România, în trimestrul 4 din 2020: cel mai mare deficit de cont curent din Europa

15 apr. 2021
Vizualizari: 205

După revocarea ministrului Vlad Voiculescu, miercuri seară, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Florin Cîțu ca ministru interimar al Sănătății. Prima sa acțiune în calitate și de ministru al Sănătății a fost revocarea unui Ordin al fostului ministru, legat de criteriile de carantinare a localităților.

„Premierul Florin Cîțu, ministru interimar al Sănătății, a revocat, miercuri seară, ordinul privind modificarea indicatorilor pentru stabilirea carantinei. Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat doar cu o seară înainte în Monitorul Oficial și a dus la demiterea ministrului Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial”, scrie News.ro.

Presa scrie că, pe tabla de șah a viitoarelor alianțe PSD, principalul partid din Parlament nu dorește să susțină un Guvern minoritar PNL.

„«NU vom susține un guvern minoritar în Parlament!» Este decizia luată de PSD în scandalul momentului. Liderul social democraților spune că singura variantă care este respinsă de liderii coaliției este Guvernul de uniune națională”, notează Antena 3.

După cum ne amintim, intrarea municipiului Timișoara în carantină a generat o serie de discuții între liderii locali ai coaliției. Mai mult chiar, ordinul de prelungire cu 72 de ore a carantinei pentru Timișoara, din 22 martie, a fost contestat în instanță, iar acum ÎCCJ s-a pronunțat definitiv în acest caz.

„Judecătorii de la ÎCCJ i-au respins secretarului de stat Raed Arafat recursul, astfel că aceștia mențin ceea ce au decis colegii lor de la Curtea de Apel București, și anume că măsura de carantinare prelungită pentru Timișoara, Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița Nouă și Giroc a fost abuzivă și nejustificată. Șeful DSU Raed Arafat a decis peste hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să prelungească restricțiile cu încă 3 zile, în perioada 22-24 martie.Sentința definitivă a instanței supreme nu mai schimbă nimic, întrucât valabilitatea ordinului este împlinită și expirată. Timișoara a stat 24 de zile în carantină zonală”, scrie News.ro.

Decizia instanței nu mai afectează Timișoara, care nu se mai află în carantină.

The New York Times, citat de România liberă, scrie că Administrația Națională a Alimentelor și Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum și Centrele de Control al Bolilor (CDC), anunță oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA, într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, notează România liberă.

„Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare. (…) «Experiența SUA este extrem de importantă în privința utilizării vaccinului Johnson&Johnson», spune coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, care arată că așteaptă recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, după cazurile de tromboză din SUA”, mai arată România liberă.

Digi 24 scrie că deficitul de cont curent al României a fost, în trimestrul al patrulea, cel mai mare din Uniunea Europeană.

„Potrivit datelor Eurostat, publicate la finalul săptămânii trecute, în trimestrul al patrulea al anului trecut, în ciuda crizei, Germania a avut un excedent al contului curent de 70,4 miliarde euro, Italia de 22,2 miliarde de euro, Olanda de 13,9 miliarde de euro, Irlanda de 7,1 miliarde de euro. Cele mai mari deficite de cont curent le-au înregistrat România (3,5 miliarde de euro), Grecia (2,7 miliarde de euro), Bulgaria, Estonia și Cipru (cu 0,8 miliarde de euro).Deficitul de cont curent pune presiune pe cursul de schimb și, alături de deficitul bugetar, creează mari probleme unei economii”, relatează Digi 24.

Presa străină scrie despre situația de la granița Ucrainei, acolo unde Rusia a concentrat zeci de mii de soldați ruși, pentru un exercițiu militar de proporții. Președintele American, Joe Biden, și cancelarul german, Angela Merkel, au convenit, miercuri, într-un interviu telefonic, să solicite Rusiei să reducă numărul trupelor sale desfășurate la granița cu Ucraina.

„Cei doi lideri au fost de acord să solicite Rusiei «să reducă recentele întăriri de trupe» la granița de est a Ucrainei pentru a permite o «dezescaladare» a situației, a anunțat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres. Moscova a masat zeci de mii de soldați la granița cu fosta republică sovietică care aspiră să adere la NATO, în contextul în care, de la începutul anului, violențele au fost reluate în conflictul din estul Ucrainei dintre forțele de la Kiev și separatiștii pro-ruși”, relatează Digi 24.

Rusia a anunțat, miercuri, lansarea producției principalului său vaccin împotriva COVID-19, în Serbia, care devine astfel prima țară europeană care produce Sputnik V.

„«Serbia a devenit prima țară din sudul Europei care produce Sputnik V», a declarat într-un comunicat Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat vaccinul, relatează AFP, citată de Agerpres. Un purtător de cuvânt al Fondului a declarat pentru sursa citată că în prezent doar Rusia și Belarus, aliatul Moscovei, produc vaccinul Sputnik V în Europa”, scrie Digi 24.

Seară frumoasă!

România, în trimestrul 4 din 2020: cel mai mare deficit de cont curent din Europa was last modified: aprilie 15th, 2021 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: