Florin Cîţu: „Este un risc real de a avea o creștere a prețului energiei electrice la iarnă”

20 aug. 2021
Vizualizari: 601

Așa cum mai mulți analiști economici au avertizat, iarna anului 2021 vine cu riscuri majore pentru populație. Premierul Florin Cîțu a spus, joi seară, că există un risc real de a avea o creștere a prețului la energie la iarnă și, pe lângă grăbirea termenelor pentru Legea Consumatorului Vulnerabil, prim-ministrul a spus că se iau în calcul și alte compensații pentru familiile cu venituri medii.

„Încercăm să ne mutăm spre energie verde, iar viteza cu care te miști spre energie verde înseamnă să închizi sursele de energie pe care le ai, care poluează, dar și costuri. De exemplu, dacă noi închidem mai repede facilitățile pe care le avem astăzi de a produce energie care poluează s-ar putea să avem o problemă de capacitate de producție și să trebuiască să importăm mai mult. Astăzi importăm net energie electrică și de aceea suntem dependenți de prețul internațional”, a spus premierul Florin Cîțu, joi seară, la TVR 1, scrie Cotidianul.

„Pentru finalul acestui an există acest risc real și trebuie să fim foarte onești și transparenți. Este un risc real de a avea o creștere a prețului la iarnă. Am cerut și ministrului Energiei și voi avea o discuție și în coaliția de guvernare să grăbim legea consumatorului vulnerabil. (…) Ea intra în vigoare de anul viitor, din octombrie parcă. Aș vrea să aduc totul la 1 ianuarie 2022. Dar nu ajunge. Am venit cu o soluție pentru că doar legea consumatorului vulnerabil nu ajunge. Prețurile s-ar putea să aibă impact pentru foarte multe familii din România, familii cu venit mediu și atunci trebuie să găsim o soluție pentru această iarnă. Sunt soluții la care mă gândesc pentru această iarnă de a reduce factura pe care acești oameni o vor plăti. Sunt tot felul de compensări. O parte din factură să o susținem de la bugetul de stat. Cred că este un an special cu această creștere a prețului care a venit și e mai mare decât media”, a mai spus Cîțu, notează Cotidianul.

Evident, scumpirea prețului energiei se va reflecta și în celelalte prețuri, fapt ce duce la diminuarea puterii de cumpărare a românilor.

Dacă un sondaj prezentat cu puțin timp în urmă, realizat de publicația Politico, arăta că PNL a ajuns la 18% în intenția de vot a electoratului român (față de 25,2% la alegerile din 2020), iar PSD – la 34% (față de 28,9% în 2020), cel mai nou sondaj IRES, realizat în perioada 16-19 august, pe un eșantion de 1.006 persoane, oferă o perspectivă mult mai bună pentru liberali.

„Conform sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 35% ar vota cu PSD și 27% cu PNL. PSD (Partidul Social Democrat) – 35%, PNL (Partidul Național Liberal) – 27%, USR-PLUS – 14%, PMP (Partidul Mișcarea Populară) – 2%, UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 5%, Partidul Pro România – 2%, ALDE (partidul Alianța Liberalilor și Democraților) – 1%, AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) – 14%, Candidat independent – 1%, Alt răspuns – 1%”, relatează Cotidianul.

La mai puțin de o lună de deschiderea școlilor, ministrul Sorin Cîmpeanu prezintă o statistică a elevilor și cadrelor didactice care s-au vaccinat, până în acest moment.

„Aș vrea să vă anunț că la acest moment avem 30.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani vaccinați, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă 12-15 ani și 145.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani, reprezentând o pondere de 20% din tinerii din această categorie de vârstă. Ambele situații sunt sub media națională. Totuși, personalul din învățământ este vaccinat într-o proporție de peste 60%, adică dublu, mai mult decât dublul mediei naționale. Este unul din lucrurile care îmi întăresc convingerea că în școli vom beneficia de o siguranță sanitară mai accentuată decât în alte medii”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de joi a Guvernului, scrie News.ro.

„Ministrul a mai spus că sprijină organizarea de centre de vaccinare în școli cu trei condiții: să existe cabinet de medicină școlară, să existe cadre medicale și infrastructură care să asigure separarea fluxurilor celor care se vaccinează de a celor care sunt în școli pentru activitățile didactice curente”, mai arată News.ro.

Presa scrie despre alte vaccinuri donate de România. Statul român donează Republicii Coreea 450.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 livrate de compania Moderna, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, în ședința de joi.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat joi o hotărâre privind acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Coreea, în vederea gestionării epidemiei de COVID-19. Ajutorul umanitar constă în acordarea a 450.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania Moderna”, anunță Ministerul Sănătății, scrie Cotidianul.

Ziarul Capital scrie despre un studiu publicat joi, 19 august 2021, de către cercetătorii Universității Oxford, potrivit căruia eficiența împotriva COVID-19 a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech scade mai repede decât cea a serului AstraZeneca.

„Cercetătorii de la Oxford au explicat faptul că două doze de Pfizer-BioNTech au o eficiență mai mare împotriva infecțiile, însă această scade mai repede, comparativ cu două doze de AstraZeneca-Oxford. (…) Studiul este bazat pe rezultatele unui sondaj realizat de Oficiul Național pentru Statistici din Marea Britanie, care a derulat, la întâmplare, teste PCR din decembrie 2020 până luna aceasta. (…) Rezultatele studiului au fost publicate în timp ce Israelul administrează deja doza suplimentară de Pfizer, după ce 58% din populație a primit deja două doze din acest vaccin. Cercetarea Oxford a mai descoperit că protecția a fost mai mare în cazul celor care au fost deja infectați cu SARS-CoV-2”, scrie Capital.

„Studiul a examinat două grupuri de peste 300.000 de oameni cu vârste mai mari de 18 ani, mai întâi în perioada dominată de varianta Alpha a coronavirusului, apărută în Kent, apoi, din luna mai, când Delta a devenit varianta dominantă. Studiul a confirmat că vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva Delta, care a fost descoperită în India”, mai notează Capital.

Seară frumoasă!

Florin Cîțu: „Este un risc real de a avea o creștere a prețului energiei electrice la iarnă” was last modified: august 20th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: