Profesorii vor primi sporurile şi majorările salariale restante din anii trecuţi

21 oct. 2022
Vizualizari: 324

Situația politică din Marea Britanie ține prima pagină a ziarelor, după demisia Premierului Liz Truss, la numai 45 de zile de la preluarea mandatului.

„Premierul a declarat că l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea despre decizia pe care a luat-o și că va rămâne premier până la învestirea în funcție a următorului prim-ministru. Truss a declarat, în fața a zeci de jurnaliști, că a preluat postul într-o perioadă de «instabilitate economică și internațională mare». Ea recunoaște că nu își poate îndeplini mandatul pe care i l-a încredințat Partidul Conservator și că demisionează”, scrie România liberă.

Noul prim-ministru britanic, ce îi va succeda demisionarei Liz Truss, va fi desemnat până vineri, 28 octombrie, de către Partidul Conservator, a anunțat, joi, președintele Comitetului 1922, Graham Brady, responsabil cu organizarea alegerilor interne în cadrul formațiunii.

Potrivit publicației The Times, Boris Johnson este așteptat să candideze din nou.

„Johnson «reflectează, dar pare să considere că este o chestiune de interes național» să candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford. Din poziția de favorit pare să plece însă Rishi Sunak, fostul ministru al economiei care a pierdut în fața lui Liz Truss runda finală a alegerilor interne pentru postul de premier. Sunak avertizase în timpul acelei competiții că planurile fiscale ale lui Truss vor secătui finanțele țării, atenționare ce avea să se adeverească și care acum îi dă aripi să se revendice drept succesorul firesc al lui Truss la conducerea guvernului. Este de asemenea așteptată din nou candidatura lui Penny Mordaunt. Titulară a Apărării în guvernul lui Theresa May și în prezent lideră a grupului conservatorilor din Camera Comunelor, ea a fost pe poziția a treia în ultimele alegeri interne, iar după ce a fost eliminată și-a exprimat susținerea față de Liz Truss, căreia i-a rămas loială până la anunțul demisiei”, scrie România liberă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că noile Legi ale Justiției, care au fost adoptate recent de Parlament, sunt bune și a arătat că le va promulga dacă vor trece de Curtea Constituțională a României (CCR).

„MCV ține foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile Legi ale Justiției și aici cred că putem să fim optimiști. Sunt legi bune care au ieșit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult, în paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi și dacă evaluările vor fi pozitive așa cum mă aștept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne așteptăm la ridicarea MCV-ului și intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele member”, a spus Președintele Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, notează Agerpres.

Cu toate acestea, USR și Forța Dreptei contestă Legile Justiției în forma votată de Parlament. Deputatul USR, Stelian Ion, a anunțat că au fost finalizate contestațiile pentru Legile Justiției și vor fi depuse la Curtea Constituțională.

„Am finalizat acum câteva momente, împreună cu colegii din Forța Dreptei, contestația la CCR cu privire la cele trei Legi ale Justiției. Aceste legi ne aruncă înapoi cu foarte mulți ani, ne aruncă înapoi în perioada de preaderare, când Adrian Năstase și acoliții săi, Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu, creaseră o caracatiță care sufocase întreaga Justiție. La fel și acum, sub pretextul îmbunătățirii Legilor Justiției și sub ambalajul unei așa-zise reforme, de fapt puterea actuală PSD – PNL duce înapoi Justiția din România. Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forțat la maximum procedura și nu a așteptat avizul Comisiei de la Veneția”, a spus Stelian Ion, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

O decizie similară a fost luată și de parlamentarii independenți, membri ai partidului Forța Dreptei. Demersul este unul comun cu parlamentarii grupului USR, a precizat Antonel Tănase, într-o declarație de presă susținută la Parlament.

„Noi, parlamentarii de dreapta, membri ai Forței Dreptei, am decis ca, împreună cu colegii noștri de la USR, să facem o sesizare de neconstituționalitate pe pachetul Legilor Justiției. Practic, actuala guvernare încearcă, prin acest mecanism de viciere practic a adoptării acestui pachet pe repede înainte, să încerce să păcălească Comisia Europeană cu privire la recomandările pe justiție. În loc să ne apropiem de ridicarea MCV, noi practic prin aceste legi încercăm să acoperim și să ne îndepărtăm de acest deziderat al independenței justiției”, a argumentat deputatul Antonel Tănase, scrie Agerpres.

Tănase a exemplificat că, prin Legile Justiției, „se păstrează în continuare mecanisme politice de numire șefilor de parchete”.

„Un alt element este diminuarea rolului plenului CSM, prin divizarea lui în două CSM-uri mai mici. Prin faptul că Institutul Național al Magistraturii, un organism științific și profesionist, este scos din gestionarea carierei magistraților, iarăși este un element care ne arată că se dorește o politizare și crearea unor mecanisme subiective de numire și de avansare în funcție ale magistraților. Prin faptul că multe prevederi sunt, dacă vreți, controversate în acest pachet, pe noi ne-a făcut să luăm această decizie și să colaborăm la această sesizare împreună cu colegii noștri de la USR”, a mai adăugat Antonel Tănase, scrie Agerpres.

Veste bună pentru profesori! Restanțele din 2017, plătite de la 1 noiembrie”, titrează, România liberă.

„Personalul din învățământul de stat va primi, de la 1 noiembrie, în tranșe, sume restante din sporuri sau majorări salariale pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021. Ministerul Educației dă asigurări că sunt suficienți bani pentru acoperirea restanțelor. (…) Potrivit ministerului nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ, O.U.G. 48/2022 se referă la diferențe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranșe. (…) Pentru ca personalul beneficiar să intre în posesia sumelor cât mai repede, Ministerul Educației a propus inițial termenul de 19 octombrie pentru introducerea datelor și prelucrarea acestora”, relatează România liberă.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Anunțul a fost făcut de eurodeputata olandeză, Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăți civile (LIBE), a Parlamentului European, într-o declarație pentru Agerpres, citată de Cotidianul.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democrații 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluții, noi vrem ca România și Bulgaria să adere imediat la Spațiul Schengen, ați îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puțin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-și asuma responsabilitatea și a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României și a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înțelegeți că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria și România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a declarat Sophia in’T Veld, scrie Cotidianul.

„Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen”, a afirmat, vineri, europarlamentarul Dacian Cioloș.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen și le-am spus asta ferm de fiecare dată și europarlamentarilor olandezi, și premierului Rutte. Voi face asta în continuare. Intrarea în Schengen este o prioritate națională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate și echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism și naționalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar și pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând”, a declarat Cioloș, potrivit unui comunicat al partidului REPER, notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Profesorii vor primi sporurile și majorările salariale restante din anii trecuți was last modified: octombrie 21st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: