Test PCR românesc, mai performant

15 nov. 2021
Vizualizari: 363

Negocierile dintre PNL și PSD au continuat și duminică. La sfârșitul negocierilor, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Președintele Iohannis este îndreptățit, prin Constituție, să desemneze premierul și că acestuia îi vor fi propuse două variante.

„Urmează să mergem la Președintele României cu două variante și să stabilim. Știți foarte bine că Președintele României este îndreptățit, prin Constituție, să desemneze prim-ministrul. (…) Este varianta, prima – prin rotație, președinții celor două partide. Vom vedea și varianta agreată de către Președinte. (…) Eu aș dori ca fiecare să ne respectăm atribuțiile constituționale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am”, a precizat președintele PSD, Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Și premierul interimar Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, duminică, după o nouă rundă de negocieri PNL-PSD la Palatul Parlamentului, că se va merge la Președintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier din partea celor două partide.

„În ceea ce privește premierul, noi am discutat, vom merge la domnul Președinte cu câteva variante și apoi vom veni și le vom anunța public. (…) Decât să apară tot felul de informații pe surse, când avem o concluzie, vom prezenta”, a precizat președintele PNL, Florin Cîțu, mai arată Agerpres.

Liderul PNL a explicat că nu a fost stabilită o dată pentru întâlnirea cu Președintele.

„Încă nu avem o dată. Astăzi, mâine va trebui rezolvată problema premierului. Sunt mai multe variante de premier. (…) Vom face o ședință la partid pentru a aproba forma finală a programului de guvernare. Noi am agreat că mâine va fi forma finală a programului de guvernare. După aceea, urmează protocolul coaliției de guvernare”, a subliniat Florin Cîțu, mai scrie Agerpres.

Comisia Europeană a decis, vineri, să trimită, din nou, România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea obligațiilor privind depozitele de deșeuri.

„Conform acestei hotărâri, România avea obligația să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare. Curtea a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la 68 de depozite de deșeuri. Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității, susțin reprezentanții Ministerului Mediului”, notează Cotidianul.

„Este o lecție dură pe care o primim astăzi de la Comisia Europeană, însă nicidecum una neașteptată. Privind în urmă la această procedură, începută în 2012, pot spune chiar că autoritățile europene au fost excesiv de îngăduitoare și ne-au acordat toate șansele posibile să ne îndeplinim obligațiile, asumate de țara noastră prin Tratatul de Aderare. Cetățenii României trebuie să știe că Guvernul și Ministerul Mediului nu vor permite ca aceste eventuale sancțiuni financiare să fie plătite de la bugetul de stat, adică din buzunarele lor. Aplicarea principiului este singura soluție, așadar, ne vom întoarce împotriva deținătorilor acestor depozite și îi vom trage la răspundere”, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului, arată Cotidianul.

Cercetătorii din Iași au creat un test PCR care depistează cu ce tulpină a virusului este infectat pacientul, dar și în ce stadiu se află boala.

„Specialiștii care s-au ocupat de crearea testului spun că are precizie de 100%. El este destinat doar spitalelor și a fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat. (…) Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum. Testul are capacitatea de a detecta simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale SARS-CoV-2 și una de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare. Totodată, conține și o schemă de interpretare a rezultatelor”, relatează Adevărul.

Presa scrie că Israel a anunțat că începe vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani.

„Experții susțin că imunizarea copiilor între 5 și 11 ani aduce beneficii mai mari. Astfel, autoritățile au decis să aprobe vaccinul pentru această categorie de vârstă. Anunțul a fost făcut de ministerul israelian al Sănătății, potrivit Global News. Testele clinice au demonstrat o eficiență de 90,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, la copiii vaccinați cu Pfizer. De asemenea, specialiștii au observat și o reducere a transmiterii virusului în rândul populației. Ministerul a transmis că zilele următoare va fi anunțată data de la care se începe vaccinarea copiilor”, scrie România liberă.

„Americanii au lansat, la începutul lunii noiembrie, o campanie de vaccinare cu serul de la Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani. De asemenea, China, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia și Columbia încep vaccinarea copiilor sub 12 ani, cu vaccinuri chinezești”, mai notează România liberă.

Seară frumoasă!

Test PCR românesc, mai performant was last modified: noiembrie 15th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: