România va dona Ucrainei un sistem Patriot

20 iun. 2024
Vizualizari: 148

Președintele Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general al NATO, România urmând să-l susțină pe Mark Rutte.

„Președintele Klaus Iohannis i-a informat, joi ,pe membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării că se retrage din competiția pentru funcția de secretar general al NATO, informează Administrația Prezidențială. Șeful statului le-a cerut acestora să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Astfel, membrii CSAT s-au declarat în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez, mai spune sursa citată”, notează News.ro.

O altă veste care vine după ședința CSAT: România va dona un sistem Patriot Ucrainei.

„Consiliului Suprem de Apărare a Țării a decis, joi, având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Donarea se face se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO”, scrie News.ro.

„România a sprijinit Ucraina încă de la începutul izbucnirii conflictului, fiind înțeleasă situația dramatică mai ales din perspectiva asigurării sistemelor defensive esențiale în contracararea agresiunii declanșate de Federația Rusă, care lovește zonele urbane și infrastructura critică a țării vecine, Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem”, anunță CSAT, notează News.ro

„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se mai arată în comunicatul CSAT, mai scrie News.ro

Liderii coaliției nu au ajuns la un consens legat de calendarul alegerilor prezidențiale. Ei iau în calcul două variante pentru primul tur, respectiv 15 sau 29 septembrie. Decizia finală ar urma să fie luată marțea viitoare.

„Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie. PNL își dorește păstrarea datei alegerilor prezidențiale conform prevederilor constituționale, în noiembrie și decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem președinte-premier, din partea celor două partide, a picat. Liberalii au declarat că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului școlar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea școlilor în care sunt secții de votare mai multe zile la rând. Ei consideră că este idee foarte proastă să grăbească alegerile. Campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza căldurii și a vacanțelor, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populației, au spus membrii PNL. Social-democrații, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliție privind devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie, acceptată și de liberali la momentul în care a fost luată.. Au fost și amenințări ferme între cele două partide. Liberalii au spus că vor lua măsuri, dacă PSD-ul nu va ceda”, relatează Evenimentul zilei.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi țării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum și securitatea în întreaga Europă”, informează Reuters, scrie Cotidianul.

„«Această contribuție crucială ne va consolida scutul aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă», a reacționat șeful statului ucrainean pe platforma X, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, joi, ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei”, mai arată Cotidianul.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, joi, noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca reacție la războiul din Ucraina.

„Noul pachet de sancțiuni va opri în continuare accesul Rusiei la tehnologii esențiale. Va lipsi Rusia de venituri din energie și va afecta flota lui Vladimir Putin și rețeaua bancară obscură din străinătate”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele în funcție al Comisiei Europene, notează Gândul.

„Printre măsurile adoptate se numără restricționarea deplasărilor petrolierelor ruse care transportă clandestin petrol, prin evitarea plafonărilor de preț decise de Grupul națiunilor puternic industrializate (G7). Consiliul UE a impus, potrivit agenției Reuters, primele sancțiuni asupra importurilor de gaz rusesc. Sunt interzise acțiunile de re-exportare a gazului natural lichefiat în apele Uniunii Europene, fără însă a bloca importurile directe în Uniunea Europeană, așa cum Bruxellesul a procedat în 2022 în privința petrolului rusesc”, mai scrie Gândul.

Seară liniștită!

România va dona Ucrainei un sistem Patriot was last modified: iunie 20th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: