USR cere demisia ministrului Energiei

22 iun. 2022
Vizualizari: 379

USR și deputații independenți de dreapta au formulat o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, căruia îi cer demisia, catalogându-l ca fiind „cel mai slab ministru din câți a avut România”.

„Sub mandatele lui Virgil Popescu, prețul energiei pentru populație și companii a crescut constant. Prețul gazelor a crescut constant. Prețul energiei electrice a crescut constant. Prețul carburanților a crescut constant. Am ajuns să plătim peste 9 lei pe litrul de benzină sau motorină! Domnului ministru îi place să ofere ca explicație contextul internațional. Însă nicio secundă nu a explicat de ce a refuzat cu încăpățânare să aplice soluții aflate la îndemâna sa. Soluții propuse de USR și acceptate în diverse declarații publice inclusiv de partenerii domniei sale de guvernare”, se arată în această moțiune simplă, scrie Agerpres.

Potrivit USR și deputaților independenți de dreapta, „de cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare”.

„De ce nu adoptați soluția, domnilor? Cum scrie PSD pe Facebook: Românii așteaptă soluții. Rezultatele activității celui mai slab ministru al Energiei din câți a avut România se văd: scăderea accentuată și constantă a nivelului de trai pentru populație și dificultăți majore întâmpinate de companiile care activează în România. Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetență, ci și de rea-voință militantă. De aceea trebuie să plece imediat de la conducerea unei instituții pe care nu știe, nu poate și nu vrea să o conducă în interesul public”, se mai arată în moțiunea simplă, mai notează Agerpres.

„Deputatul USR Ionuț Moșteanu a anunțat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că deputații USR depun moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.(…) Moșteanu a făcut un apel către președintele de ședință să înainteze documentul la Biroul permanent al Camerei Deputaților, dar liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a susținut că acesta nu îndeplinește condițiile regulamentare”, scrie Agerpres.

Camera Deputaților, care este for decizional, a respins un Proiect de Lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Proiectul de lege, inițiat în 2016 de parlamentari ai PMP, modifica în acest sens articolul 101 din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, Legea administrației publice locale nr.215/2001, precum și Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Actul normativ modifica modalitatea de alegere a primarului, propunând că, în situația în care niciun candidat pentru funcția de primar nu obținea cel puțin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, să se organizeze al doilea tur de scrutin între candidații clasați pe primele două locuri”, scrie G4 Media, care citează Agerpres.

Și tot Camera Deputaților a adoptat un Proiect de Lege care prevede ca durata mandatelor viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor Județene să constituie vechime în muncă și în specialitatea studiilor absolvite. În acest caz, Senatul este for decizional.

„Propunerea legislativă completează în acest sens Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. (…)Potrivit expunerii de motive, proiectul este necesar pentru ca viceprimarul, precum și președintele și vicepreședintele Consiliului Județean să beneficieze de aceleași drepturi cu primarul pentru «asigurarea echilibrului de reglementare și un tratament egal»”, notează Digi 24.

„Deputații au respins un amendament al USR privind abrogarea articolelor referitoare la acordarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean”, mai scrieDigi 24.

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru împădurirea de noi suprafețe de teren.

„Comisia aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru a sprijini crearea de noi suprafețe împădurite. Schema, care se va desfășura până la 30 iunie 2026, vrea să sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire în vederea creării de noi suprafețe împădurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung. În cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici și privați de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităților, precum și asociațiilor acestora. Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 ha sau cordoane forestiere (adică rânduri de arbori și arbuști pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene și a secetei) cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha”, relatează Agerpres.

Adevărul scrie despre cazul primarului orașului Mărășești, care a fost reținut de procurori, marți seară, în jurul orei 22:00.

„Procurorii vrânceni au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, a lui Valerică Chitic (PSD) după ce, în prealabil, au făcut pe parcursul zilei o amplă percheziție la sediul instituției. Perchezițiile nu au vizat doar Primăria Mărășești, ci și domiciliile unor persoane fizice și sediile unor persoane juridice. Anchetatorii au ridicat documente, iar mai multe persoane au fost duse la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Dintre acestea, doar în cazul primarului Valerică Chitic s-a luat măsura reținerii. Primarul orașului Mărășești este suspect în acest dosar, fiind acuzat de procurorii vrânceni de săvârșirea mai multor infracțiuni: folosirea funcției pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credință de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracțional”, relatează Adevărul.

Peste Prut, presa scrie că judecătorii moldoveni au prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu al fostului Președinte al statului moldovean, Igor Dodon.

„Șeful grupului de procurori care se ocupă de caz, Patru Iarmaliuc a declarat că a prezentat probe noi și că măsura de reținere este necesară în continuare pentru că există riscul eschivării și al ingerinței în actul de urmărire penală, de distrugere de probe și de influențare de martori din partea fostului președinte. Pe de altă parte, Igor Dodon a spus că va ataca la Curtea de Apel hotărârea instanței. Fostul peședinte a profitat de întâlnirea cu presa pentru a face comentarii critice la adresa guvernării PAS, îndemnând cetățenii să participe la proteste”, scrie Evenimentul Zilei.

Ucraina a atacat luni forțele ruse staționate pe Insula Șerpilor.

„Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că forțele ruse au respins o tentativă «nebunească» a soldaților ucraineni de a recuceri Insula Șerpilor, un teritoriu simbolic care a căzut în mâinile Moscovei în prima zi a invaziei”, relatează AFP, citată de Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Ucraina a confirmat ulterior atacul. Asaltul forțelor Kievului ar fi avut loc luni, la primele ore ale dimineții, susțin oficialii de la Moscova. Potrivit acestuia, forțele ucrainene «intenționau să efectueze bombardamente aeriene și de artilerie masive (…) înainte de a debarca și cuceri insula». Konașenkov a declarat că 15 drone de atac și de recunoaștere ucrainene au luat parte la raidul aerian și că baterii de lansatoare de rachete și de obuziere au fost trase în direcția insulei. Totuși, sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă rusești au interceptat toate proiectilele și au doborât 13 drone. (…) Ulterior, armata ucraineană a confirmat că a lansat mai multe lovituri aeriene «direcționate” pe Insula Șerpilor»”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

USR cere demisia ministrului Energiei was last modified: iunie 22nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: