Pace sau război

21 ian. 2022
Vizualizari: 756

La București, prima pagină a presei este ținută de evoluția grevei angajaților Societății de Transport București (STB). Angajații STB au intrat, joi dimineață, în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri.

„Directorul societății, Adrian Criț, vorbește de interesele personale ale unui lider de sindicat, dar și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei. STB are 10.600 de angajați”, relatează Cotidianul.

Tribunalul București a declarat greva ilegală, iar conducerea STB le-a transmis să revină la lucru.

„Tribunalul București, care a spus că această grevă este ilegală și a spus că trebuie reluată activitate, deci este o hotărâre a instanței care poate să fie atacată cu apel, dar până atunci este executorie. (…) Pentru ca lucrurile să fie și mai oficiale, mâine dimineață (vineri dimineață – n.r.), adică un executor judecătoresc, care are un rol de autoritate de comunicare și de îndeplinire a hotărârilor judecătorești, se va prezenta la autobază și la depou și va înștiința oficial că există această hotărâre executorie și că cine nu respectă săvârșește o infracțiune în mod individual. Da, deci nu mai este în contextul de azi dimineață, în care niște oameni au putut să pretexteze că este un protest spontan, individual, dar și noi știm și avem toate dovezile și am făcut plângeri penale pentru asta, că a fost organizat de liderii de sindicat, mai precis pe domnul Petrariu”, a declarat, la TVR, primarul capitalei, Nicușor Dan, mai notează Cotidianul.

Digi24 consemnează și declarația directorului STB, Adrian Criț.

„Suntem în aceeași situație ca ieri. Suntem deschiși dialogului, ne cerem scuze bucureștenilor. Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situație. Sentința judecătorească e executorie. Angajații să înțeleagă că își periclitează locul de muncă. Cineva, cu bună știință, a încălcat contractul colectiv de muncă. Fiecare angajat să apeleze la conștiința proprie. Pe traseu sunt trei vehicule. Executorii judecătorești merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afișarea deciziei”, a afirmat directorul Adrian Criț, mai notează Digi24.

Situația de la granița Ucrainei continuă să îngrijoreze. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că UE va răspunde cu sancțiuni economice masive pentru Rusia dacă va invada Ucraina.

„Dacă situația se deteriorează, dacă vor exista alte atacuri la adresa integrității teritoriale a Ucrainei, vom răspunde cu sancțiuni economice și financiare masive. Comunitatea transatlantică rămâne fermă în acest sens”, a spus Ursula von der Leyen în deschiderea Forumului Economic Mondial, scrie România liberă.

Digi24 scrie despre situația Germaniei în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

„«Germania este între ciocan și nicovală», consideră Marcel Dirsus, de la Institutul pentru politici de securitate al Universității din Kiel. «Guvernul Scholz vrea să-i mulțumească pe americani pentru că ei sunt cei mai importanți aliați ai Germaniei din afara Europei. Însă nici nu vrea să-i supere pe ruși. Acest lucru e greu de făcut»”, relatează Digi24, citând Reuters.

„Cancelarul Olaf Scholz s-ar confrunta cu presiuni din partea Statelor Unite și a altor aliați occidentali pentru a răspunde unei invazii prin oprirea intrării în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, recent finalizat, care urmează să transporte gaz din Rusia spre Germania. Însă, o astfel de decizie ar risca să exacerbeze o criză de gaze în Europa, pusă aproape unanim pe seama unui deficit de livrări din Rusia și care a provocat o creștere considerabilă a prețurilor. Creșterea explozivă a prețurilor a lovit puternic companiile și consumatorii din regiune, nu în ultimul rând, muncitorii cu venituri scăzute din Germania pe ale căror voturi se bazează social-democrații (SDP) lui Scholz”, notează Digi24.

Trezoreria Statelor Unite a impus sancțiuni pe numele a patru actuali și foști oficiali guvernamentali ucraineni despre care spune că sunt implicați într-o presupusă conspirație a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Concret, SUA acuză că serviciile de informații ruse au încercat să recruteze oficiali guvernamentali ucraineni pentru a prelua puterea în Ucraina și a coopera cu forțele de ocupație ruse”, relatează The Guardian, citat de Libertatea.

„Vizați sunt doi membri ai Parlamentului ucrainean și doi foști oficiali despre care SUA au spus că ar fi fost implicați în presupusa conspirație, care a presupus discreditarea actualului Guvern al Președintelui Vladimir Zelenski. Cei doi parlamentari asupra cărora SUA au aplicat sancțiuni sunt Taras Kozak și Oleg Voloshyn, ambii membri ai unui partid pro-rus condus de Victor Medvedchuk, un oligarh care se află în arest la domiciliu în Ucraina din luna mai, acuzat de trădare. Pe lista de sancțiuni se mai află un fost oficial ucrainean, Vladimir Oliynyk, care locuiește acum în Rusia. El este acuzat că a lucrat «la îndrumarea FSB pentru a culege informații despre infrastructura critică ucraineană». Al patrulea bărbat este Vladimir Sivkovici, fost secretar adjunct al Consiliului de securitate și apărare națională ucraineană”, mai scrie Libertatea.

Atenția opiniei publice se îndreaptă spre Geneva, acolo unde înalți diplomați din Rusia și Statele Unite urmează să se întâlnească și să discute despre situația de la granița Ucrainei. Practic, întâlnirea ar putea aduce pacea sau războiul în Ucraina.

„Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuții cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după o vizită în mai multe țări europene, menită să consolideze angajamentele aliaților americani de a sancționa Rusia dacă aceasta va face o invazie în Ucraina. Speranțele Washingtonului de a construi un front de opoziție față de Moscova au fost complicate de o declarație a președintelui american Joe Biden, care a estimat că Rusia va «intra» în Ucraina și a avetizat că Moscova va plăti scump acest lucru”, relatează Digi24.

Seară frumoasă!

Pace sau război was last modified: ianuarie 21st, 2022 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: