Verificări fără rezultate clare în cazul numărului decedaţilor de COVID-19

Dincolo de toate frământările vieţii noastre politice şi economice, aproape irepetabile, care ţin prima pagină a ziarelor, se întâmplă şi evenimente care ne fac să ne întrebăm când o să învăţăm să ne preţuim intelectualii acestei ţări, oamenii care, cu adevărat, reprezintă România. Astăzi, deschidem Revista cu o informaţie tristă, legată de pierderea unei mari scriitoare, Ileana Vulpescu, autoarea romanului „Arta conversaţiei”, care a încetat din viață miercuri, la vârsta de 89 de ani.

„Ileana Vulpescu, născută în 1932, în Bucureşti, a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România în 1972. A debutat în literatură în 1966, a publicat schițe și nuvele, iar succesul l-a cunoscut odată cu publicarea romanului «Arta conversaţiei» (1980), care a primit premiul «Cântarea României». Pe lângă acesta, a mai publicat volumele «Rămas-bun casei părinteşti» şi «Sărută pământul acesta». Ea a colaborat la redactarea lucrărilor Dicţionarul limbii române şi Dicţionarul explicativ al limbii române (1959-1975), a scris proză şi teatru şi a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă.A fost căsătorită cu scriitorul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu, care a decedat, în septembrie 2012, la vârsta de 79 de ani. Cu aproape o lună înainte, cei doi îşi pierduseră unicul copil, o fiică pe nume Ioana”, notează Digi 24.

În Israel situaţia rămâne tensionată.

„Organizaţiile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat în ultimele 48 de ore peste 1.200 de rachete din Fâşia Gaza spre Israel. Bilanţul în Israel este de şase morţi şi peste 120 de răniţi. Marți seară, din Fâşia Gaza au fost lansate 130 de rachete spre Israel. Cel puţin şase persoane, inclusiv un copil de şase ani, au fost rănite după ce o rachetă a lovit miercuri seară o casă din oraşul israelian Sderot. La rândul său, armata israeliană a atacat peste 500 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza, omorând 53 de persoane, inclusiv lideri islamişti, şi rănind alte peste 320”, scrie România Liberă.

În prezent, se fac eforturi diplomatice pentru încheierea unui armistiţiu, prin intermediul Rusiei, Egiptului şi Qatarului.

„Organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a semnalat, miercuri seară, că este dispusă la semnarea unui armistiţiu cu Israelul”, mai informează agenţia Reuters şi site-ul israelian Ynetnews.com., citate de România Liberă.

Premierul Florin Cîţu s-a declarat „recunoscător” Comisiei Europene după întâlnirea pe care a avut-o, miercuri, la Bruxelles, cu Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al CE.

„Am avut o discuţie detaliată cu Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, cu privire la priorităţile României prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Sunt recunoscător Comisiei Europene pentru sprijin, îndrumare şi cooperare”, a scris Florin Cîţu pe Facebook, notează Agerpres.

„Anterior, premierul s-a întâlnit cu Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, în cadrul întrevederii fiind detaliate proiectele de infrastructură prevăzute în PNRR”, mai arată Agerpres.

La Bucureşti, Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus.

„Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat joi că în 2020, conform datelor raportate de spitale către INSP, s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID. Au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările unor spitale pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor, a mai afirmat ministrul. Mihăilă a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi în alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane”, scrie News.ro.

„Ea a adăugat că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS – 18.948 de decese”, mai arată News.ro.

Presa mai redă și declaraţia prefectului Capitalei, Alin Stoica, care a declarat miercuri seară, la Digi24, că autoritățile se gândesc la scenariul în care masca de protecție sanitară să nu mai fie obligatorie de la 1 iunie pentru persoanele vaccinate, în anumite condiții.

„Bucureștiul a intrat în scenariul verde începând de marți, când rata de infectare a ajuns la 1,49 la mia de locuitori, iar trendul s-a menținut și miercuri, ajungând la 1,42 la mia de locuitori. În aceste condiții, joi se va reuni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), care va decide o serie de măsuri de relaxare”, a mai precizat prefectul Stoica, scrie Libertatea.

„Concret, acest lucru înseamnă că sălile de spectacol și restaurantele pot funcționa la 50% din capacitate. Dacă rata va scădea sub 1 la mie toți copii vor putea merge la școală, iar spectacolele în aer liber ar putea fi permise cu maximum 300 de spectatori. Circulația persoanelor în afara locuinței rămâne interzisă între orele 22- 5:00, iar magazinele sunt deschise între orele 5- 21:00. Masca este obligatorie pentru toate persoanele până când autoritățile vor aproba un alt scenariu”, mai notează Libertatea.

Seară frumoasă!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II