Sondaj CURS: 72% dintre românii chestionaţi spun că ţara merge într-o direcţie greşită

25 oct. 2022
Vizualizari: 483

Anul acesta sărbătorim 25 octombrie, Ziua Armatei, cu Premierul Nicolae Ciucă la conducerea Armatei, în calitate de ministru interimar, după ce, luni dimineață, Vasile Dîncu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale. Fostul ministru și-a motivat demisia printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

El (n.n. ministrul Vasile Dîncu) și-a explicat decizia «prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei». Demisia lui Dîncu era deja așteptată în Partidul Social Democrat, după cum au precizat, în urmă cu câteva zile, surse din PSD”, relatează Știrile Protv, despre conținutul acestei postări de pe Facebook a fostului ministru Dîncu.

După demisie, Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu exclude posibilitatea ca social-democrații să renunțe la funcția de ministru al Apărării Naționale în favoarea PNL.

Este posibil orice în politică. (…) Haideți să nu intrăm într-o zonă de supoziții. Eu am spus că este posibil orice, se poate negocia. Întotdeauna când există o coaliție avem și astfel de dialoguri”, a spus Președintele PSD, Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

După demisia ministrului Vasile Dîncu, PSD pare dispus să preia un alt portofoliu în schimbul Ministerului Apărării.

Deputatul PSD Gabriel Zetea a declarat, marți, la RFI, că partidul și-ar asuma conducerea Ministerului Energiei și mâine.

Întrebat dacă PSD și dorește Ministerul Energiei, Gabriel Zetea a răspuns: Acuma, nu că-și dorește, PSD își dorește, sigur, oricare dintre domeniile importante care afectează astăzi economia României și dorește să le conducă și PSD știe că are soluții mult mai bune decât are Virgil Popescu în conducerea Ministerului Energiei. Deci din acest punct de vedere, da, mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei, venind cu soluțiile pe care le spunem deja de doi ani de zile, venind cu o reglementare a pieței, stabilirea unui preț fix pe piața energiei, acum, în acest moment, preț care să ofere predictibilitate mediului economic, care astăzi, având în vedere volatilitatea prețului pe piață, nu poate să-și facă deloc un plan economic”, notează News.ro, citând RFI. 

Demisia ministrului Apărării, Vasile Dîncu, nu este văzută de liberali ca fiind o cale spre noi negocieri politice și spre o remaniere guvernamentală.

Pentru PNL lucrurile sunt mai mult decât clare. Această demisie a domnului Dîncu nu deschide sub nicio formă calea către noi negocieri politice sau calea către o remaniere guvernamentală. Acesta este atributul primului ministru – el decide, cum și când se va face și dacă se va face acest lucru. La fel, nu ne dorim să creăm în acest moment tensiuni sau situații de renegociere politică pentru o eventuală reașezare a ministerelor, ceea ce dorim în acest moment este responsabilitate și stabilitate politică tocmai pentru că ministere invocate – sau hai să ne oprim doar la Apărare – sunt ministere cheie, care în mod evident nu își permit în acest moment sincope în activitate sau în acțiune. Avem un context de securitate și geopolitic extrem de complicat, un context economic greu, iar Ministerul Apărării sau Ministerul Energiei – pentru că a fost invocat – sunt ministere cheie care în mod obligatoriu trebuie să fie conduse de miniștri titulari”, a declarat deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Un sondaj realizat de CURS, creditează PSD cu prima poziție în preferințele electoratului.

Potrivit sondajului, întrebați cu ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 31% dintre români ar pune ștampila pe PSD, 22% ar alege PNL, iar 14% ar merge cu AUR. USR se regăsește pe a patra poziție, cu un scor de 11%, fiind urmat de PMP, cu 4%. REPER, partidul recent fondat de Dacian Cioloș, apare pentru prima oară în sondaje și este cotat cu 3%”, scrie România TV.

La întrebarea dacă în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită, cei mai mulți români, în proporție de 72%, au răspuns că mai degrabă consideră că țara merge într-o direcție greșită. De cealaltă parte, doar 20% dintre cetățeni cred că țara merge într-o direcție bună, în timp ce 8% nu știu sau nu răspund la această întrebare”, mai arată România TV.

 Congresmeni din aripa stângă a Partidului Democrat i-au cerut Președintelui Joe Biden, care a delocat miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei în fața invaziei ruse, să sporească eforturile diplomatice și să angajeze negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului”, transmite AFP, preluată de Agerpres și citată de România liberă.

Vă îndemnăm să însoțiți sprijinul economic și militar pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv și să rog vă dublați eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului”, au spus aleșii în scrisoarea lor, arătând clar că sunt împotriva invaziei „ilegale și scandaloase” a Ucrainei și că orice soluție ar urma să fie aprobată de Kiev”, scrie România liberă.

„Dar, în calitate de parlamentari responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiți în asistență militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile”, au adăugat democrații din SUA, mai arată România liberă.

Aleșii i-au cerut Președintelui Biden „să desfășoare eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate și încetării focului, să se angajeze în discuții directe cu Rusia și să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate european acceptabil pentru toate părțile”, mai scrie România liberă.

Moscova a acuzat luni țările occidentale, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că i-au «furat practic» rezervele de aur și de valută prin intermediul sancțiunilor impuse împotriva sa”, informează Reuters, citat de Libertatea.

Întrebat de reporteri, despre propunerea Uniunii Europene de a transfera în Ucraina activele rusești înghețate, Dmitri Peskov a spus: „În general, o mare parte din activele noastre au fost practic furate de anumite țări occidentale”, scrie Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Sancțiunile occidentale fără precedent adoptate împotriva Moscovei au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Vladimir Putin să trimită trupe în Ucraina, pe data de 24 februarie. Afirmația purtătorului de cuvânt al Președinției ruse vine după ce, săptămâna trecută, șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că blocul comunitar ar trebui să ia în considerare transferarea rezervelor rusești înghețate către Ucraina”, mai arată Libertatea.

Rishi Sunak este nominalizat pentru postul de Premier al Regatului Unit.

Sunak, în vârstă de 42 de ani și fost ministru de finanțe, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puțin de două luni. Rishi Sunak va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană și cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani. Aceasta va fi, de asemenea, prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie după moartea reginei Elisabeta a II-a”, scrie România liberă.

„Nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu o provocare economică profundă.(…) Acum avem nevoie de stabilitate și de unitate, iar eu voi face din reunirea partidului nostru și a țării mele cea mai mare prioritate”, a declarat Sunak, scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Sondaj CURS: 72% dintre românii chestionați spun că țara merge într-o direcție greșită was last modified: octombrie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: