Un nou control ANPC în bănci

1 aug. 2023
Vizualizari: 301

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat, luni, zece măsuri care se vor aplica până la finalul anului pentru a reduce deficitul bugetar cu 6 miliarde de lei.

Libertatea prezintă cele zece măsuri propuse de Guvernul Ciolacu pentru reducerea cheltuielilor bugetare dintre care menționăm: „Reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți); Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut; Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere; 5. Comasarea între instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor, descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții. În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5. Indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunța, luni, că a demarat o amplă acțiune de control în sistemul bancar.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii țări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărțită în mai multe secțiuni. Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaței de Urgență 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent”, transmite ANPC într-un comunicat de presă, scrie Cotidianul.

„Astfel, actuala tematică națională de control urmărește, în principal, verificarea modalității prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit și au acordat și derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale și a celor specifice activității, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilității de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) și a combaterii practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, fără a se limita la acestea”, a mai precizat ANPC, notează Cotidianul.

„Polonia a decis să prelungească interzicerea importului de cereale ieftine din Ucraina vecină după 15 septembrie, dată până la care este în vigoare măsura, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski la postul național de radio”, transmite DPA, scrie România liberă.

„Membrii estici ai UE, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, cu aprobarea Bruxelles-ului, și-au închis piețele pentru grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui din Ucraina până la 15 septembrie, în încercarea de a-și proteja propriile sectoare agricole. Reuniți la 19 iulie la Varșovia în prezența premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, miniștrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puțin până la finalul acestui an”, relatează România liberă.

„În cazul în care interdicția susținută de UE nu va fi prelungită, Polonia o va continua în mod independent”, a declarat Kaczynski, citat de agenția de presă poloneză PAP, mai notează România liberă.

„Cercetătorii din Israel au reușit să distrugă celulele canceroase apărute în urma unui cancer sangvin (mielom multiplu) folosind un medicament bazat pe ARN și livrat în celulele prin intermediul unor nanoparticule lipidice, a anunțat duminică Universitatea din Tel Aviv, informează Xinhua”, scrie Agerpres.

„Folosind în premieră mondială această metodă, oamenii de știință au distrus 90% din celulele canceroase de mielom multiplu în condiții de laborator și 60% în experimente realizate pe țesuturi umane prelevate de la pacienți internați la Rabin Medical Center”, a anunțat universitatea israeliană într-un comunicat, notează Agerpres.

„În cadrul acestei cercetări, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Advanced Science, cercetătorii au dezvoltat nanoparticule bazate pe lipide similare celor folosite în vaccinurile anti-COVID-19, care conțin molecule de ARN ce suprimă gena CKAP5 și care codifică proteina 5 asociată citoscheletului. Prin inhibarea acestei proteine, celula canceroasă nu mai poate să se dividă și, în cele din urmă, este ucisă”, mai arată Agerpres.

28 de mine au fost descoperite în apropiere de una din cele mai aglomerate plaje de lângă Istanbul.

„Autoritățile au închis plaja Sofular din stațiunea Șile de la Marea Neagră de lângă Istanbul, Turcia, unde au găsit 28 de mine neexplodate. Obuzele au fost găsite la 10 metri de la țărm.Obuzele găsite vor fi neutralizate miercuri. Scafandrii continuă să exploreze fundul mării de lângă plaja Sofular care rămâne închisă”, scrie Evenimentul Zilei.

„Deocamdată nu se cunoaște cum au ajuns minele acolo și nici cine sunt producătorii. Experții militari din Rusia s-a grăbit să găsească o explicație, comentând pentru presa afiliată Kremlinului că plaja turcească ar putea fi închisă din cauza minelor ucrainene aflate în derivă”, mai arată Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

 

Un nou control ANPC în bănci was last modified: august 1st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: