Un nou premier desemnat de Preşedinte: Nicolae Ciucă

21 oct. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 127

Președintele Klaus Iohannis a nominalizat, joi, pe actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, propus de PNL pentru funcția de premier.

„Am fost foarte mulțumit și bucuros că Partidul Național Liberal a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă, aici prezent. Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a anunțat Președintele Iohannis, scrie News.ro.

„Acum criza politică trebuie să se încheie! Acum este nevoie de un Guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români! Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil”, a mai spus Președintele Klaus Iohannis, notează News.ro.

News.ro reține și declarația premierului desemnat, Nicolae Ciucă.

„Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern, în deplinătatea sa, să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde”, a declarat Nicolae Ciucă, mai arată News.ro.

Adevărul consemnează declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, în legătură cu nominalizarea lui Nicolae Ciucă.

Alpha Phone POS aduce profesioniștilor din domeniul juridic 12 luni cu zero comision de administrare la pachetele Alpha Professional

Am luat act de propunerea PNL. Ciucă este un militar excepțional, care a muncit și poate e singurul militar care a lucrat și a fost în teatrele de război, a condus trupe în teatrele de război și am respect pentru orice militar, din acest punct de vedere, sigur, lucrurile sunt simple și clare. Pe palierul politic e o problemă și acest lucru trebuie spus, mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în țările democratice, niciun militar, fost militar, în retragere, nu a condus Guvernul. De aceea avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung, suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al premierului interimar. În cazul în care Președintele îl va desemna pe Ciucă probabil că vom discuta și cu el, dacă va dori acest lucru și vom vedea care sunt prioritățile și cum dorește să conducă un Guvern”, a declarat Kelemen Hunor cu privire la propunerea PNL pentru formarea unui nou Guvern, scrie Adevărul.

Presa scrie că viitorul cabinet minoritar Ciucă depinde de susținerea PSD în Parlament. O va primi sau nu?

„Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după discuțiile de la Cotroceni cu Președintele Klaus Iohannis, că «se dorește o conturare din nou a unui Guvern de dreapta», dar că va purta discuții cu prim-ministrul desemnat, după ce Președintele va lua o decizie. Șeful PSD a spus că formațiunea pe care o conduce «va discuta cu PNL când PNL își schimbă decizia că nu discută cu PSD»”, relatează Digi24.

Ciolacu a mai spus și că, deși consideră că alegerile anticipate sunt singura soluție de ieșire din criză, ele nu sunt acum o soluție plauzibilă.

„Cred, în continuare, că alegerile anticipate sunt singura soluție de ieșire din criză, dar suntem conștienți și eu și dvs. și românii că, în acest moment, nu se pot face alegeri anticipate, când avem peste 500 de decese”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Digi24.

Nominalizarea Președintelui și formula guvernamentală anunțată au luat prin surprindere USR, care a anunțat că nu va susține Guvernul Ciucă.

„Nu putem să susținem un Guvern minoritar, atâta timp cât există posibilitatea să construim un Guvern majoritar. (…) Noi votăm un Guvern din care să facem parte. România are nevoie de un Guvern cu puteri depline, iar un Guvern minoritar nu poate asuma niște decizii clare în Parlament. Noi dintr-o astfel de majoritate ne dorim să facem parte”, a spus Dacian Cioloș, scrie News.ro.

Deputatul George Simion, copreședinte al AUR, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni cu Președintele, că partidul său nu o să susțină varianta Nicolae Ciucă ca premier.

„Nu o să susținem varianta lui Nicolae Ciucă ca premier, Marcel Ciolacu ca președinte al Camerei Deputaților și Florin Cîțu ca președinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marșeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis. (…) Dacă nu va obține o majoritate pentru Nicolae Ciucă, noi o să inițiem procedurile de suspendare. Acum, mingea este la PSD”, a precizat Simion, scrie Agerpres.

„Președintele Iohannis ne-a transmis că propunerea de prim-ministru va fi generalul Nicolae Ciucă. Noi am înaintat o altă propunere astăzi la Cotroceni și Președintele are pe masă două alegeri. I-am pus în vedere lui Klaus Iohannis faptul că, dacă și această propunere nu întrunește o majoritate parlamentară, AUR va iniția suspendarea Președintelui. Am să merg cu propunerea unui prim-ministru independent sau altă persoană din afara partidelor politice”, a mai susținut Simion, mai arată Agerpres.

România liberă scrie cum ar putea arăta Guvernul Ciucă și ce nume sunt vehiculate pentru conducerea ministerelor: „Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educației, Dan Vîlceanu – Ministerul de Finanțe, Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției, Nelu Tătaru – Ministerul Sănătății, Cseke Atilla – Ministerul Dezvoltării, Tanczos Barna – Ministerul Mediului, Lucian Bode – Ministerul de Interne, Daniel Petrescu – Ministerul Apărării Naționale, Virgil Popescu – Ministerul Energiei, Raluca Turcan – Ministerul Muncii, Iulian Dumitrescu – Ministerul Transporturilor.”

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Un nou premier desemnat de Președinte: Nicolae Ciucă was last modified: octombrie 21st, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter