Unire şi dezbinare

25 ian. 2023
Vizualizari: 359

24 ianuarie – Ziua Unirii Pricipatelor Române – în loc să aducă consensul mult așteptat între forțele politice românești, ne-a arătat cât de dezbinată este de fapt societatea românească. La Iași, în capitala Moldovei, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-au ținut discursurile printre huiduielile membrilor și simpatizanților AUR.

„Sute de ieșeni s-au adunat în Piața Unirii din Iași pentru a sărbători ziua de 24 ianuarie. Cu toate acestea, mulți dintre ei au venit și pentru a manifesta nemulțumirile pe care le au. Astfel, în timpul discursurilor ținute de premierul Nicolae Ciucă și de către liderul PSD Marcel Ciolacu, o mare parte dintre ieșenii prezenți în centrul orașului au huiduit zgomotos. Aceștia au cerut dreptate nu doar pentru Iași, ci și pentru întreaga regiune a Moldovei”, scrie Adevărul.

„Mă bucur să revin la Iași într-o zi cu semnificație istorică în România. Suntem în fața unei etape importante în dezvoltarea României. Iar acest proces trebuie să meargă mână în mână, cu reducerea decalajelor în societate. A7, un obiectiv important, are perspective certe. Majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate. A8 va oferi dezvoltare Moldovei. Ducând la creșterea calității vieții. În România euorpeană toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale și un viitor bun și prosper”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, notează Adevărul. 

„Pe scena din Piața Unirii a urcat și Marcel Ciolacu. Nici acesta nu a scăpat de furia ieșenilor prezenți în centrul orașului și a fost huiduit zgomotos în timp ce a ținut discursul pregătit cu ocazia zilei de 24 ianuarie”, mai arată Adevărul.

În discursul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a pus accent pe importanța unității la nivel național.

„În urmă cu 164 de ani, românii, popor și conducători au scris primul paragraf al istoriei, al statului național unitar român. O istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia de fiecare dată am demonstrat că doar uniți pute depăși orice obstacole. Că doar împreună putem crea un viitor mai bun. Când am fost uniți, am făcut România mare. Când am fost uniți am scăpat de dictatură. Unitatea este soluția. Toți uniți să intrăm în spațiul Schengen. Tot uniți să continuăm tot ceea ce am făcut în ultimul an, la propriu, nu prin hârtie”, a declarat Marcel Ciolacu la festivitatea organizată în Piața Unirii din Iași, scrie Adevărul.

„Imediat după terminarea discursurilor, oficialitățile prezente la Iași au coborât de pe scenă și au depus coroane la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După acest moment a urmat «Hora Unirii». Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului României au refuzat să se prindă de mâini cu ieșenii și au plecat, pe jos, către Biserica Trei Ierarhi, pe tot traseul fiind huiduiți de grupurile de protestatari”, relatează Adevărul. 

Unirea Moldovei cu Țara Românească, de la 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorită și în Republica Moldova. Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut un discurs în care s-a referit la importanța Micii Uniri, din anul 1859, pentru actualii politicieni.

„E un exemplu, care ne determină să ne gândim atent și la rece la acele exemple pe care le-au creat și la acele decizii foarte curajoase a înaintașilor noștri și să fim gata pentru orice decizii, atunci când timpul o va cere. Istoria o facem noi. Este un exemplu care ne-a arătat că la acel timp, într-o conjunctură politică și geopolitică, a fost luată o decizie curajoasă și corectă, de urmat pentru generațiile următoare”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, scrie România liberă.

„Ceremonia de la Chișinău, din 24 ianuarie 2023, s-a desfășurat în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza. Un element interesant este că Mica Unire a fost sărbătorită la Chișinău deși, în anul 1859, ea nu a inclus și Basarabia. La ceremonia din 24 ianuarie 2023, alături de Igor Grosu s-au aflat secretarul de stat Adrian Dupu, din Guvernul României, precum și Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova”, mai notează România liberă.

Presa scrie azi și despre cazul Anei Oros, inginer de mediu la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării, în vârstă de 43 de ani, care a fost atacată și ucisă de o haită câini, sâmbătă dimineață, în zona Lacul Morii. Ana Oros ieșise la alergare, dar, din păcate, nu a știut că zona respectivă este extrem de periculoasă, din cauza haitelor de câini comunitari. La câteva zile de la tragicul eveniment, autoritățile continuă să caute vinovații.

„Poliția Locală Sector 6 susține că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) avea doi ani la dispoziție să organizeze recensământul câinilor fără stăpân, precizând că de la începutul anului și până în prezent, prinzătorii au sosit doar la șapte sesizări dintre cele 85 trimise pentru ridicarea câinilor identificați”, scrie Cotidianul.

Precizarea vine după ce „Potrivit raportului Poliției Locale Sector 6, de la începutul anului și până în prezent, din cele 85 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificați, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele. Astăzi, la locul tragediei, la ora 9,00, pe câmp erau încă maidanezi. Polițiștii locali Sector 6 i-au fotografiat și au sesizat ASPA prin dispecerat. Între timp, doar unul a fost capturat de către prinzători. Zilele trecute au fost prinși alți 5, conform monitorizării PLS6. Din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze recensământul câinilor fără stăpân și era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022, potrivit HCGMB”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Locale Sector 6 transmis marți, notează Cotidianul.

Presa străină scrie că tancurile germane Leopard 2 ar putea ajunge în Ucraina, pentru a sprijini defensiva forțelor ucrainiene.

„Cancelarul german, Olaf Scholz, a aprobat livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina și va permite și altor țări, precum Polonia, să furnizeze astfel de echipamente militare”, scrie Der Spiegel, care citează surse oficiale, notează Libertatea.

„Decizia se referă la cel puțin o companie de tancuri Leopard 2 care vor fi furnizate din stocurile Bundeswehr, a declarat o sursă autorizată pentru publicația germană. Potrivit ABC News, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, în timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein, 12 țări au fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 Kievului de îndată ce Berlinul va permite reexporturile. Citându-l pe șeful companiei Rheinmetall, Armin Papperger, ziarul german Bild a scris că «guvernul federal ar putea livra 29 de tancuri Leopard Ucrainei încă de la sfârșitul lunii martie»”, mai arată Libertatea.

„Kremlinul a avertizat marți cu privire la deteriorarea relațiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra Ucrainei tancurile grele de luptă Leopard”, relatează agențiile de știri DPA și AFP, citate de Libertatea.

Libertatea explică și care sunt avantajele tancurilor Leopard în comparație cu alte tancuri.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Fiecare tanc are un tun Smoothbore de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm. Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este offroad, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie. Există, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a tirului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann. Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale tancului Leopard în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina. De asemenea, tancurile germane Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de tancurile americane Abrams, cu alte cuvinte consumul de combustibil este mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a susține un batalion”, mai notează Libertatea.

Cotidianul mai notează azi despre cazurile de corupție din Ucraina și demiterea unor oficiali ucrainieni.

„Cinci guvernatori regionali și patru viceminiștri au fost demiși din funcție în Ucraina”, a anunțat marți Guvernul, citat de France Presse, după un scandal de corupție presupus în armată, scrie Cotidianul.

„Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianușevici și al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, își vor părăsi posturile. Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness.Potrivit informațiilor apărute în presă, acest bărbat și colegii săi din regiunile Sumi, Herson și Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administrației prezidențiale.Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Șapovalov, – a cărui demisie a fost deja anunțată marți mai devreme – pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko și doi viceminiștri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria și Viaceslav Negoda. Anatoli Ivankevici și Viktor Vîșniov, ambii șefi adjuncți ai serviciului ucrainean de transport maritim și fluvial, au fost de asemenea revocați din posturile lor”, relatează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Unire și dezbinare was last modified: ianuarie 25th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: