afaceri Ioan Niculae și a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu pentru constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare în dosarul Romgaz – Interagro, în care prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 60 milioane de euro”, relatează Cotidianul.

„Aceștia primiseră soluție de achitare și la instanța de fond, în decembrie 2022, pe motiv că «fapta nu există», iar miercuri completul de cinci judecători a respins, cu majoritate, apelurile declarate de DIICOT și compania Romgaz. A existat și o opinie separată a unui judecător din complet, care aprecia că apelurile declarate de DIICOT și Romgaz sunt fondate și nu se impunea achitarea, ci încetarea procesului penal și obligarea inculpaților la plata prejudiciului. În acest dosar a fost implicat și fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, însă Parlamentul a respins în două rânduri, în 2013 și 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală”, mai scrie Cotidianul.

Alin Tănase, coordonator campanii, Greenpeace România, solicită, într-un comunicat de presă, oprirea imediată a exploatării zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră.

„Proiectul Neptun Deep este în contradicție cu orice efort de protecție a climei. OMV va cauza daune climatice masive pentru câțiva ani de profit, dar în cele din urmă, noi toți trebuie să plătim factura. Știm că Marea Neagră este deja supusă unor presiuni mari, de la război și mine marine la poluarea cu plastice, iar OMV nu face altceva decât să intensifice presiunea asupra speciilor și habitatelor din Marea Neagră. OMV trebuie să oprească Neptun Deep imediat!”, a declarat Alin Tănase, coordonator campanii, Greenpeace România, scrie Libertatea.

Circulația pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, va fi redeschisă de sâmbătă, 1 iunie. Anunțul fost făcut de Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Sectorul de drum montan dintre Rânca și Curpăt al DN 67C (Transalpina) se redeschide pe timpul zilei, în intervalul orar 08:00 – 18:00. În afara acestui interval orar accesul este interzis din cauze obiective care țin de specificul acestei zone montane aflate la mare altitudine”, a mai precizat Cristian Pistol, notează Adevărul.

„De asemenea, limita de viteză pe acest sector de drum este de maximum 30 km/oră iar accesul autoturismelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este interzis”, mai scrie Adevărul.

„Președintele Biden cântărește temerile de escaladare ale unui conflict cu un oponent dotat cu arme nucleare, în timp ce se gândește dacă să lase Ucraina să folosească arme americane atunci când atacă în Rusia”, scrie The New York Times, citată de Libertatea.

„Joe Biden s-a opus multă vreme autorizării Ucrainei de a folosi arme americane în interiorul Rusiei, din cauza îngrijorării că războiul ar putea escalada într-o confruntare directă americană cu un adversar cu arme nucleare. Acum, după luni de plângeri cu privire la restricții primite din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Casa Albă a început o reevaluare oficială și aparent rapidă, pentru a-și asuma riscul. Aprobarea utilizării armelor americane ar oferi Kievului o modalitate de a desfășura contraatacuri asupra locațiilor în care Rusia are unități de artilerie și rachete, care acum se bucură de un adăpost sigur în interiorul țării”, mai notează Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

Se deblochează angajările din Sănătate was last modified: mai 30th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: