România cumpără 200 de rachete pentru sistemele Patriot, în valoare de peste 1 miliard de euro
2024 debutează cu o nouă ofensivă rusă pe frontul de est al Ucrainei. Generalul David Petraeus, fost director al Agenției Centrale de Informații (CIA), a avertizat într-un interviu pentru CNN că dacă Vladimir Putin își îndeplinește obiectivele în Ucraina, atunci Rusia „va lua la țintă” Republica Moldova sau unul dintre statele baltice.
„Dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată la țintă, poate unul dintre statele baltice sau altele. Henry Kissinger, înaintă să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu asta”, a spus fostul șef al CIA, notează Gândul.
„Există o majoritate bipartită foarte puternică în Senat, și de asemenea destul de substanțială în Cameră, care vrea să aprobe ajutorul pentru Ucraina. Însă dinamica din cadrul Camerei (Reprezentanților) este cea care îngreunează demersul. (…) Cred că acest lucru se va rezolva. Întrebarea este «Când?». Cât va mai putea continua Ucraina înainte să putem reporni motoarele, având deja o sumă foarte substanțială oferită – 44 miliarde de dolari nu este ceva trivial – însă este și foarte accesibilă. Luați în considerare faptul că este pe doi ani de zile, în care avem un buget al apărării de 1,7 mii de miliarde de dolari. Este foarte necesară aceasta, o chestiune cât se poate de «bun versus rău»”, a adăugat Petraeus, mai scrie Gândul.
Noul context determină Japonia să ofere un ajutor Ucrainei, destinat apărării în fața ofensivei ruse. Ministrul de externe japonez, Yoko Kamikawa, a promis sprijin duminică Ucrainei, în cursul unei vizite la Kiev.
„Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferință de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina. Acești bani vor fi dedicați apoi pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor fi folosiți pentru sisteme de detectare de drone. Japonia sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse și, de asemenea, s-a aliniat la sancțiunile occidentale impuse Rusiei”, mai scrie România liberă.
Bucureștiul anunță achiziționarea de rachete pentru sistemele PATRIOT.
„Ministerul Apărării Naționale (MApN) va achiziționa 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat”, informează un comunicat al MApN, notează Cotidianul.
„În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa 200 de rachete PAC-2 GEM-T. MApN a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale Armatei României fiind de 1,09 miliarde de euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS”, mai scrie Cotidianul.
„Uniunea Europeană ar trebui să își formeze propria armată combinată care ar putea juca un rol în menținerea păcii și în prevenirea conflictelor”, a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, potrivit Reuters, scrie News.ro.
„Dacă vrem să fim apărători ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o precondiție fundamentală pentru a putea avea o politică externă europeană eficientă”, a declarat Antonio Tajani în interviul publicat duminică, mai arată News.ro.
„Într-o lume cu actori puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia – cu crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific – cetățenii italieni, germani, francezi sau sloveni nu pot fi protejați decât de ceva care există deja, și anume Uniunea Europeană”, a adăugat ministrul italian de Externe”, mai scrie News.ro.
În timp ce sistemul sanitar se pregătește de o grevă, anunțată pentru luna februarie, USR cere Guvernului să deblocheze „de urgență” posturile din spitale, arătând că există un deficit estimat la peste 20.000 de asistenți și personal medical auxiliar și la aproximativ 8.000 de medici, la nivelul întregii țări.
„Situația dramatică de la Spitalul de Copii «Dr. Victor Gomoiu» din Capitală, unde Camera de gardă riscă să fie închisă din lipsă de personal, este rezultatul deciziilor proaste ale Guvernului PSD-PNL și, din păcate, e doar un caz punctual dintr-o listă mai lungă de probleme similare. USR cere premierului Marcel Ciolacu și partidelor din coaliția de guvernare să nu își mai bată joc de pacienții și de cadrele medicale din România și să deblocheze de urgență posturile din spitale, astfel încât copiii, părinții, gravidele și vârstnicii să beneficieze de serviciile medicale de care au atâta nevoie”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Uniunea Salvați România, scrie Agerpres.
Despre rezolvarea rapidă a problemei medicilor rezidenți vorbește și premierul Marcel Ciolacu.
„Chiar dacă avem în față un an electoral deosebit de important, mi-aș dori să nu promitem nimic din cee ce nu putem să îndeplinim. Trebuie să continuăm să punem România și românii pe primul loc în toate deciziile noastre. (…) Pe de altă parte, tot ca o prioritate în acest început de an vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară. De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină în Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, și Ministerul Finanțelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid”, a spus premierul Ciolacu la începutul ședinței de Guvern, mai notează Agerpres.
„Biserica Romano-Catolică ar trebui să se «gândească serios» la posibilitatea de a permite preoților să se căsătorească”, a declarat un înalt oficial al Vaticanului și consilier al Papei Francisc într-un interviu publicat duminică, relatează Reuters, scrie News.ro.
„Este probabil prima dată când spun acest lucru în mod public și va suna ca o erezie pentru unii oameni”, a declarat pentru Times of Malta arhiepiscopul Charles Scicluna din Malta, care este și secretar adjunct în cadrul biroului doctrinar al Vaticanului, mai arată News.ro.
„Papa Francisc a exclus orice șansă ca el să schimbe regula romano-catolică potrivit căreia preoții trebuie să fie celibatari”, mai notează News.ro.
„Grecia a redeschis palatul antic în care Alexandru cel Mare a devenit rege al Macedoniei în urmă cu aproximativ 2.400 de ani, după ce a fost supus unei restaurări”, transmite CNN, citat de România liberă.
„Este locul în care Alexandru cel Mare a fost încoronat rege, la scurt timp după asasinarea tatălui său, pentru a-și începe campania glorioasă”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la ceremonia de deschidere, mai scrie România liberă.
„Restaurarea locului de naștere al unui imperiu atât de impresionant nu a fost o sarcină ușoară. Guvernul grec a avut nevoie de 16 ani, și de peste 20 de milioane de euro (21,9 milioane de dolari), potrivit Ministerului grec al Culturii”, mai notează România liberă.
Seară liniștită!