Sorin Grindeanu propune ca noul Guvern să aibă mai puţine ministere

11 mai 2023
Vizualizari: 283

Care va fi componența viitorului Guvern? – este întrebarea la care încearcă să răspundă azi, nu numai comentatorii politici, ci și liderii administrațiilor locale, interesați în mod direct de componența viitorului cabinet Ciolacu.

La această întrebare editorialistul României libere, Marius Ghilezan, caută un răspuns făcând apel la schițele lui Ion Luca Caragiale.

„Schița de Guvern Ciolacu, liberată pe surse, parcă e scrisă de Caragiale”, notează Marius Ghilezan și ne reamintește un fragment din O scrisoare pierdută, care ar putea fi edificator pentru negocierile coaliției din aceste zile: „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica. Ori să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale”.

„La sfârșitul săptămânii, Marcel Ciolacu își va etala propunerile ministeriale Biroului Executiv, iar dacă noului Caragiale nu i se va da acces, comunicatorii PSD ne vor trâmbița că de pe coș a ieșit fum alb, în loc de fumul negru al lemnelor arse în șemineu. (…) Nu aceeași concordie va fi la liberali, unde aripa dură nu va înghiți jocul pe de patru al președintelui care veghează, precum clopotarul, sfârșitul vecerniei. Va fi aripa de hârtie creponată?”, scrie Ghilezan, în editorialul României libere.

Prezența UDMR în viitoarea schiță guvernamentală, mult comentată în ultima săptămână, pare să se fi lămurit. Senatorul Lorant Antal (UDMR) a declarat miercuri că, marți seară, liderii coaliției și reprezentanții celor două partide, PSD și PNL, au spus clar că merg mai departe pe protocolul semnat în 2020.

„Noi ne-am angajat în 2020 pentru 4 ani de guvernare, am venit cu miniștri serioși, care își fac treaba, nu avem nicun motiv să le retragem sprijinul și mergem mai departe cu aceste poziții”, a spus senatorul Lorant Antal, notează News.ro.

„Poziția noastră este foarte clară. (…) S-a spus clar că acordul rămâne în vigoare și că părțile respectă acest protocol. A fost o discuție ieri”, a spus senatorul UDMR în emisiunea „Proiect de Țară: România”, de la Prima News, mai scrie News.ro. 

Miercuri, la Constanța, ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost întrebat, dacă și Ministerul Transporturilor ar trebui să renunțe la o parte din secretarii de stat.

„Eu cred că, odată cu noul Guvern, trebuie să fie mai puține ministere, nu doar secretari de stat. Ăsta este un lucru pe care i l-am spus și lui Marcel Ciolacu, și lui Nicolae Ciucă, și lui Kelemen Hunor. Este punctul meu de vedere că sunt prea multe ministere, nu doar secretari de stat. Și dacă tot vrem să începem, să facem ceva, dincolo de reducerea numărului de secretari de stat, trebuie redus și numărul de ministere. E punctul meu de vedere și îl spun public, l-am spus și colegilor mei. Nu cred că sunt singurul care crede acest lucru. Pot să dau exemple, dar s-ar supăra colegi de ai mei din Guvern dacă aș da un exemplu sau altul acuma de cum s-ar putea comasa anumite ministere, dar e absolut necesar, fără niciun fel de discuții. Și nu doar secretari de stat. Subliniez, trebuie să se comaseze ministere, să fie mai puține”, a afirmat Sorin Grindeanu, scrie Cotidianul.

Presa scrie, azi, și despre amenzile date pentru mitingul din fața Camerei Deputaților și pentru incidentul în care a fost implicat Ludovic Orban.

„Având în vedere că am avut de-a face cu o manifestație publică în afara legii, cu un protest nedeclarat și neavizat conform cadrului legal, Jandarmeria a luat toate măsurile pentru a avea un rol preventiv, pentru a asigura dreptul la liberă exprimare al participanților, dar și pentru a respecta legea în litera spiritul ei. Motiv pentru care, pentru încălcarea cadrului normativ, am aplicat 45 de sanțiuni contravenționale în valoare de 50.700 de lei, atât pentru organizarea protestului neavizat, cât și pentru participarea la un protest neavizat. Au fost aplicate și câteva sancțiuni contravențioanle pentru tulburarea ordinii publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, scrie România liberă.

Ne reține atenția un comunicat de presă al Băncii Naționale a României. Potrivit Comunicatului BNR, „rata anuală a inflației va continua probabil să scadă pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, coborând la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023”.

„Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, publicate în aprilie, rata anuală a inflației a scăzut la 14,53% în martie 2023, de la 15,5% în februarie 2023, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 21,56%, cele nealimentare cu 11,06%, iar serviciile cu 10,83%. Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 4,2% pentru sfârșitul lui 2024, potrivit datelor prezentate în luna febuarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu”, scrie Agerpres.

Agerpres scrie despre modificările și completările aduse Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, potrivit căruia suma asigurată pentru o locuință de tip A este de 100.000 de lei, iar pentru o locuință de tip B suma este de 50.000 de lei. Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de 130 lei pentru suma prevăzută la locuințele de tip A și 50 de lei pentru cele de tip B”, notează Agerpres.

News.ro citează azi Profit.ro și scrie despre situația facturărilor de energie de la Hidroelectrica și de ce acestea întârzie.

„Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, până nu demult cu cea mai avantajoasă ofertă de furnizare pentru gospodăriile populației, ajunsă la finalul anului trecut la o pondere de peste 25% din total a vânzărilor de energie cu amănuntul către clienți finali și care de-abia a început să emită facturile aferente consumului lunii noiembrie 2022, nu a reușit deocamdată să contracteze o firmă IT care să extindă serviciile digitale asigurate de portalul Hidroelectrica dedicat activității de furnizare”, relevă datele Profit.ro, citate de News.ro.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, miercuri, că taxa de la Fetești va fi suspendată până la finalizarea lucrărilor la podul peste brațul Borcea, anunțată pentru începutul lunii august.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța că dorește suspendarea acestei taxe deoarece circulația în zona respectivă va crea un disconfort”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Sorin Grindeanu propune ca noul Guvern să aibă mai puține ministere was last modified: mai 11th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: