România îşi face stocuri de gaze naturale

28 iun. 2022
Vizualizari: 480

În timp ce Europa resimte tot mai mult criza economică și majorarea prețurilor la carburanți și gaze naturale, premierul Nicolae Ciucă anunță că, până la 1 noiembrie, depozitele de gaz ale României vor fi încărcate la 80% din capacitate, fiind pline în proporție de 40%.

 „Știți foarte bine că există o decizie la nivelul Uniunii Europene și fiecare țară membră trebuie să intre în iarnă cu 80 la sută din capacitatea de depozitare. În momentul de față, într-adevăr, suntem puțin peste 40, 41%. Angajamentul nostru față de noi, în primul rând și față de Uniunea Europeană, este ca până la 1 august să avem în depozite 46%, până la 1 septembrie – 57%, până la 1 octombrie – 66% și până la 1 noiembrie – 80%. Ca atare, în următoarea lună avem toate premisele să putem să ducem în depozitele de gaz încă cinci la sută. Prin sporirea producției, în momentul de față, așa cum am văzut pe tabloul de comandă, prin această stație se introduc în rețea peste trei milioane de metri cubi de gaz”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă, scrie News.ro.

Prezent la conferința de presă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a completat, afirmând că gazele în depozite vor fi cel puțin la nivelul anului trecut.

„Față de anul trecut suntem cu 200 de milioane de metri cubi mai mult în depozite. (…) Când am luat aceasta în calcul acești 80 la sută nu am luat în calcul exploatarea de la Black Sea Oil and Gas.Deci vă asigur că vom avea gaze în depozite cel puțin la nivelul anului trecut, unde am avut 80 la sută și am rămas cu 700 de milioane de metri cubi în stoc”, a explicat ministrul Virgil Popescu, mai arată News.ro.

Noul partid REPER, înființat de Dacian Cioloș, a fost lansat, de către copreședinții Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, în prezent eurodeputați, împreună cu zece parlamentari care s-au alăturat acestui proiect.

„Reînnoim proiectul european al României, este un proiect politic în care credem. (…) REPER este un proiect politic centrist, liberal, pro-european, foarte bine ancorat în valorile europene, în tot ceea ce ne oferă ca perspectivă de bunăstare și de pace și de prosperitate în UE. Este în același timp și un proiect politic care se vrea, de la început, din prima etapă, foarte bine ancorat în nevoile societății”, a precizat Ramona Strugariu într-o conferință de presă susținută la Parlament, scrie Replica Online.

Dragoș Pîslaru a precizat că fiecare politică publică pe care REPER o va dezvolta va fi pentru oameni.

„De aceea nu trebuie să fie o surpriză pentru nimeni că una dintre prioritățile fundamentale ale acestui partid este educația, dar nu o educație pe hârtie, ci pur și simplu de a rezolva două probleme fundamentale unde România este pe ultimul loc în Europa – abandonul școlar în rândul copiilor și analfabetismul funcțional. (…) Este nevoie de responsabilitate în politică și de asumarea unor proiecte pe termen lung. (…) Tinerii au fost cei mai loviți în pandemie, tinerii sunt pentru noi o prioritate”, a explicat Pîslaru, scrie Replica Online.

„Nu trebuie neapărat să mimăm sau să putem replica o țară ca afară, ci ne dorim ca noi, aici, să putem construi ca români, și europeni deopotrivă, un destin mai bun, să ne putem mândri cu ceea ce construim împreună. (…) Diferența fundamentală între acest proiect și ceea ce a fost în trecut este că acest partid nu este sugrumat în jurul a doi oameni, copreședinți”, a adăugat Pîslaru.

Liderii G7 au convenit să analizeze introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a finanța războiul în Ucraina.

„Uniunea Europeană va analiza împreună cu partenerii internaționali modalități de reducere a prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor la import, se arată într-o secțiune a comunicatului final G7”, notează Reuters, citat de Digi 24.

„Oficialii precizează că asta înseamnă plafoane atât pentru petrol, cât și pentru gaze.Liderii G7 au dezbătut un plafon global pentru prețul energiei rusești pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma invadării Ucrainei, care a dus la creșterea bruscă a prețului petrolului și gazelor. Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut în mai, chiar dacă sancțiunile i-au redus Rusiei volumele de export, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie. Statele Unite au fost primele care au cerut un mecanism care să limiteze prețul plătit de alte țări pentru petrolul rusesc”, arată Digi 24.

Rusia anunță că ofensiva sa în Ucraina se va termina când autoritățile ucrainene vor capitula.

„Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităților naționaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele și trebuie să pună în aplicare toate condițiile stabilite de Rusia”, declară un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie News.ro.

„Atunci totul se va termina într-o singură zi”, a mai spus Dmitri Peskov, mai arată News.ro.

Presa mai scrie că ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, s-a întâlnit cu liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, pentru se asigura că nici Republica Moldova, nici Ucraina nu vor fi ținta unor atacuri lansate de pe teritoriul Transnistriei.

Krasnoselski i-a declarat ambasadorului Regatului Unit că nu dorește ca Transnistria să fie implicată în războiul din Ucraina.

„Dacă Transnistria va fi provocată și atrasă într-un conflict militar, acest lucru va fi fatal pentru pacea din Europa”, a susținut liderul separatiștilor de la Tiraspol, scrie România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Punctul de vedere al Marii Britanii a fost precizat printr-un comunicat transmis pe internet.

„Astăzi, 27 iunie, Ambasadorul Britanic Steven Fisher a vizitat Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova, unde s-a întâlnit cu liderul Transnistrean Vadim Krasnoselsky și cu negociatorul șef Vitali Ignatiev. Subiectul de bază al discuție a fost impactul invaziei ruse împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, inclusiv a regiunii Transnistrene”, a anunțat Ambasada Regatului Unit, mai notează România liberă.

„Despre situația din Transnistria s-a discutat și la întâlnirea dintre președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a avertizat că, dacă Transnistria ar ataca Ucraina, Ucraina va răspunde cu «o lovitură»”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

România își face stocuri de gaze naturale was last modified: iunie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: