Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare

5 apr. 2023
Vizualizari: 252

Coaliția de guvernare a decis, marți, în ședința de la Palatul Victoria, reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei.

„Ministrul Finanțelor a făcut în ședința coaliției o prezentare a situației economice, arătând că există o colectare mai mică la bugerul de stat, sub ținta asumată de ANAF. Astfel, din luna septembrie, suma care a a rămas necolectată a fost de 5 miliarde de lei. Coaliția a decis reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, dar fără a tăia de la investiții. Astfel, măsurile discutate vizează reducerea numărului de membri din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat și reducerea valorii indemnizațiilor de ședință. În paralel se vor lua și măsuri de creștere a colectării taxelor, accizelor. Coaliția a fost de acord cu măsurile propuse de Ministerul de Finanțe”, relatează News.ro.

În Camera Deputaților, coaliția a retras toate amendamentele la proiectele privind Codul penal și Codul de procedură penală, inclusiv pragul pentru abuz în serviciu.

„Opoziția a făcut scandal, marți, în Comisia juridică din Camera Deputaților, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate corupției. Deputatul USR Silviu Dehelean a afirmat că scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. (…) Un alt deputat USR, Victor Ilie a afirmat că «au informații că soțul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală și grup criminal infracțional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul București». Ulterior, președinta Comisiei, deputata PSD, Laura Vicol a supus la vot retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliție, printre care s-a numărat și pragul pentru abuzul în serviciu din propunerea legislativă privind modificarea Codului penal. Raportul de admitere pentru proiectul de lege a fost adoptat în forma venită de la Guvern, fiind eliminate amendamentele adoptate de către Senat. De asemenea, amendamentul prin care înregistrările nu mai puteau fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracțiuni de corupție și cele asimilate corupției din proiectul privind Codul de procedură penală a fost și el eliminat. Cele două proiecte care modifică cele două Coduri, penal și de procedură penală au fost aprobate în Comisia juridică în forma venită de la Guvern, prin Ministerul Justiției”, relatează News.ro.

Guvernul a adoptat, miercuri, Hotărârea de Guvern care prevede plafonarea prețului la polițele RCA, după ce a amânat de două ori aprobarea acestui act normativ.

„Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituții, cu Consiliul Concurenței și cu ceilalți actori din piața asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a afirmat Premierul Nicolae Ciucă, scrie News.ro.

„De asemenea, se vor plafona și comisioanele de distribuție, la nivelul de 8%, iar toți asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se pornește orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcție de istoricul de daune și de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica și BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România. Am convenit cu toții, ne-am luat angajamentul și toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe șase luni de zile”, a arătat reprezentantul ASF, Cristian Rușu, mai notează News.ro.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a aflat astăzi, 5 aprilie, că rămâne deocamdată în închisoare.

„El a atacat decizia de condamnare la 4 ani de închisoare. În același dosar, au mai cerut achitarea unul dintre patronii de la Colectiv, pompierii și directorul firmei de artificii. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ar fi trebuit să ia o decizie miercuri, dar a amânat verdictul. Judecătorii au anunțat că amână pronunțarea deciziei pentru data de 17 mai 2023 în cazul recursului în casație formulat de Piedone și de ceilalți inculpați din dosarul Colectiv”, scrie Libertatea.

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a exprimat, luni, din nou sprijinul pentru fostul Președinte american, Donald Trump.

„Continuați lupta, Domnule Președinte! Vă susținem”, a scris Orban pe contul său de Twitter, mesaj vizualizat de aproape 580.000 de persoane, scrie Cotidianul.

„Mesajul liderului maghiar vine in contextul in care fostul sef de la Casa Albă se pregătește să compară la New York în fața unei instanțe care-l va inculpa pentru că ar fi cumpărat tăcerea unei foste actrițe porno înaintea alegerilor din 2016”, mai scrie Cotidianul.

Odată cu războiul din Ucraina și seria de sancțiuni la care a fost supus Guvernul de la Moscova, yuanul chinezesc a devansat dolarul american, devenind cea mai tranzacționată valută din Rusia.

„Potrivit datelor cu privire la tranzacțiile cu valută comunicate de Bursa de la Moscova, în luna februarie 2023, yuanul chinezesc a depășit pentru prima dată dolarul american în funcție de volumul lunar al tranzacțiilor. Înainte de invadarea Ucrainei volumul tranzacțiilor cu yuani chinezești pe piața din Rusia era unul neglijabil. (…) La începutul acestui an, Ministerul de Finanțe de la Moscova a făcut trecerea de la dolari la yuani pentru operațiunile sale de piață și, de asemenea, a pus la punct o nouă structură pentru ca fondul național suveran să dețină 60% din active în yuani. La rândul său, Banca Centrală a Rusiei face repetate apeluri către companii și cetățeni să-și transfere activele în ruble sau monede ale țărilor «prietenoase», pentru a evita riscul ca acestea să fie blocate sau înghețate”, comentează România liberă.

„Coaliția aflată la putere în Germania intenționează să ceară sectorului public și celui privat să își scadă consumul de energie cu 26,5% până în 2030, comparativ cu nivelul din 2008”, se arată într-un proiect de act normativ consultat luni de Reuters, scrie Cotidianul.

„Impulsionat de temerile că livrările reduse de gaze naturale rusești vor provoca o criză de aprovizionare, Guvernul german a introdus anul trecut măsuri destinate economisirii energiei, precum interzicerea încălzirii piscinelor private și încurajarea oamenilor să lucreze de acasă. Germanii au reușit să economisească energia anul trecut, pe fondul îngrijorărilor cu privire la întreruperi în furnizarea de energiei, dar și al campaniei Guvernului de a-i încuraja pe cetățeni și actorii industriali să își diminueze consumul de energie cu 20%”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare was last modified: aprilie 5th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: