Comisia Europeană recunoaşte că respingerea aderării la Schengen a României este „incorectă și regretabilă”

22 mart. 2023
Vizualizari: 142

După eșecul României de aderare la Spațiul Schengen, oficialii Comisiei Europene recunosc că decizia din 8 decembrie, referitoare la aderarea la Schengen, este „incorectă și regretabilă”. Președintele PMP, Eugen Tomac, a publicat răspunsul pe care l-a primit din partea oficialilor de la Bruxelles la scrisoarea adresată referitoare la Schengen.

„Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 este una incorectă și regretabilă. Prin urmare, validează în mod oficial argumentele pe care le-am invocat atunci când am pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE”, a scris, marți, pe Facebook, Eugen Tomac, arată Adevărul citând News.ro.

Comisia Europeană „recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen”.

„Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României. Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la CJUE, recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE. Sunt sigur că vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi în Europa, așa cum ne dorim și așa cum merităm”, a adăugat Tomac, potrivit sursei citate.

Europarlamentarul Eugen Tomac a înaintat, la începutul lunii februarie, Curții de Justiție a Uniunii Europene o sesizare prin care cere anularea votului împotriva aderării României din Consiliul JAI și recunoașterea dreptului țării de a intra în Schengen.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și ale Senatului au dat aviz favorabil, cu majoritate de voturi, marți, pentru candidatura lui Cristian Preda, propus de USR, la președinția Autorității Electorale Permanente.

„Cristian Preda a fost audiat online de membrii comisiilor parlamentare de resort, el neputând fi prezent fizic. Preda este cel de-al treilea candidat pentru funcția de președinte al AEP. Iulia Andreea Băbeanu și Toni Greblă au primit și ei pe 20 februarie aviz favorabil de la Comisiile juridice ale Parlamentului pentru această funcție. Andreea Băbeanu este propusă de grupurile parlamentare ale AUR, iar Toni Greblă de cele ale PSD. Președintele Autorității Electorale Permanente va fi ales de plenul reunit al Senatului într-o ședință ce urmează să fie stabilită”, scrie Agerpres.

Presa mai scrie, azi, că judecătoarea Lia Savonea va activa în cadrul Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție, după promovarea concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, ea fiind singurul magistrat care a obținut punctajul necesar accederii la instanța superioară.

„Consiliul Superior al Magistaturii (CSM) a dat publicității rezultatele obținute de candidații la interviul de de promovare la Secția penală și Secția I civilă din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Conform situației prezentate, judecatoarea Lia Savonea, președinta Curti de Apel București, a promovat examenul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii și va activa în cadrul unei instanțe de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Lia Savonea a optat pentru un post la Secția penală din cadrul Înaltei Curți. Judecătoarea Savonea a acumulat media de 47 de puncte la interviu, după ce a obținut 48 de puncte la evaluarea lucrărilor scrise, prima probă din concurs. Punctajul maxim pe care îl putea obține este de 50 de puncte”, scrie Evenimentul Zilei.

„Doi magistrați, Mihai-Andrei Negoescu-Gândac și Dorina Zeca, ambii de la Curtea de Apel București au obținut punctajul de promovare pentru Secția I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, mai notează Evenimentul Zilei.

„Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniții de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia”, relatează agențiile Reuters și EFE, scrie Cotidianul.

Printre statele amintite se află și România.

„Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia. Alte state membre s-ar putea alătura ulterior. (…) Acest plan propus de Borrell și aprobat acum de statele membre prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanțare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuțiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniții li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniției”, mai notează Cotidianul.

Compania CFR infrastructură a început reabilitarea căii ferate Craiova-Caransebeș.

Compania CFR infrastructură a început să scoată la licitație contractele pentru reabilitarea căii ferate Craiova-Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean, de interes european, o lucrare cu o valoare estimată de 10,5 miliarde de lei, cea mai mare din domeniul feroviar, de după Revoluție. Sunt 225 de kilometri de reabilitat aici, ceea ce duce costurile la circa 100 de milioane de euro pe kilometru. Tot proiectul are o durată de executare de nouă ani și este finanțat din fonduri europene, POR, și de la bugetul de stat. Primul lot scos la licitație în SICAP are o valoare cuprinsă între 2,5 și 2,7 miliarde lei și presupune lucrări pe Craiova – Filiași – 37 km și Filiași – Igiroasa – 44 km”, notează Cotidianul.

Președintele american, Joe Biden, a semnat un proiect de lege care impune declasificarea informațiilor legate de originea coronavirusului, a anunțat Casa Albă.

„Într-o declarație de luni, Biden a spus: «În punerea în aplicare a acestei legislații, administrația mea va declasifica și va împărtăși cât mai multe dintre aceste informații posibil…». El a adăugat că este esențial să se afle originile pandemiei pentru a preveni o alta. Proiectul de lege a trecut fără opoziție prin Senat și Camera Reprezentanților înainte de a fi trimis la Casa Albă. Beijingul a criticat rapid noua legislație, Ministerul de Externe a declarat marți că legăturile cu China denaturează realitatea”, notează România liberă.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Comisia Europeană recunoaște că respingerea aderării la Schengen a României este „incorectă și regretabilă” was last modified: martie 22nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: