A murit Mihail Gorbaciov

31 aug. 2022
Vizualizari: 261

Deschidem Revista din această seară cu o nouă victorie românească la Campionatele Mondiale de natație pentru juniori din Peru, datorată marelui nostru campion David Popovici.

„Ștafeta de 4×100 m liber, condusă de David Popovici, a obținut medalia de aur la Campionatele Mondiale de natație pentru juniori din Peru, iar Vlad Stancu a câștigat medalia de argint la 400 m liber, relatează GSP.ro”, citată de Libertatea.

„David Popovici, 17 ani, Alexandru Constantinescu, 16 ani, Ștefan Cozma, 17 ani, și Patrick Dinu, 17 ani, au încheiat cursa în 3:18.84, cu un avans de aproape o secundă și jumătate față de următorii clasați. David Popovici a înotat primii 100 m în 47,07, oferind un avans important colegilor săi, cei patru dominând cursa de la început până la final. Este prima medalie cucerită de sportivii români la Mondialele de la Lima. Argintul a fost obținut de Franța, iar Lituania a luat bronzul”, mai notează Libertatea.

Tot azi, românii din România, Republica Moldova, din Ungaria, Serbia și Bulgaria au sărbătorit Ziua Limbii Române.

„Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013. (…) Ziua Limbii Române se sărbătorește în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat, se arată pe site-ul moldova.org. Totodată, o altă lege stipula renunțarea la grafia chirilică și revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea națională «Limba noastră cea română», iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în «Limba noastră». Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca Zi a Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfințit și în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991”, amintește Agerpres.

Presa din întreaga lume scrie azi despre moartea ultimului președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, precum și despre reacțiile liderilor lumii la aflarea acestei vești.

„Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis «cele mai profunde condoleanțe», iar președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a scris că Gorbaciov a deschis calea pentru o Europă liberă, fiind o moștenire pe care nu o vom uita. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a arătat că «întotdeauna a admirat curajul și integritatea de care a dat dovadă pentru a duce Războiul Rece la o concluzie pașnică»”, relatează News.ro.

„Am fost profund întristat să aflu despre decesul lui Mihail Gorbaciov, un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei. El a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a pune capăt în mod pașnic Războiului Rece”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, scrie News.ro.

„Sunt întristată să aflu de moartea lui Mihail Gorbaciov. A fost un om care a încercat să ofere o viață mai bună pentru poporul său. Viața sa a avut consecințe, deoarece, fără el și fără curajul său, nu ar fi fost posibilă încheierea pașnică a Războiului Rece”, a declarat fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, mai scrie News.ro.

Adevărul scrie azi că fostul edil al Iașiului, Gheorghe Nichita, se întoarce în închisoare.

„Curtea de Apel Iași l-a condamnat, marți, la cinci ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la abuz în serviciu, într-un dosar în care este învinuit că a utilizat resursele și angajații Poliției Locale Iași pentru a-și spiona amanta”, potrivit Agerpres, citată de Adevărul.

„La judecarea apelului, Curtea de Apel Iași a hotărât, marți, stoparea procesului penal pentru primele trei infracțiuni, fiind aplicată decizia Curții Constituționale din luna mai a anului 2022, privind prescrierea faptelor. Magistrații au păstrat pedeapsa aplicată de tribunal pentru instigare la abuz în serviciu, pe care au crescut-o de la patru la cinci ani. Totodată, Nichita nu mai poate ocupa funcția de primar pe o perioadă de cinci ani, după ieșirea din închisoare”, mai scrie Adevărul

Deputatul Cătălin Teniță a anunțat, marți, că demisionează din USR și se înscrie în Reper, formațiunea fondată de Dacian Cioloș.

„Am decis să îmi dau demisia din USR și să mă alătur, de la 1 septembrie, Partidului REPER. Cred că responsabilitatea mea actuală este să aduc împreună oamenii care înțeleg că suntem la mijlocul drumului către o Românie mai bună și că nu putem sta deoparte. De aceea, voi căuta să coagulez alături de ei o mișcare reformatoare pentru România”, transmite Cătălin Teniță, notează Cotidianul.

Seară liniștită!

A murit Mihail Gorbaciov was last modified: august 31st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: